Main menu

header

918 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Modul modern de viață a generat o adevărată epidemie a unei suferințe care chinuie un număr enorm de persoane - durerile cronice de spate. Adevărată agonie, această afecțiune este obiect de studiu pentru numeroși specialiști, care încearcă să depisteze acele anumite exerciții care să atenueze chinuitoarele simptome.

Rutina pauzelor cu mișcări pentru detensionare

Durerea cronică de spate afectează aproximativ unul din 13 adulți și opt din zece persoane vor suferi de astfel de dureri la un moment dat în viață, arată statisticile. De la Regele Charles al III-lea, Adele sau Charlize Theron până la George Clooney și sute de milioane de oameni obișnuiți, durerile cronice de spate pot fi cauzate de o serie de factori - musculatură deteriorată, un disc vertebral deplasat, sciatică etc. Pentru a remedia problema, pe lângă un consult medical detaliat, experții recomandă stabilirea unei rutine de exerciții scurte de postură, pentru a elibera tensiunea din corp. „Am descoperit că este nevoie de pauze în ziua de lucru, cu anumite mișcări”, spune Kieran O’Sullivan, profesor de fizioterapie la Universitatea din Limerick’s School of Allied Health, din Irlanda.

Linie dreaptă de la cap până la picioare

Cercetătorii consideră că mișcările rapide pot ajuta la prevenirea durerii. Când creierul simte stres fizic sau emoțional, corpul eliberează hormoni care determină mușchii să devină strânși. Exercițiul crește fluxul de sânge către mușchi, tendoane și ligamente. Specialiștii în fitness de la NASA, agenție în care angajații lucrează în poziții deficitare, au dezvoltat un set de exerciții de un minut pentru a preveni durerea și pe care oricine le poate face la serviciu. De pildă, vă puteți așeza antebrațele pe birou, atingând mâinile. Întindeți picioarele pe podea. Contractați-vă mușchii abdominali. Mențineți o linie dreaptă de la cap până la picioare, fără a ridica sau a coborî șoldurile. Țineți apăsat timp de 10-15 secunde. Odihniți-vă și repetați.

Sit&Stand reduce stresul corpului

Mișcarea este, de asemenea, hidratantă pentru țesuturile conjunctive și articulații, inversând rigidizarea care apare cu un comportament prea sedentar, spune dr. Helene Langevin, directorul Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă al Institutului Național de Sănătate din Marea Britanie. Repetate de mai multe ori pe zi, aceste exerciții reduc stresul corpului, arată un număr tot mai mare de studii medicale. Un astfel de exercițiu este Sit& Stand: stați în fața unui scaun, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor. Ghemuiți-vă ca și cum ați fi așezat pe scaun, dar fără să-l atingeți. Mențineți spatele drept, ținând greutatea pe călcâie. Îndreptați-vă picioarele pentru a reveni la poziția inițială. Repetați de 10-15 ori.

Specialiștii NASA recomandă setarea unei alarme la fiecare 30 de minute și efectuarea de exerciții foarte scurte, care să varieze sarcinile plasate pe coloana vertebrală și pe mușchii spatelui

Poziţii personalizate

Niciun set de exerciții nu funcționează pentru tote persoanele. În aceste condiții, cei care suferă de dureri de spate ar trebui să se concentreze asupra mișcărilor care provoacă zonele de slăbiciune ale fiecăruia în parte și întăresc mai multe părți ale corpului simultan, spune Katy Bowman, autoarea cărții „Move Your DNA” („Pune-ți ADN-ul în mișcare”). Unul dintre cele mai apreciate exerciții scurte recomandate de NASA este strângerea mâinilor deasupra capului, cu palmele îndreptate în sus, spre tavan. Împingeți brațele în sus, odată cu întregul corp. Țineți această poziție timp de 10-15 secunde, în timp ce respirați adânc. Efectuați cel puțin două seturi.