Main menu

header

19-09-1de Claudia Stan

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a acordat în august 2008 autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului anti-HIV Intelence (etravirină), iar din februarie 2010 este disponibil şi în România. El este primul produs ce şi-a dovedit eficacitatea la pacienţii cu virus HIV. Mai multe date despre această descoperire revoluţionară în domeniul medical ne-a oferit doamna doctor Mariana Mărdărescu (foto), medic primar la Institutul „Matei Balş”.

„Medicamentul a trecut prin multe modificări”
- Intelence (Etravirină) a fost lansat încă din 2008. Ce rezultate a dat acest medicament în ţările în care a fost promovat?
- Medicamentul a fost studiat foarte mult timp, a trecut prin multe modificări, iar noi am adus pe piaţă, practic, o nouă şansă la viaţă. Eficacitatea acestuia este sporită, iar unicitatea lui constă în faptul că nu este respins de organismul pacientului bolnav. Toxicitatea medicamentului este redusă, iar bolnavul va trebui să ia în loc de un pumn de pastile doar una sau două tablete de Intelence. Referinţele din ţările în care a fost deja lansat pe piaţă sunt foarte bune, pacienţii îmbunătăţindu-şi vizibil calitatea vieţii.

- Cum stăm cu statisticile referitoare la îmbolnăvirea cu virusul HIV în România?
- Din acest punct de vedere, România a avut mult de suferit între anii 1989 şi 1990, când numărul pacienţilor detectaţi era alarmant de mare, mai ales în rândul nou-născuţilor. Din fericire, am reuşit să îi aducem pe aceşti copii la maturitate cu ajutorul diverselor tratamente. Să ştiţi că România a oferit un exemplu celorlalte ţări ce se confruntă cu această problemă, deoarece noi am făcut faţă foarte bine acestui virus. Iată că în 2010 situaţia s-a schimbat radical, iar în prezent avem un număr constant de bolnavi infectaţi cu virusul HIV, dar doar adulţi. Conform statisticilor, în ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ 10.041 de pacienţi cu HIV/SIDA. Cea mai răspândită modalitate de transmitere este prin contact sexual neprotejat.

Cercetările merg mai departe
- Vor merge cercetările medicale atât de departe, încât să fie inventat şi un vaccin?
- Nu este exclus ca în aproximativ cinci ani să inventăm şi aşa ceva. Nu ne vom da bătuţi niciodată în lupta cu virusul HIV! Ştiaţi că rata deceselor provocate de SIDA a scăzut cu peste 10% în ultimii cinci ani? Acest nou medicament este încă o bătălie câştigată împotriva bolii, deoarece pacienţii care urmează deja tratamentul reuşesc să ducă o viaţă normală şi se simt foarte bine. Intelence este recomandat celor infectaţi cu virus rezistent la alte tratamente, oferindu-le posibilitatea de a reduce virusul din sânge până la nivel nedetectabil.

- În România, primul caz de SIDA raportat a fost la un adult în anul 1985, iar la un copil, în anul 1989;
- Prezervativele garantează siguranţă anti-HIV atunci când au aplicată pe ambalaj ştampila „verificat după EN 600”;
- Se estimează la 25%-50% riscul ca o mamă infectată cu HIV să transmită virusul produsului său de concepţie.