Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

„Nopţile albe“ scad succesul academic

Potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de o echipă de la Universitatea Carnegie Mellon, din SUA, somnul mai scurt de șase ore poate scădea performanțele academice ale unui student. „Studiile pe animale au arătat cât de esențial este somnul pentru învățare și memorie. A dormi mai puțin pe timp de noapte în primul an de facultate prezice rezultate mai scăzute la sfârșitul trimestrului, cinci până la nouă săptămâni mai târziu”, punctează expertul David Creswell. Specialiștii recomandă tinerilor între opt și zece ore de somn pe noapte.

Fumatul „electronic“ deteriorează ADN

După ce inițial țigările electronice au fost promovate ca alternativă „mai sănătoasă” la produsele din tutun, cercetările arată că ambele pot duce la aceleași boli. Un grup de specialiști de la Școala de Medicină Keck, din California, a derulat o cercetare în urma căreia a rezultat pentru prima dată că fumătorii de țigări clasice și persoanele care „vapează” au niveluri similare de deteriorare a ADN. Acest studiu completează evaluările anterioare, care au evidențiat faptul că țigările electronice au o legătură cu modificări biologice care duc la boli grave, cu potențial letal.

COVID-19 afectează funcţia ţesutului adipos

Rezultatele unui studiu publicat în revista Cureus demonstrează că există o relație între infecția cu SARS-CoV-2, nivelurile de insulină serică și rezistența la insulină. Concret, potrivit experților de la Clinica de consiliere nutrițională afiliată Universității din Teheran, Iran, SARS-CoV-2 induce leziuni grave ale celulelor și dereglare metabolică. De asemenea, boala COVID-19 afectează funcția țesutului adipos și distribuția grăsimii corporale, care sporește postinfectare chiar și în condițiile scăderii în greutate și unui regim hipocaloric.

Reţelele de socializare distorsionează imaginea asupra afecţiunilor pielii

Doar trei procente dintre oameni susțin că nu au distribuit online niciodată un selfie filtrat. Un sondaj recent efectuat de OnePoll pe un eșantion reprezentativ de milenali a constatat că 45% declară că au filtrat o fotografie cu ei înșiși pentru a adăuga efecte speciale. Sondajul dezvăluie, de asemenea, că defectele tenului pot face oamenii să se simtă nesiguri, iar rețelele de socializare distorsionează percepția utilizatorilor despre problemele și afecțiunile pielii. Concret, 73% dintre respondenți au recunoscut că se concentrează pe ascunderea imperfecțiunilor, nuanțele neuniforme ale pielii fiind în top.