Main menu

header

de Anda Postolache

Dacă intenţionaţi să începeţi un program de activităţi sportive, care sunt sănătoase şi indicate tuturor, probabil că vă gândiţi cu teamă la neplăcuta febră musculară cu care vă veţi pricopsi. Însă, potrivit specialiştilor, aceasta poate fi evitată dacă ştiţi câteva trucuri.

Consumaţi mulţi carbohidraţi şi puţine grăsimi
Una dintre regulile de bază în preîntâmpinarea febrei musculare este încălzirea muşchilor înainte de a vă apuca de exerciţiile sau de activităţile propuse. Muşchii neîncălziţi, supuşi la efort intens, pot dezvolta leziuni. De altfel, încălzirea corectă previne şi obosirea inimii. Ritmul cardiac trebuie crescut puţin câte puţin, pentru ca sângele din organism să poată duce oxigenul la creier şi la muşchi înainte ca sistemul muscular să fie obosit.
Este bine să o luaţi treptat cu antrenamentul, crescând de la o săptămână la alta volumul de exerciţii şi intensitatea lor. De asemenea, trebuie să beţi apă în cantităţi corespunzătoare şi să consumaţi mulţi carbohidraţi şi puţine grăsimi, pentru a furniza muşchilor combustibilul necesar. În niciun caz nu trebuie să mergeţi dimineaţa la antrenament fără să fi mâncat nimic înainte!

Faceţi masaj şi băi calde cu sare
Dacă totuşi s-a instalat febra musculară trebuie, în primul rând, să încetaţi orice activitate solicitantă până când durerea intensă va dispărea. Încercaţi un masaj blând, care va stimula activitatea globulelor albe, care se luptă cu inflamaţia, faceţi o baie caldă cu sare şi luaţi un medicament antiinflamator, de genul aspirinei, şi o vitamina C.
Apoi faceţi zilnic doar câteva exerciţii foarte uşoare de aerobice, deoarece acestea măresc fluxul sangvin şi ajută la diminuarea durerii musculare. Printre acestea, indicate sunt câteva mişcări de stretching (întinderi) de câteva secunde - astfel, fibra musculară va atrage sângele, iar la sfârşit se va relaxa şi durerea se va diminua.

Atenţie! În cazul în care durerile nu dispar după şapte zile, poate fi vorba despre o leziune musculară şi trebuie să mergeţi la un medic specialist.