Main menu

header

923 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În 1945, în timpul prelegerii sale la primirea Premiului Nobel pentru descoperirea penicilinei, doctorul Alexander Fleming a avertizat că bacteriile ar putea deveni rezistente la tratament. Astăzi, cu antibioticele omniprezente, această previziune a devenit realitate - bacteriile rezistente la antibiotice ucid tot mai mulți oameni în fiecare an.

700.000 de decese anual

În prezent, multe bacterii sunt rezistente la o serie de antibiotice și, prin urmare, greu de tratat, întrucât microorganismele au dezvoltat modalități de a elimina, de a sabota sau de a ocoli efectele medicamentelor. Consecințele asupra sănătății umane sunt grave - în fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din această cauză. Dacă nu se găsesc rapid soluții, Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2050 se va ajunge la 10 milioane de decese pe an. Pentru a combate acțiunea bacteriilor rezistente la antibiotice, care au devenit o problemă majoră de sănătate globală, oamenii de știință apelează la virusuri „predator” - mai exact, „prădătorii” naturali ai acestor microorganisme care generează infecții cu potențial letal.

Se reproduc în interiorul „agresorilor”

Din cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare, niciunul nu este menit să vizeze în mod adecvat un grup de bacterii rezistente la medicamente, potrivit unei analize a Organizației Mondiale a Sănătății. De altfel, nicio clasă nouă de antibiotice nu a fost introdusă pe piață din anii 1980. „Acum este mai dificil să fie descoperite noi antibiotice”, susține specialistul Guy-Charles Fanneau de la Horie, de la Pherecydes Pharma, o companie de biotehnologie din Franța. În aceste condiții, cercetătorii au făcut apel la o familie de virusuri în formă de navă spațială, care elimină bacterii. Odată ce aterizează pe acestea, le injectează ADN și se reproduc în interiorul lor. Pherecydes Pharma se concentrează pe fabricarea unor astfel de „prădători” într-o formă utilizabilă ca tratament pentru pacienții care sunt infectați cu bacterii rezistente la medicamente de trei tipuri cu mare potențial de a provoca infecții: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa.

Pherecydes Pharma a anunțat un studiu amplu pe pacienți pentru 2023 și estimează prezența formulelor cu prădători de bacterii rezistente la antibiotice pentru 2024-2025

„Superfagii“ nu afectează bacteriile „bune“

Spre deosebire de multe antibiotice care afectează o mulțime de specii de bacterii, „prădătorii” sunt mai țintiți și nu vor ucide microbii „priete- noși” din intestin. „Asemenea unei arme precise, virusul corect pentru bacteria potrivită trebuie ales cu grijă pentru a fi eficient. Am descoperit un număr mic de astfel de bacteriofagi, pe care îi numim «superfagi», deoarece sunt activi împotriva unui număr mare de tulpini din cadrul aceleiași specii de bacterii”, explică de la Horie. Dacă un pacient are Pseudomonas aeruginosa, care infectează adesea pacienții prin intermediul ventilatoarelor din spitale, se pot administra „prădători” care elimină mai mult de 80% dintre aceste tulpini. Deși această terapie nu este încă autorizată de Agenția Europeană pentru Medicamente, Pherecydes a tratat pacienți cu infecții de la bacterii rezistente la medicamente, acolo unde alte opțiuni de tratament au eșuat. Până acum, compania a folosit prădători pentru a trata mai mult de 26 de pacienți, majoritatea în spitalul principal din Lyon, Franța.