Main menu

header

17-06-1de Cătălina Tăgârţă

Recent a fost inaugurată prima policlinică socială gratuită de la noi din ţară, cu scopul de a veni în sprijinul celor nevoiaşi. Astfel, atât persoanele fără adăpost, cât şi cele defavorizate, care nu au asigurare medicală, au acum o şansă în plus la sănătate. Viorica Rusu (foto), reprezentanta Direcţiei Sociale din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi psiholog în cadrul policlinicii, ne-a vorbit mai mult pe această temă.

Se adresează persoanelor fără adăpost, neasigurate sau coasigurate
Prima policlinică socială gratuită de sănătate a luat naştere la iniţiativa Primăriei Capitalei şi cu sprijinul reţelei private de sănătate „Regina Maria”. Aceasta se adresează în primul rând persoanelor defavorizate social, celor fără adăpost, dar şi celor neasigurate şi chiar a persoanelor coasigurate. „Ideea deschiderii unui astfel de centru aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) din cadrul PMB de foarte multă vreme, însă până de curând nu am dispus de fondurile necesare derulării unui proiect de o asemenea anvergură. De aceea, sprijinul acordat de reţeaua «Regina Maria» ne-a fost de mare ajutor. Practic, Primăria Municipiului Bucureşti oferă gratuit spaţiul pentru policlinica socială şi va suporta cheltuielile cu utilităţile, asigurând totodată un număr de asistenţi sociali, iar «Regina Maria» a adus toată aparatura şi asigură serviciile medicale cu ajutorul doctorilor voluntari”, povesteşte psihologul Viorica Rusu.

Cei fără posibilităţi sunt îndrumaţi şi spre cantinele sociale
Procedura pentru a primi ajutor medical este relativ simplă. Cei interesaţi trebuie să se adreseze direct la sediul policlinicii, din Strada Dristorului, numărul 81-88, parter. „Dacă e vorba despre persoane fără adăpost, acestea vor fi consultate în baza actului de identitate. Teoretic, înainte de a-şi fi pierdut casele, fie că au avut datorii, fie că e vorba despre locuinţe sociale ori au fost pur şi simplu escrocaţi de oameni rău-intenţionaţi, ei au avut domiciliul înainte într-unul dintre sectoarele Capitalei, iar dacă nu au niciun venit sau resursele lunare sunt sub 125 de lei de persoană, atunci îi îndrumăm şi spre cantinele sociale din sectorul în care au locuit. În schimb, celor care au unde să locuiască, pe lângă actul de identitate le cerem şi o adeverinţă de la Direcţia Financiară din raza de domiciliu, din care să reiasă că nu realizează venituri”, a mai spus reprezentanta PMB.

„Sunt igienizaţi, deparazitaţi şi li se oferă haine curate”
Persoanele în suferinţă se pot adresa policlinicii atât pentru controale de rutină, cât şi pentru urgenţe. „De regulă, consultaţiile funcţionează pe bază de programare, dar nimeni nu pleacă de la clinică fără să fie consultat, fără a i se prescrie o reţetă sau a fi îndrumat către celelalte spitale care sunt în subordinea primăriei, în cazul în care necesită internare sau intervenţie chirurgicală”, a adăugat inspectorul DGAS. Şi asta nu e tot. Pacienţii pleacă de la policlinică nu doar mai sănătoşi, ci cu mai multă încredere în ei, întrucât înainte de fiecare consultaţie sunt îndrumaţi către duşuri, sunt igienizaţi, deparazitaţi şi li se asigură haine curate. „Încercăm să-l facem pe acest om, care apelează la noi, să fie cât de cât demn, să fie autodependent. La început au avut o oarecare reticenţă faţă de această cerinţă a asistenţilor sociali de a se spăla, însă acum, după ce au venit de câteva ori la programare, chiar ei ne cer, subtil, să-i lăsăm să se aranjeze. În plus, se observă că vin mai curaţi, că încearcă să ne răsplătească astfel pentru tot ce facem pentru ei. Pacientul e mirat, stupefiat în clipa în care te îngrijeşti de el şi, mai ales pentru cei care locuiesc în stradă, formula de adresare «domnule/doamnă» înseamnă foarte mult. Încep să se simtă importanţi, în largul lor, şi astfel au încredere să vină şi data viitoare, pentru a nu ne dezamăgi că întrerupe tratamentul”, mărturiseşte psihologul.

„Cele mai frecvente suferinţe sunt de patologie infecţioasă”
Doar în primele trei săptămâni de funcţionare, pragul policlinicii a fost trecut de peste 80 de pacienţi. „Dacă nu-i cooperant, îl luăm noi, psihologii, şi încercăm să-l facem să vadă lucrurile într-o manieră pozitivă. Mulţi dintre ei sunt foarte sensibili, au deja la activ câteva forme de suicid, iar alţii s-au dus spre alcoolism, chiar spre droguri”, povesteşte psihologul, potrivit căruia imposibilitatea de a cumpăra medicamente cronicizează bolile. „Cele mai frecvente suferinţe ale persoanelor fără adăpost sunt cele de patologie infecţioasă, hepatită, TBC, HIV/SIDA, dar şi tensiune oscilantă, probleme cu inima sau stomacul, iar cei mai tineri sunt frecvent accidentaţi în urma luptelor de stradă ce se dau între ei. Mai mult, deşi oferim serviciile doar de câteva săptămâni, am avut deja un astfel de caz, care a fost redirecţionat spre Spitalul Victor Babeş, cu care noi am semnat un protocol. Pacientul a fost operat, după care a fost redirecţionat către noi, unde vine la pansat la fiecare două zile. În plus, în momentul de faţă, primăria e în discuţii cu două farmacii sociale, pentru a ne asigura gratuit medicamente”, a mai spus reprezentanta DGAS şi a policlinicii.

„Un medic generalist e în permanenţă la dispoziţia bolnavilor“

Vă întrebaţi cum pot afla oamenii străzii de această policlinică? Ei bine, unii citesc ziarele distribuite gratuit, însă cea mai mare parte păstrează legătura între ei, aşa că, de îndată ce apare ceva nou, zvonul circulă. „Policlinica funcţionează de luni până vineri, între orele 9:00 şi 17:00, un medic generalist fiind în permanenţă la dispoziţia bolnavilor. În plus, pe lângă servicii de asistenţă socială şi psihologică specifice, în cadrul centrului vor fi oferite gratuit consultaţii de medicină internă, cardiologie, mică chirurgie, ecografie, laborator, ORL, stomatologie, dermatologie, oftalmologie, iar, mai nou, sunt cereri şi pentru ginecologie”, a încheiat psihologul.

Ştiaţi că... în Bucureşti există peste 2.400 de persoane fără adăpost declarate, iar aproximativ 100.000 de oameni nu beneficiază de asigurări medicale?