Main menu

header

de Dana Purgaru

Odată cu înaintarea în vârstă, sănătatea devine cel mai preţuit dar, iar menţinerea ei este o adevărată artă, deoarece corpul se schimbă permanent, iar procesele metabolice încetinesc de la an la an. Astfel, fiecare persoană trebuie să îşi adapteze viaţa de zi cu zi şi atenţia acordată propriului corp în funcţie de vârsta pe care o are, pentru a-şi păstra integritatea corporală până la adânci bătrâneţi.

La 20 de ani
La această vârstă este cel mai bine ca fiecare să îşi asigure sănătatea oaselor. În acest sens, este indicată expunerea la soare în timpul zilei cel puţin câteva minute, pentru a vă asigura rezerva de vitamina D. Totodată, sunt recomandate alimentele bogate în calciu şi cu puţină grăsime. Ar fi bine să consumaţi în jur de 700 mg calciu pe zi, echivalentul a peste o jumătate de litru de lapte. Feriţi-vă de băuturi acidulate, deoarece acidul fosforic din acestea împiedică absorbţia calciului!
Evitaţi dietele drastice şi mergeţi la sală de trei-cinci ori pe săptămână. Faceţi exerciţii cardio, de câte cel puţin 30 de minute, şi trei sesiuni de exerciţii de forţă pentru muşchi. Sunt, de asemenea, recomandate alergările şi mersul alert în aer liber.

La 30 de ani
Este momentul să renunţaţi la excesele la mâncare, fumat, băuturi alcoolice şi energizante. De asemenea, nu mai pierdeţi nopţile şi protejaţi-vă de stresul de la locul de muncă. Urmăriţi-vă cu atenţie greutatea corporală, deoarece arderile încep să fie tot mai puţin intense şi este mai uşor să slăbiţi la 30 de ani decât mai târziu, când metabolismul devine mai lent şi este posibil să aveţi deja probleme de sănătate.
Mâncaţi multe salate crude, fructe în fiecare zi, în special caise uscate şi cereale integrale, evitaţi fast-food-ul, cântăriţi-vă cât mai des, nu săriţi peste micul dejun, nu mâncaţi la ore târzii şi odihniţi-vă. Dacă doriţi să aveţi un bebeluş consumaţi acid folic.
Apucaţi-vă de aerobic, pentru că vă va scădea capacitatea de a face aceste exerciţii şi ieşiţi cât mai des din casă.

La 40 de ani
La această vârstă pot începe să apară probleme la nivelul inimii. Dacă sunteţi supraponderali şi nu ţineţi un regim corespunzător, veţi începe să aveţi un nivel mare al colesterolului şi al tensiunii. Nu este târziu să vă schimbaţi complet stilul de viaţă cu unul bazat pe alimentaţie sănătoasă, odihnă şi cât mai multă mişcare în aer liber. Mâncaţi mai puţin şi reduceţi la o treime cantitatea de carbohidraţi, precum orezul, cartofii şi pastele.
Consumaţi carne roşie slabă de trei-patru ori pe săptămână, ouă, leguminoase, cereale integrale, suc de portocale, kiwi şi roşii. Între mese delectaţi-vă cu fructe, nuci sau iaurturi degresate.
Faceţi Pilates sau yoga şi socializaţi cât mai mult.

La 50 de ani
Persoanele care ajung la această vârstă şi au avut un stil de viaţă dezechilibrat şi cu excese sunt predispuse la boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză şi cancer. Asiguraţi-vă că sănătatea vă este de fier, faceţi analize şi îndreptaţi de pe acum minusurile pe care le aveţi.
Bărbaţii se confruntă cu probleme de prostată şi erectile, despre care ar trebui să discute cu doctorul de familie, iar femeile trebuie să îşi facă mamografii şi să îşi controleze lunar sânii.
Alegeţi o dietă de circa 1.400 de calorii pe zi. Mâncaţi puţin, diminuaţi aportul de sare şi bazaţi-vă pe crudităţi şi alimente naturale care vă vor scădea şi colesterolul rău. De asemenea, protejaţi-vă vederea consumând alimente bogate în luteină şi zeaxantină şi antioxidanţi naturali, care se găsesc în napi, spanac, varză, broccoli, mazăre, porumb dulce, nectarine şi gălbenuş. Reduceţi consumul de carne.
Cel mai bun sport la această vârstă, pe lângă mişcarea zilnică, este înotul, aşadar nu este nicio ruşine să vă înscrieţi la un club.

La 60 de ani
Nici la această vârstă nu este târziu să vă schimbaţi complet modul de viaţă, în cazul în care acesta lasă de dorit şi, în plus, mai aveţi şi probleme de sănătate. În primul rând, asiguraţi-vă că aveţi greutatea ideală, începeţi să faceţi sport şi lăsaţi-vă de fumat. Astfel, vă veţi reduce şansele de a vă îmbolnăvi sau vă veţi grăbi recuperarea. Faceţi-vă cu regularitate analize amănunţite pentru problemele specifice vârstei.
Daţi atenţie schimbărilor la nivelul dermei şi mergeţi la doctor pentru consult, pentru a preveni sau depista un eventual cancer de piele.
Durerile de articulaţii, artrita şi osteoporoza sunt tot mai des întâlnite. Faceţi analize ale densităţii oaselor şi ale nivelului de vitamina D.
Reduceţi numărul de calorii, beţi multă apă, sucuri naturale şi ceai, creşteţi consumul de proteine sănătoase, mâncaţi peşte gras, ovăz, mazăre, fasole, linte, ulei de rapiţă şi cât mai multe crudităţi. Evitaţi alimentele procesate, cum ar fi mezelurile!
Ieşiţi în fiecare zi din casă, faceţi plimbări lungi şi continuaţi să socializaţi cu prietenii, rudele sau vecinii.

Sfat! Nu săriţi peste micul dejun la nicio vârstă! Aceasta este cea mai importantă masă a zilei, pentru că de ea depind atât sănătatea fizică, dar şi cea psihică.