Main menu

header

914 13 1de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea

RMN-ul 3T este o tehnologie de imagistică noninvazivă, care produce imagini anatomice tridimensionale detaliate, pentru un diagnostic sigur sau cât mai amplu, în cazul unor afecţiuni din domenii precum neurologia, ortopedia, cardiologia, angiografia, senologia sau urologia. Vă prezentăm un sistem fără iradiere, ce se bazează pe o tehnologie sofisticată prin care se excită şi se detectează schimbările în axa de rotaţie a protonilor din apa existentă în ţesuturile vii. Ce are în plus această tehnologie faţă de RMN-ul clasic, în ce constă procedura şi căror pacienţi li se adresează, ne-a vorbit doctor Cătălin Lulciuc (medalion), medic specialist radiologie și imagistică medicală&radiologie intervențională.

„Se folosește pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi”

914 13 2- În primul rând, ce este RMN-ul?

- Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic sigură, ce utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.

- Dar RMN-ul 3T?

- RMN-ul 3T este cel mai performant aparat de rezonanță magnetică de serie, folosit la nivel internațional, ce oferă imagini de o calitate excepțională obținute într-un timp foarte scurt.

„Scanerele sunt potrivite pentru imagistica sistemului vascular, a creierului”

- Care e diferența între el și RMN-ul clasic, şi care sunt avantajele?

- Inițial, scanerele 3T au fost utilizate în principal în mediile de cercetare, dar acum sunt potrivite pentru imagistica sistemului vascular, a creierului, musculo-scheletal, organelor abdominale și a sistemului osos. Acest lucru se datorează câmpului magnetic mai puternic ce permite o calitate mai clară a imaginii. Deoarece un scaner 3T are o putere dublă în ceea ce privește magnetismul, este nevoie de mai puțin timp pentru a colecta cu acuratețe imagini, deoarece pacientul poate fi trecut prin scaner mai rapid. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care se confruntă cu anxietatea în legătură cu procedurile medicale și poate ajuta spitalele să reducă timpii de așteptare pentru scanări.

- Se efectuează diferit de cel clasic?

-  La fel ca și la investigația RMN 1,5T, în timpul investigației, pacientul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Acesta nu va simți niciun disconfort. Medicul specialist trebuie informat înainte de efectuarea investigației dacă pacientul este alergic la medicamente, dacă are în corp părți metalice, dacă suferă de claustrofobie sau dacă are alte afecțiuni în cazul cărora este contraindicat RMN-ul.

„Poate examina inima, ficatul, tractul biliar, pancreasul, ovarele”

914 13 3- Care sunt organele, părțile pe care le poate diagnostica RMN-ul 3T?

- Investigația RMN poate examina organe precum: inima, ficatul, tractul biliar, intestinul, pancreasul, uterul, prostata, ovarele, glandele suprarenale etc. Medicul specialist solicită investigația imagistică în funcție de indicații.

- Când este indicat să utilizăm un RMN 3T?

- RMN 3T are un magnet mai puternic și produce imagini mai bune ale organelor și țesuturilor moi decât o fac alte tipuri de RMN. Este recunoscut pentru calitatea excepțională a imaginilor creierului, coloanei vertebrale, țesuturilor moi, ale articulațiilor și interiorul oaselor, cât și a vaselor de sânge.

„Examinare noninvazivă, nu doare şi nu iradiază”

- Cât durează o examinare RMN 3T?

- Organele mari care nu necesită detalii extreme pot fi „fotografiate” mai rapid. La un RMN clasic examinarea durează în medie aproximativ 30 de minute pe segment. Cu un RMN 3T, o procedură similară poate dura doar 15-20 de minute.

- Afectează în vreun fel organismul?

- Este o metodă noninvazivă care nu doare şi nu iradiază. Nu există studii care să arate un efect negativ asupra corpului.

„O contraindicație relativă este sarcina în primele trei luni”

914 13 4- Prezintă contraindicații, având în vedere că vorbim despre un sistem atât de puternic și sofisticat?

- Singurele contraindicații absolute sunt legate de prezența în organism a metalelor care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic și a stimulatorului cardiac. O contraindicație relativă este sarcina în primele trei luni.

- Care sunt contraindicațiile absolute?

- Dispozitivul sternal implantabil la pacientul pediatric, corpul străin metalic la nivelul globului ocular, lentilele de contact cu dispozitiv de senzor „Triggerfish”, dispozitivul de reflux gastric, pompele de insulină și sondele de stimulare transvenoasă externă temporară.

„Un scaner 3T are o putere dublă în ceea ce privește magnetismul, este nevoie de mai puțin timp pentru a colecta cu acuratețe imagini, deoarece pacientul poate fi trecut prin scaner mai rapid“

Sistem fără iradiere, RMN-ul 3T produce imagini anatomice tridimensionale detaliate, pentru un diagnostic sigur

„RMN 3T are un magnet mai puternic și produce imagini mai bune ale organelor și țesuturilor moi decât o fac alte tipuri de RMN“

„Substanţa de contrast îmbunătăţeşte acurateţea diagnosticului“

- Se realizează şi cu substanța de contrast? Când se indică?

- Substanța de contrast este utilizată în aproximativ 1 din 3 dintre scanările RMN pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor structurilor interne ale corpului. Acest lucru îmbunătățește acuratețea diagnosticului scanării RMN. De exemplu, creşte vizibilitatea inflamației, a tumorilor, a vaselor de sânge, iar pentru unele organe, aportul de sânge.