Main menu

header

de Elena Şerban

Orice medic vă va spune, şi are perfectă dreptate, că un consult periodic este deosebit de important. În acest fel vă puteţi da seama dacă s-au produs schimbări în rău în ceea ce priveşte corpul dumneavoastră. Însă, între aceste analize, care se fac de obicei anual, este recomandat să cunoaşteţi semnificaţia anumitor semne pe care vi le dă corpul şi care pot indica unele carenţe sau începutul unor probleme de sănătate. Vi le prezentăm pe cele mai importante şi mai frecvente.

Cearcănele pot indica anemia
Sânii.
Înainte de culcare, palpaţi-vă zona sânilor, până la subraţ. Aveţi grijă la aspect şi la culoare, dar mai ales la posibilele modificări de formă.
Picioarele. Degetele şi unghiile pot ascunde şi ele infecţii, bacterii sau ciuperci. Acestea pot fi cauzate nu doar de alergii, ci şi de afecţiuni mai grave. Aşa că dacă sesizaţi o modificare de culoare sau de textură la pielea picioarelor mergeţi de urgenţă la medic!
Zona capului. Cearcănele profunde nu sunt doar un semn că aţi avut nişte nopţi albe sau sunteţi permanent obosiţi. Dacă cearcănele sunt însoţite şi de căderea părului, ar fi cazul să mergeţi la un medic, pentru că organismul vă transmite că e anemic.

Petele albe de la baza limbii, un posibil semn de cancer
Unghiile.
Dacă nu mai sunt roz şi se rup foarte uşor, organismul se „plânge” de lipsă de fier. Mici dungi albe de-a lungul unghiei pot fi cauzate de lipsa de magneziu. Aceleaşi liniuţe pot fi un semn că stresul prin care treceţi afectează organismul într-o măsură mai mare decât credeaţi.
Limba. Uitaţi-vă dimineaţa în oglindă şi examinaţi-vă limba. Dacă observaţi la baza acesteia pete albe, care nu dispar nici după câteva zile, mergeţi urgent la medic. Fumătorii, mai ales, sunt predispuşi la cancer în zona gurii sau la apariţia de ciuperci.
Pielea. Cel mai mare organ al corpului poate ascunde numeroase semne. De aceea, nu ezitaţi să fiţi atenţi la orice semn, umflătură sau schimbare a aspectului care durează mai mult de trei-patru zile.

Sfat! Nu ignoraţi nici semnele evidente că ceva e în neregulă, cum ar fi durerile, balonările frecvente, ameţelile sau senzaţiile de vomă