Main menu

header

946 16 1de Monica Beleneş şi Claudia Mîţoi

Aveți dureri în zona articulațiilor și simțiți că nu mai sunteți foarte flexibili? E posibil să suferiți de bursită, care se traduce printr-o inflamație a structurii pe care o regăsim în apropierea proeminențelor osoase sau periarticulare. Doctor Anca Bobîrca (medalion), medic primar reumato- log în cadrul Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino, ne-a dat mai multe detalii despre această afecțiune și despre cum o putem depista.

„Manifestările variază în funcție de localizare”

- De câte tipuri este bursita?

- Bursita poate apărea pe fondul presiunii prelungite, suprasolicitării, traumatismelor, bolilor infecțioase (bursita septică) sau în contextul bolilor inflamatorii (spondilartropatii, poliartrită reumatoidă). În funcție de localizare sunt bursite ale membrului superior, de exemplu: umăr - subacromiosubdeltoidiană, cot - olecraniană - bursita studentului și, respectiv, ale membrului inferior - șold: bursita iliopsoas, bursita pertrohanteriană, bursita ischiatică - bursita călărețului, genunchiului - bursita pes anserinus (alergare), suprapatelară (gonartroza reactivate), prepatelara (housekeeping bursitis), infrapatelară profundă și superficială, glezna (peritendon Ahile - retrocalcaneean/ preahileean și retroahileean).

- Care sunt simptomele specifice acestei maladii?

- Simptomatologia presupune mărirea în volum a bursei, durere la mobilizare. Manifestările variază în funcție de localizarea bursei. De exemplu, pacienții care prezintă atac de gută pot prezenta tumefacție, roșeață, căldură locală, durere vie, pultacee, care mimează o suferință septică. Adesea, pentru diferențierea suferinței, medicii examinatori folosesc teste clinice speciale (test Neer, test Hawkins). Iar examinarea clinică trebuie completată cu bilanțul imagistic și de laborator.

„Imagistica joacă un rol important în oferirea unui diagnostic precis”

946 16 2- Care este cauza care stă la baza declanșării bolii?

- În organism sunt peste 150 de bursite implicate în facilitarea mișcării și cea mai frecventă etiologie este presiunea prelungită într-o suprafață dură și proeminența osoasă (bursita studentului - când studentul învață cu coatele sprijinite pe masa de lucru). Bursitele traumatice sunt cea de-a doua cauză, dar sunt grefate de riscuri septice, cel mai frecvent cu germeni de tip stafilococ auriu care ajung în bursă prin penetrarea pielii din aproape în aproape. Procedurile invazive (puncțiile) pot fi, de asemenea, factori de risc pentru apariția unei bursite septice.

- Prin ce investigații se depistează?

- În ceea ce privește diagnosticul bursitelor, în prezent se utilizează multiple tehnici imagistice de depistare. Imagistica joacă un rol important atât în oferirea unui diagnostic precis, cât și în managementul terapeutic al bursitelor (evacuarea burselor sub ghidaj ecografic). Ecografia musculoscheletală prezintă avantajul afișării unor imagini în timp real, permițând stabilirea rapidă a unui diagnostic. De asemenea, prin funcția Doppler color, pot fi vizualizate semnalele directe ale inflamației (hiperemia bursei). Aspirarea epansamentului lichidian prezent în bursă poate fi utilă atunci când nu se cunoaște etiologia inflamației (bursita septică versus bursita secundară artritelor cu microcristale). Lichidul aspirat va fi ulterior examinat la micro- scopul optic. IRM-ul poate fi o metodă de evaluare a burselor, dar acesta se utilizează în special pentru vizualizarea burselor profunde, care nu pot fi examinate ultrasonografic

„Tratamentul simptomatic constă în analgezice și antiinflamatoare”

946 16 3- Care este tratamentul recomandat pacienților?

- În general, bursitele se vindecă spontan, rareori fiind necesară o medicație specifică. Tratamentul conservator este recomandat ca primă intenție: repaus fizic, aplicarea locală de gheață, evitarea presiunii pe zona afectată. Terapia simptomatică utilizează analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene. Pentru bursitele situate mai profund, evacuarea epansamentului lichidian și injectarea ulterioară de corticosteroizi reprezintă o alternativă de succes. Terapia fizică și recuperarea medicală joacă un rol important în creșterea forței mușchilor care susțin zona din jurul bursei. Antibioticele cu acțiune împotriva germenilor gram pozitivi reprezintă terapia de primă linie în artritele septice, inițial cu administrare intravenoasă și, ulterior, continuat pe cale orală. Pentru bursitele din bolile inflamatorii sistemice, tratamentul și controlul bolii de bază reprezintă ținta terapeutică, ne referim la medicația imunosupresoare antireumatică sintetică sau biologică sau biosimilară. În cazul bursitelor recurente, tratamentul ortopedic poate fi cheia spre succes.

- La ce complicații se poate ajunge dacă este ignorată?

- Printre complicațiile bursitelor amintim: osteomielita, infecțiile sistemice în cazul bursitei septice, ruptura bursei, recidive recurente.

Bursita genunchiului poate fi tratată „conservator” cu repaus fizic, gheaţă, evitarea oricărei presiuni pe articulaţie

Biosimilarele sunt folosite în bursitele din bolile inflamatorii sistemice, pentru poliartrite, spondilite și artrite psoriazice

„Poate fi prevenită prin evitarea presiunii pe coate, genunchi, purtarea de încălţăminte adecvată“

- Se poate preveni în vreun fel?

- Evitarea presiunii pe coate, genunchi, purtarea de încălțăminte adecvată, evitarea traumatismelor, a eforturilor fizice susținute, abordarea unor poziții și tehnici adecvate în cazul practicării unor activități sportive sau de muncă previn dezvoltarea bursitelor.

- Ce categorie de vârstă sau sex este mai afectată de bursită?

- Bursita trohanterică (șoldului) și bursita pes anserine (laba gâștii: îmbinarea a trei tendoane din zona genunchiului) prezintă o predilecție mai crescută la sexul feminin și la persoanele cu indice de masă corporală mai mare. Pentru bursita trohanterică, dormitul pe aceeași parte a corpului poate fi factor declanșator, în vreme ce pentru bursitele pes anserinus alergatul pune probleme. Bursita olecraniană (cotului) este frecvent descrisă în rândul studenților și tot aceasta este mai frecventă în rândul bărbaților, unde nu doar fricțiunea recurentă (șofat), cât şi hyperuricemia (prezența unei cantități mai mari de acid uric în sânge) pot fi factor de risc. Bursita olecraniană septică prezintă un tablou clinic mult mai zgomotos, fiind superficială, inocularea direct - transdermic este principala cauză. Bărbații prezintă mai frecvent bursită olecraniană. Bursita septică a fost întâlnită mai frecvent la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, HIV, boli reumatologice, persoanele imunodeprimate, alcoolici. S-a demonstrat faptul că persoanele mai în vârstă afectate de artroză și alte boli cronice au un risc mai mare de a dezvolta bursită. Pentru pacienții vârstnici excluderea unei entităţi septice este importantă. Pentru aceștia, pe lângă factorul vârstei, comorbiditățile de tip diabet zaharat, boala renală cronică, imobilizarea la pat, imunosupresia, alcoolismul pot completa profilul de risc.