Main menu

header

924 12 1de Simona Lazăr

De multă vreme se suspectează existența unei legături între migrene și riscul de accident cerebrovascular (ACV). Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători finlandezi, bărbații cu dureri de cap cronice au un risc de 4 ori mai mare de accident vascular cerebral. Femeile, pe de altă parte, par a fi cruțate.

Factor predictiv în AVC

Studiul la care facem referire a durat 23 de ani, a inclus 35.000 de bărbați și de femei din Finlanda, cu vârste între 25 și 54 de ani. Subiecții au raportat frecvența durerilor de cap și în același timp au fost evaluate regulat: tensiunea arterială, diabetul, înălțimea, greutatea, nivelul colesterolului și diferite obiceiuri nocive, precum fumatul și consumul de alcool. În final, 17% dintre femei, față de doar 9% dintre bărbați, au raportat migrene. Au fost înregistrate 2.167 accidente vasculare cerebrale. Nu a fost demonstrată nicio relație între cefaleea și accidentul vascular cerebral la femei. Surpriza care a apărut se referă însă la bărbați. Mai precis, în cazul bărbaților cu dureri de cap cronice, aceștia au prezentat un risc de accident vascular cerebral de 4 ori mai mare la analiza pe un an, de 1,9 ori mai mare la 5 ani și de 1,2 ori mai mare la persoanele care au fost urmărite pe toată perioada studiului, respectiv 23 de ani. Ce explicație există pentru această diferență între sexe? Autorii presupun o eterogenitate mai mare a cauzelor migrenei la femei, dar acestea nu au nimic de-a face cu procesul care duce la accident vascular cerebral. De ce s-a observat o scădere a riscului de accident vascular cerebral, în timp? Deoarece riscul crescut de accident vascular cerebral este foarte marcat după o perioadă scurtă de urmărire, este posibil ca durerile de cap cronice să reprezinte un marker al procesului de bază responsabil pentru accidentul vascular cerebral. În concluzie, durerile de cap cronice reprezintă un factor predictiv pentru AVC la bărbați, independent de factorii de risc.

O problemă de hormoni?

Pe de altă parte, în Franța, dr. Francoise Guillemette, medic generalist, atrage atenția că unele forme de durere de cap, care sunt mai frecvente la bărbați, apar în timpul actului sexual... iar acestea, din fericire, se pot vindeca ușor! Iar dacă nu este chiar migrenă, pare! De fapt, aceste tipuri de migrene sunt dureri de cap care au particularitatea de a apărea la efort. Efortul sportiv, strănutul, tusea... dar și efortul sexual. Mai frecventă la bărbații decât la femeile care suferă de migrenă, cefaleea legată de coitus se datorează creșterii tensiunii arteriale la nivelul craniului și vine sub mai multe forme: fie se instalează treptat în timpul fazei de excitare; fie este brutală și „explozivă” în momentul orgasmului. Inutil să spunem în ce situație se află acest bărbat când durerea se repetă la fiecare act sexual. Din fericire, aceste dureri de cap pot fi tratate, inclusiv prin suport psihologic, pentru reducerea anxietății. Dar este bine cunoscut faptul că migrena afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Conform numeroaselor studii efectuate pe această temă, știm acum că hormonii joacă un rol în mecanismul migrenei, în special estrogenii sau chiar prolactina. Modificările nivelului de estrogen fac celulele din jurul nervului trigemen mai sensibile la stimuli, ceea ce va duce la criza de durere. Dimpotrivă, unii hormoni masculini par să aibă un efect protector, acesta este cazul progesteronului.

Sindromul migrenoid este prezent la un procent de 9% dintre bărbaţi