Main menu

header

945 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Populațiile native din Australia folosesc mierea furnicilor în scop terapeutic de secole. Recent, știința a confirmat proprietățile de vindecător ale acestei substanțe pe care o produc unele dintre cele mai uimitoare viețuitoare ale Terrei.

Are proprietăți antimicrobiene puternice

Potrivit unui nou studiu, realizat de oamenii de știință din cadrul Carter Lab, de la Universitatea din Sydney, conduși de profesorul Dee Carter, mierea furnicilor are proprietăți antimicrobiene puternice. Cercetătorii au studiat furnica australiană, Cam- ponotus inflatus, specie care se găsește în zonele deșertice, și au constatat că anumite exemplare devin muncitoare supraalimentate, cu abdomenul umflat cu miere și cu un aspect translucid, asemănător chihlimbarului. Aceste furnici acționează ca „automate” pentru colonie, regurgitând mierea atunci când hrana este rară.

Atenuează durerile în gât

Studiul efectuat de Carter Lab marchează o premieră. Când mierea furnicilor a fost investigată pentru proprietățile sale medicinale, cercetătorii au descoperit că acest produs natural posedă activitate antimicrobiană unică împotriva bacteriilor și ciupercilor. „Furnicile care poartă miere sunt mai mult decât o simplă sursă de hrană. Săpatul este pentru ele un mod de viață și de a ține familia împreună. În ceea ce privește utilizarea medicinală, această miere este folosită pentru a atenua durerile de gât și, uneori, ca unguent topic pentru a ține la distanță infecțiile”, explică Danny Ulrich, de la grupul Tjupan, care organizează colectarea mierii furnicilor în Kalgoorlie, Australia de Vest.

„Acest studiu demonstrează că mierea de furnică are caracteristici unice, care validează utilizarea sa terapeutică de către popoarele indigene din Australia. A lua ceva care a fost perfecționat de evoluție și a aplica acest lucru în sănătatea umană este o modalitate excelentă de a veni cu strategii terapeutice“ (Dee Carter, Universitatea Sydney, Australia)

Mierea furnicilor are o mare putere antimicrobiană

Bază pentru noi tipuri de antibiotice

Potrivit oamenilor de știință, mecanismul de acțiune al mierii furnicilor este diferit de cel al variantei de Manuka, tratament topic de renume pentru răni și infecții ale pielii. „Cercetarea noastră arată că mierea furnicilor are un efect distinctiv, care o diferențiază de alte tipuri de miere. Produsul conține compuși cu putere antimicrobiană substanțială, iar identificarea acestora ar putea oferi puncte de plecare pentru dezvoltarea unor tipuri noi și diferite de antibiotice”, detaliază Kenya Fernandes. Specialiștii au descoperit că mierea furnicilor e eficientă împotriva Staphylococcus aureus, o bacterie care poate provoca infecții ale pielii și nazale. Mierea de furnici a demonstrat potență împotriva a două specii de ciuperci, Aspergillus și Cryptococcus, ambele capabile să provoace infecții grave la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.