Main menu

header

929 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ficatul este un organ extraordinar de complex, care îndeplinește sute de funcții în organism și este esențial pentru starea generală de sănătate. Fiind unul dintre cele mai mari organe ale corpului, este responsabil de funcțiile metabolice și poate transmite anumite semnale de alarmă care atestă faptul că această adevărată uzină este suprasolicitată sau afectată de o boală.

Pierderea abruptă a poftei de mâncare

Ficatul se ocupă de conversia nutrienților din dietă, astfel încât organismul să le poată folosi, este responsabil cu producerea bilei, care ajută la descompunerea și absorbția grăsimilor în intestinul subțire, sintetizează proteine precum albumina și factori de coagulare a sângelui, metabolizează și stochează carbohidrați pentru utilizare ca glucoză în sânge, reglează coagularea sângelui, combate infecțiile prin dezvoltarea factorilor imunitari și eliminarea bacteriilor din fluxul sangvin și se asigură că substanțele toxice sunt eliminate înainte de a provoca vreun rău, arată datele Institutului pentru Calitate și Eficiență în Îngrijirea Sănătății din SUA. Atunci când acest organ atât de important are probleme și nu funcționează corect, există câteva moduri prin care „încearcă să spună” că ceva nu este în regulă. De exemplu, scăderea abruptă a poftei de mâncare, mai ales în cazul persoanelor care obișnuiau să se hrănească consistent, este un semnal de alarmă venit de la ficat. La rândul său, creșterea bruscă în greutate poate fi semn de ciroză hepatică, boală care se dezvoltă lent, blocând fluxul sangvin prin ficat și inhibând funcționarea corectă a organului, arată datele Clinicii Cleveland, din SUA.

Somn inconsistent, sincope de memorie

Oricât de subtile ar fi avertismentele ficatului, acestea trebuie luate în serios din timp, întrucât tabloul foarte extins de funcții ale acestui organ înseamnă că disfuncționalitățile sale se pot răsfrânge în numeroase alte sisteme ale corpului. De pildă, există multe lucruri care pot perturba tiparul obișnuit de somn, dar un studiu publicat în Egyptian Journal of Chest Diseases and Tuberculosis a descoperit că o posibilă cauză a persistenței odihnei insuficiente este ciroza hepatică, boală gravă, care poate face somnul deosebit de greu. O altă alarmă pe care o transmite ficatul este oboseala continuă. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Canadian Journal of Gastroenterology, ficatul semnalează că este afectat prin modificări la nivelul neurotransmisiei din creier, care generează oboseala cronică. De asemenea, dificultățile de memorie sunt un alt avertisment potențial din partea ficatului. Și nu este vorba despre o clipă în care o persoană uită unde a lăsat cheile mașinii, ci episoadele frecvente și prelungite în care cineva începe să uite lucruri dintre cele mai obișnuite.

Mâncărimea şi îngălbenirea pielii

Colangita biliară primară, despre care studiile Clinica Mayo afirmă că este o boală cronică ce distruge canalele biliare din ficat, nu are de obicei simptome foarte evidente, dar un semn precoce este mâncărimea de piele. Dacă acest cel mai mare organ al corpului nu revine la normal după hidratare internă și externă corespunzătoare, la mijloc poate fi un semnal de alarmă din partea ficatului, cu atât mai mult cu cât acest simptom apare și la persoanele care suferă de ciroză hepatică. În același timp, îngălbenirea accentuată a pielii sau a albului ochilor este un alt semn clar că este ceva în neregulă cu ficatul. Mai precis, este vorba despre icter și cauza este nivelul ridicat de bilirubină din organism, pigment secretat de ficat, conform Clinicii Cleveland. Acest tip de pigmentare poate alerta cu privire la numeroase suferințe ale ficatului, de la ciroză la hepatita B. În plus, aceeași bilirubină este responsabilă și pentru îngălbenirea urinei, arată Johns Hopkins Medicine.

Schimbări majore de personalitate

Unul dintre cele mai teribile semne de avertizare ale bolii hepatice grase nonalcoolice este mărirea sânilor bărbaților. Potrivit specialiștilor, creșterea excesului de țesut mamar are loc din cauza unui dezechilibru al hormonilor. Mai mult, palmele roșii indică o posibilă boală hepatică grasă nealcoolică, o afecțiune care, potrivit Mayo Clinic, implică depozitarea de exces de grăsime în celulele hepatice și afectează persoanele care consumă alcool foarte puțin sau deloc. Pe de altă parte, schimbările majore de personalitate, care ajung s-o uimească inclusiv pe persoana care le experimentează, sunt un potențial semnal al afectării ficatului. Aceleași toxine care se acumulează și generează amintitele pierderi de memorie stau la baza scăderii generale ale funcției mentale, ce poate determina inclusiv modificări de personalitate, notează healthline.com.

Dureri corporale prelungite

Odată cu înaintarea în vârstă, învinețirea este un simptom a cărui vindecare durează mai mult și care intervine mai ușor, din cauza subțierii pielii. Dar, în același timp, poate fi și un semnal de probleme la nivelul ficatului, care pot face mult mai frecventă apariția vânătăilor. Un alt semn - surprinzător - de afectare a organului responsabil cu eliminarea toxinelor este umflarea regulată a picioarelor și gleznelor, simptom care poate fi mult mai mult decât rezultatul unei predispoziții la retenția de apă în organism. Totodată, durerea corporală prelungită și fără cauze evidente poate fi pusă pe seama deficiențelor la nivelul funcționării ficatului. Un posibil motiv este colangita biliară primară, care poate duce la dureri osoase, musculare sau articulare. Totodată, encefalopatia hepatică generată de insuficiența acestui organ poate să afecteze capacitatea unei persoane de a înțelege lucrurile și astfel, cei care au probleme la ficat pot experimenta confuzie evidentă cu privire la lucruri care în mod normal nu ar deruta. De asemenea, dincolo de episoadele scurte în care creierul solicitat pur și simplu cere imperativ o pauză de funcționare, există un semnal major din partea ficatului în suferință, potrivit Fundației Americane pentru Ficat.

Potrivit studiilor de specialitate, problemele ficatului pot fi semnalate prin frisoane care nu pot fi oprite cu niciuna dintre modalitățile cunoscute și care sunt generate atunci când fluxul de bilă este redus ori s-a oprit complet

Ficatul este „uzina” responsabilă de toate funcţiile metabolice ale organismului

Refluxul gastroesofagian, tulburare care este rezultatul unei alimentaţii deficitare şi al substanţelor aflate în componenţa anumitor nutrienţi, poate fi cauzat inclusiv de acumularea excesivă de toxine la nivelul ficatului

Balonare, gură uscată

Dacă pe de o parte pot exista numeroase motive pentru simptomul de uscăciune la nivelul gurii sau chiar al ochilor, pe de altă parte, poate fi vorba despre ceva mult mai serios, care necesită o vizită la medic - colangita biliară primară, simptom precoce al bolii cronice a ficatului. În același timp, dacă balonarea nu poate fi pusă pe seama unei mese copioase, ar putea fi cauzată de acumularea de lichid în abdomen, unul dintre semnele de existență a unor posibile leziuni hepatice. În același tablou al suferințelor abdominale care dau de veste despre probleme ale ficatului intră durerile abdominale persistente, precum și stările de greață și vărsăturile care survin frecvent.