Main menu

header

922 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Nu mai este de mult timp o noutate faptul că zahărul în exces generează probleme grave de sănătate. Dar o cercetare de dată recentă evidențiază că până și o cantitate mică de zahăr rafinat sau produse derivate are capacitatea de a dubla nivelul grăsimilor produse de ficat.

Obezitate, infarct, cancer

Un studiu extins al specialiștilor de la Universitatea din Zürich a pus în evidență faptul că o cantitate mică de fructoză, glucoză și sucroză în dieta zilnică are capacitatea de a afecta grav ficatul, dublând producția de grăsime și generând în timp diabet sau acumularea de grăsime la nivelul acestui organ vital. De asemenea, experții elvețieni au pornit de la constatarea că în țara lor, consumul zilnic de zahăr este de 100 de grame, ceea ce, prin aportul caloric masiv, poate duce la obezitate și alte afecțiuni care sunt generate de kilogramele în plus, pe primele locuri situându-se afecțiunile cardiovasculare, cu risc major de infarct, și boli cronice grave, inclusiv anumite tipuri de cancer.

Stoparea consumului nu oprește procesul

În același timp, unul dintre cele mai serioase semnale de alarmă pe care le trag specialiștii în urma testelor este acela că chiar și dacă o persoană elimină zahărul din alimentație, fenomenul declanșat la nivelul ficatului continuă pentru o bună bucată de vreme. „O cantitate de 80 de grame de zahăr pe zi, echivalentul a 800 ml băutură carbogazoasă, stimulează producerea de grăsime la nivelul ficatului, iar această supraproducție continuă chiar dacă se stopează complet aportul de zahăr. Recomandarea noastră este să nu se depășească 25 de grame de zahăr pe zi”, punctează specialistul Philipp Gerber. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este recomandat ca aportul zilnic de zahăr să nu depășească 50 de grame pe zi.

Renunțarea îmbunătățește funcționarea glandei tiroide

Dacă, pe de o parte, literatura de specialitate este plină de semnalele de alarmă care detaliază pericolele la care se expun persoanele care consumă prea mult zahăr, există și studii care atestă beneficiile pe care le generează renunțarea la această gamă de substanțe ce creează o dependență mai puternică decât cocaina. Astfel, cei care elimină zahărul din dietă pierd semnificativ în greutate, scapă de balonări și retenție de apă. Un alt aspect important este acela că persoana care renunță la zahăr revine la un tip de alimentație mai apropiat de natural, de constructul biologic firesc al metabolismului, și trece la un consum de alimente sănătoase, ceea ce se va reflecta foarte repede în starea generală de sănătate. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de Asociația Psihologică Americană, autocontrolul este mult îmbunătățit în urma renunțării la zahăr, celelalte opțiuni sănătoase fiind mult mai ușor de implementat. Nu în utimul rând, a elimina zahărul din alimentație este echivalent cu efecte benefice asupra funcționării glandei tiroide.

Dintre toate variațiunile de zahăr, sucroza a demonstrat cea mai mare capacitate de a crește producerea de grăsime la nivelul ficatului (studiu al Universității Zürich)