Main menu

header

914 15 1de Georgiana Mihalcea

Adela Hanafi (medalion) a înființat în 2007 Asociația CONIL, prima unitate școlară inclusiv privată din România. În ultimii 13 ani, Lumea CONIL s-a dezvoltat și acum cuprinde grădiniță, o școală specială, un centru de terapii, after-school, un program dedicat adolescenților și tinerilor cu dizabilități. Cel mai nou proiect este „Atipic Party” menit să aducă bucurie și clipe de normalitate în sufletul copiilor cu dizabilități la care nu vine nimeni când își serbează ziua de naștere și nici nu sunt invitați la alte petreceri.

„Am descoperit că am niște abilități pedagocice native”

- Cum a început povestea CONIL?

914 15 2- CONIL a apărut în 2007 și a fost ca o nevoie pe care eu am simțit-o. Am avut un băiat cu nevoi speciale, pe Kuky. Spun că am avut pentru că el, în decembrie 2018, a trecut în lumea îngerilor. Când Kuky era mic m-am confruntat cu foarte multe probleme. El avea deficit de atenție, un retard mediu, a fost destul de greu de gestionat în primii ani de viață și a fost foarte greu să îl integrez undeva. Atunci mi-am promis mie că voi face o grădiniță în care să pot să primesc și să lucrez cu absolut orice tip de copil, fie că are dizabilități, fie că este țigan sau de altă etnie.

- Când ați lucrat prima dată cu copii speciali?

- Am făcut facultatea la Cairo, am terminat Business Administration, dar pe perioada vacanțelor am lucrat într-o școală și acolo a fost primul meu contact cu copiii cu nevoi speciale, cu copii autiști. A fost o experiență foarte frumoasă pentru că am descoperit că am niște abilități pedagocice native pe care apoi le-am dezvoltat. A fost momentul când mi-am dat seama că asta este menirea mea și că îmi place foarte mult să lucrez cu copiii cu nevoi speciale. Nu aveam de unde să știu că la un an distanță voi avea propriul meu copil cu nevoi speciale și cumva a fost un fel de pregătire pentru a învăța să lucrez cu copilul meu mai departe.

„Sunt extrem de iubitori”

914 15 3- Kuky s-a numărat și el printre beneficiarii acestui proiect?

- Da, băiatul meu venea în fiecare zi după școală la grădiniță. Au fost și părinți care se întrebau de ce vine, nu a fost bine primit întotdeauna. Erau și părinți care dimportivă se gândeau că dacă reușim să avem grijă de copiii cu nevoi speciale, reușim să avem grijă de un copil tipic. Mulți au fost deranjați, din necunoaștere. Cei mai mulți dintre noi nu știm ce înseamnă un copil cu nevoi speciale. La momentul acela nu existau campanii de conștientizare, părinții erau foarte stresați, îi luau ca pe un pericol la adresa propriului lor copil.

- Cum decurgea socializarea băiatului dumneavoastră cu ceilalți copii?

- Cu Kuky deseori mă confruntau cu excluderea din grupuri chiar și când mergeam în parc. Deseori întâlneam părinți care își îndemnau copiii să nu se joace cu el, să stea departe că e bolnav, lucru care pentru o mamă e foarte dureros. E adevărat că sunt diferiți, dar și ei au nevoie de oameni și au o caracteristică: sunt foarte iubitori. Vor doar să fie văzuți. Dacă te porți firesc cu ei sunt extrem de iubitori și sunt foarte sinceri în sentimentele lor copiii cu nevoie speciale.

„Niciun sufleţel din lumea asta nu merită să fie exclus, marginalizat, să sufere”

914 15 4- Din 2007 și până astăzi cum s-au schimbat lucrurile la noi în țară în ceea ce privește incluziunea copiilor cu dizabilități?

- Din fericire lucrurile s-au mai schimbat, dar nu suficient de mult. Au apărut campanii de conștientizare, s-au schimbat legi, oamenii sunt mult mai informați și, evident mult mai toleranți. Și, cu toate astea, încă suntem departe de a ne putea numi o societate incluzivă. Încă auzim cazuri de copii speciali alungați din școlile de masă, încă sunt copii care suferă că nu sunt invitați la o zi de naștere ori nu vine nimeni la ei atunci când sunt sărbătoriți. Și niciun sufleţel din lumea asta nu merită să fie exclus, marginalizat, să sufere. În ultimii 16 ani am observat că, datorită campaniilor de conștientizare, oamenii s-au mai deschis. În ultima perioadă din viața lui când ieșeam cu Kuky pe stradă lumea era mai tolerantă. Îl primeau în grupuri.

- Cum se implică Asociația CONIL în incluziunea socială?

- Noi, la CONIL am făcut și facem permanent campanii de conștientizare. CONIL Fest este un exemplu. Pe scena festivalului urcă, la fiecare ediție, în jur de 1.500 de copii cu nevoi speciale și tipici în ideea de a arăta că toți pot să performeze pe scenă. Oamenii au fost impresionați. Mai e mult de lucrat pentru a schimba mentalitățile, dar se poate. Sunt ferm convinsă că declicul s-a produs.

„Se realizează cu sprijinul donaţiilor individuale sau ale companiilor partenere“

- Părinții plătesc pentru petrecerea de vis a copilului său cu dizabilități?

- Nu! Evenimentul este unul gratuit și se realizează cu sprijinul donațiilor individuale sau ale companiilor partenere. Puteți intra pe site-ul nostru www.conil.ro și veți descoperi modalitatea prin care vă puteți implica pentru a aduce un plus de bucurie copiilor speciali la petrecerea lor lunară.

„Înseamnă o mulţime de cadouri şi voie bună“

914 15 5- Cum s-a născut ideea „Atipic Party”?

- În România, sunt peste 75.000 de copii speciali. Marginalizarea reprezintă o problemă cu care se confruntă foarte des, în multe cazuri chiar și de ziua lor. Noi, cei de la CONIL, dorim să schimbăm acest lucru pentru micuții noștri. Așadar, în ultima zi de vineri a fiecărei luni, contribuim cu puțină bucurie și iubire, sărbătorindu-i pe copiii de la CONIL care au avut aniversarea în acea lună. Ascultând experiențele multor părinți, am aflat că, foarte des, copiii cu nevoi speciale nu sunt invitați la petrecerile aniversare ale colegilor lor. Deoarece integrarea acestora în societate și formarea unei comunități care să-i susțină sunt lucruri esențiale pentru dezvoltarea lor, noi am decis să lansăm proiectul Atipic Party. Astfel, în ultima vineri a fiecărei luni organizăm o petrecere dedicată copiilor care și-au serbat ziua în luna respectivă. Îi așteptăm pe copii cu cadouri, tort și dragoste la petrecerea noastră lunară.

- Ce se întâmplă, concret, la o astfel de petrecere?

- Petrecerile Atipic Party înseamnă o mulțime de cadouri și voie bună. Copiii au parte de baloane, confetti, dulciuri și alte surprize, iar pe chipul sărbătoriților se poate citi o bucurie de nedescris pe tot parcursul evenimentului. Atipic Party este o megapetrecere dată în cinstea lor, menită să le aducă bucuria pe care toți copiii lipsiți de dizabilități o simt an de an. Din pricina nevoilor speciale, micuții CONIL nu sunt invitați la alte zile de naștere, iar copiii tipici nu vin la zilele lor de naștere. Așa că, Lumea CONIL a găsit soluția. În fiecare ultimă zi de vineri a lunii, toți copiii sărbătoriți în acea lună vor avea o superpetrecere, cu tort, animatori, muzică, baloane, distracție și prieteni!