Main menu

header

921 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Durerile menstruale - dismenoreea - și endometrioza sunt suferințe acute, prelungite, debilitante, care afectează viața a sute de milioane de femei din toată lumea. Unele dintre cele mai recente inovații ale tehnologiei sunt de natură să ușureze simptomele în foarte multe cazuri și să învingă, în sfârșit, efectele unora dintre cele mai răspândite afecțiuni legate de aparatul genital feminin.

Costumul cu panouri de căldură și stimulare nervoasă electrică

Start-up-ul din Ungaria numit Alpha Femtech a solicitat pe rețelele de socializare voluntare pentru a testa un costum stil body, numit Artemis, proiectat pentru a reduce durerile menstruale. Rezultatele s-au dovedit atât de spectaculoase, încât, începând cu a doua parte a acestui an, sistemul dotat cu înaltă tehnologie va fi disponibil în Uniunea Europeană și în Marea Britanie. Body-ul este o creație a co-fondatorului Alpha Femtech, Anna Zsofia Kormos, care are un doctorat în tehnologie inteligentă purtabilă. Artemis funcționează prin panouri de căldură încorporate și stimulare nervoasă electrică transcutanată. Sistemul emite impulsuri electrice care împiedică semnalele de durere să ajungă la creier. Între timp, panourile de căldură calmează uterul și mușchii din jur.

Aplicație pe smartphone și reglaj personalizat

Pentru a alimenta body-ul, utilizatorul atașează un mic acumulator, de dimensiunea palmei, și un mic aparat care se potrivește într-un buzunar al costumului sau poate fi pur și simplu prins de haine. Acesta se conectează apoi prin Bluetooth la o aplicație de pe smartphone-ul utilizatoarei, care poate astfel regla atât nivelul de căldură, cât și pe cel de electricitate. Materialul body-ului, care este realizat dintr-un amestec de lână merinos și fibre artificiale, este „confortabil și plăcut de purtat”, după cum afirmă una dintre voluntarele care au participat la testele-pilot, citată de Euronews. Pe de altă parte, body-ul, care costă 220 de euro, este conceput să semene mai degrabă cu o piesă vestimentară decât cu un dispozitiv medical.

Myoovi, o mașină mică, fără fir

În foarte multe cazuri, durerile menstruale pot dubla suferințele unei alte boli debilitante, endometrioza, care, potrivit statisticilor actuale, afectează una din zece femei și apare atunci când țesutul similar mucoasei uterului crește în altă parte a corpului, cum ar fi în jurul ovarelor și vezicii urinare. Această acumulare poate duce la dureri foarte mari. Recent a fost lansat un dispozitiv revoluționar, care poate fi purtat cu discreție și care ușurează aceste simptome. Numit Myoovi, dispozitivul de mici dimensiuni este o mașină mică, fără fir, pe care utilizatoarea o lipește pe piele, fie sub buric, fie pe partea inferioară a spatelui.

Singurul efect secundar al folosirii costumului Artemis s-a dovedit a fi o menstruație mai abundentă, pusă pe seama relaxării musculare

Dispozitivul „fluture“ acţionează prin pulsaţii

921 12 2Myoovi are o unitate centrală în formă de disc, cu un diametru de aproximativ opt centimetri, este prevăzut cu o pernă de gel, o baterie încărcată prin USB și butoane de control, toate încadrate într-un material în formă de fluture. Dispozitivul acționează prin pulsații, mai reduse sau mai puternice, în funcție de confortul persoanei care utilizează tehnologia. Dispozitivul, care costă 60 de lire sterline, a fost creat de medicul Adam Hamdi, din Marea Britanie. Potrivit specialistului, dispozitivul, care poate fi purtat oriunde, are efect benefic și în cazul suferințelor provocate de sindromul ovarului polichistic.