Main menu

header

943 15 1de Georgiana Mihalcea şi Claudia Mîţoi

În mod tradițional, singura modalitate de a elimina o tumoră a fost prin intervenție chirurgicală, o procedură invazivă pentru pacient. Cu toate acestea, progresele tehnologice din ultimele decenii au oferit o serie întreagă de noi abordări, iar unul dintre aceste instrumente interesante este crioablația. Doctor Cezar Bețianu (medalion), medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională și competențe în senologie, ne-a dezvăluit faptul că această intervenție reprezintă o abordare sigură, eficientă și minim invazivă pentru a distruge tumorile de sân, de plămâni, de rinichi, de oase, de ficat și este o metodă ce poate oferi îngrijiri paliative.

„Declanșează un răspuns imunitar”

- Ce este procedura?

- Crioablația, denumită și crioterapie, înseamnă distrugerea celulelor canceroase prin expunerea lor la temperaturi foarte joase. Crioablația percutanată este o procedură radiologică intervențională ce se adresează pacienților oncologici, care, din diverse motive, nu pot suferi o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii maligne. De asemenea, ea poate fi efectuată ca procedură de sine stătătoare sau în combinație cu alte modalități terapeutice. Este o tehnică ablativă care prinde amploare în tratamentul afecțiunilor oncologice, datorită beneficiilor acesteia și a ratei mici de complicații. Spre deosebire de intervenția chirurgicală care îndepărtează tumora, crioablația o distruge prin îngheț la temperaturi letale și îi permite acesteia să rămână în situ și acest lucru declanșează un răspuns imunitar. Împreună cu imunoterapia poate fi folosită pentru distrugerea locală completă a țesutului canceros.

- Ce presupune, mai exact?

- Crioablaţia se bazează pe principiul că toate celulele tumorale sunt mai sensibile la temperaturile scăzute decât celulele normale. Astfel, prin aplicarea unui agent de înghețare prin intermediul unei sonde criogenice în interiorul tumorii, se creează un ciclu de înghețare și dezghețare rapidă, care duce la necrozarea celulelor canceroase. În timpul procedurii, medicul aplică temperaturi scăzute cu ajutorul unor substanțe criogenice. În urma acestui proces, celulele canceroase nu vor supraviețui. În funcție de localizarea țesutului anormal care trebuie tratat, există diferite metode de crioablație pentru a îngheța țesuturile. Acestea pot fi: extern (dacă țesutul este localizat pe piele), intern (pentru a trata afecțiunile din interiorul corpului).

„Timpul de recuperare este rapid, iar disconfortul după procedură este minim”

- Cum se realizează?

- Crioablația percutanată este o procedură minim invazivă și este realizată de un specialist în radiologie intervențională. Este necesară o singură incizie în piele prin care se introduce sonda criogenică. Incizia este foarte mică, iar sonda este similară unui ac. Agentul criogenic introdus în tumoră cauzează înghețarea, ducând la deteriorare mecanică, deshidratare și ischemie locală, și moartea celulelor. Monitorizarea imagistică permite vizualizarea în timp real al acestui proces, ceea ce limitează riscul de deteriorare a structurilor adiacente. Acesta este unul dintre avantajele importante al crioablației față de alte tehnici de ablație termică. Procedura se poate face în ambulatoriu și nu necesită anestezie generală. Timpul de recuperare este rapid, iar disconfortul după procedură este minim.

- Ce trebuie să știe pacientul înainte?

- În general, pacienții sunt trimiși către un specialist în radiologie intervențională pentru crioablație de către medicul curant ce le oferă detaliile necesare. Sunt și cazuri când aceștia contactează medicul direct și întreabă despre procedură. Urmează apoi un consult cu specialistul care evaluează istoricul medical al pacientului pentru a vedea dacă metoda este indicată. În cazul pacienților care pot beneficia de crioablație se va recomanda după caz o serie de analize de sânge. Intervenția se face de obicei sub ghidaj CT, pentru a localiza masa canceroasă care trebuie tratată. Procedura se face în etape cu o perioadă de îngheț urmată de repaus și se poate repeta, dacă este cazul. Înainte de procedură se poate recomanda ca pacientul să nu consume nimic în ziua respectivă.

- Ce se întâmplă în timpul intervenției?

- În timpul procedurii, specialistul în radiologie intervențională introduce o sondă criogenică similară unui ac, în tumoră sub ghidaj imagistic. Agentul criogenic care circulă prin această sondă îngheață atât țesutul țintă, cât și o cantitate mică de țesut normal din jurul acesteia. Tumora moare și, în timp, se transformă în țesut cicatricial care este absorbit de organism. Procedura este în esență nedureroasă datorită efectului analgezic al procesului de înghețare a tumorii, iar cantitatea de analgezice după procedură este redusă.

„Este indicată în toate stadiile, inclusiv în metastaze”

943 15 2- În ce stadii e indicată?

- Crioablația este indicată în toate stadiile, inclusiv în metastaze în funcție de dimensiunea și locația tumorii, dar și de starea actuală de sănătate a pacientului. Se folosește în general în tratamentul tumorilor mici, nerezecabile și are avantaje distincte față de alte proceduri, prin faptul că medicul poate monitoriza tumora imagistică în timpul procedurii, are un control mai mare asupra formei zonei de ablație și poate atenua durerea.

- Cum acționează asupra cazurilor de neoplasm mamar?

- În cazul cancerului mamar, crioablația este o alternativă minim invazivă la chirurgia tradițională, care oferă, totodată, și un aspect estetic important pentru pacientă, deoarece incizia are sub 3 mm și nu este nevoie de îndepărtarea țesutului mamar. Tumorile sunt de obicei eliminate în două cicluri de îngheț-dezgheț, iar tumorile mamare până la 2 cm pot fi distruse în mai puțin de o oră, comparativ cu două-trei ore pentru operație.

- Are contraindicații?

- Contraindicațiile sunt în funcție de tipul de cancer tratat, de localizare și de dimensiunea tumorii. De exemplu, în cazul cancerului renal, pacienții cu infecție acută, coagulopatie netratabilă sau la care nu se poate administra sedare au contraindicații pentru crioablație. De asemenea, pacienții cu afecțiuni care pot fi exacerbate de expunerea la frig au contraindicații.

„În cazul cancerului pulmonar, crioablaţia oferă o distrugere completă a tumorii, prevenind în același timp distrugerea structurilor vitale adiacente. De asemenea, procedura poate trata tumorile adiacente pleurei viscerale fără durere sau fistulă bronhopleurală“

„Este mai eficientă şi mai sigură decât ablaţia cu microunde sau cu radiofrecvenţă“

- Ce rezultate are?

- Rezultatele crioablației depind de tipul de cancer tratat și de dimensiunea tumorii. Potrivit studiilor existente, crioablația este mai eficientă și mai sigură pentru leziunile țintă decât ablația cu microunde sau cu radiofrecvență. De asemenea, un studiu recent arată că efectul imunitar indus de crioablație poate duce la imunostimulare sau imunosupresie, care în combinație cu imunoterapia poate îmbunătăți tratamentul tumorilor maligne.

- Ce spun studiile?

- Un studiu efectuat pe un grup de pacienți cu cancer renal în stadiul T1b, arată că procedura are o rată de supraviețuire foarte bună specifică cancerului și un profil de siguranță acceptabil. Într-un alt studiu se arată că procedura poate fi o opțiune de tratament minim invaziv la pacienții cu metastaze nonviscerale în cavitatea abdominală după o intervenție chirurgicală anterioară.