Main menu

header

07-05-1de Cătălina Tăgârţă

Cunoscut drept cel mai important institut medical din România, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat, luna aceasta, prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unităţi sanitare de stat. Potrivit reprezentanţilor institutului, valoarea investiţiei s-a ridicat la 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin, având în vedere faptul că statul plăteşte un preţ de 100.000 de euro pentru un singur pacient care pleacă în străinătate pentru transplant.

Se adresează atât primitorilor, cât şi donatorilor
Banca beneficiază de adevărate vârfuri de linii tehnologice în domeniu şi se adresează pacienţilor care au nevoie de transplant cu celule stem - vorbim despre primitor şi despre donator - care au aici condiţiile de a primi o asistenţă corespunzătoare. „Înfiinţarea băncii de celule stem hematopoietice înseamnă foarte mult pentru institut şi nu reprezintă doar o împlinire profesională, ci şi împlinirea unui vis, acela de a veni în beneficiul pacienţilor prin realizarea transplanturilor medulare în condiţii şi la standarde europene”, a declarat doctor Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

Acces la registrul naţional şi internaţional
Lansarea băncii vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Acest lucru presupune accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant, atât din registrul naţional, cât şi din registrele internaţionale interconectate la acesta. „Banca asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul medular, cât şi pentru donatorii voluntari, ale căror celule stem vor fi procesate în bancă”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, doctor Carmen Orban (foto medalion). Banca recent înfiinţată reprezintă un progres pentru un număr mare de pacienţi, care se pot trata la standarde europene şi în România.

Institutul Fundeni, la standarde europene
Pentru a fi funcţional, registrul trebuie să îndeplinească însă condiţiile europene, dar şi pe cele internaţionale. „Noi îndeplinim condiţiile pentru a funcţiona, dar mai este nevoie de reglementările legislative care să permită funcţionarea. Cred că în 30 de zile registrul ar putea deveni funcţional. Avem deja colaborări cu registrele din Franţa, Cehia”, a declarat doctor Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. De asemenea, doctor Victor Zota, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant, a afirmat că: „Din punct de vedere al Agenţiei Naţionale de Transplant, standardele de calitate pe care le îndeplineşte banca sunt cu adevărat impresionante, ceea ce face ca Institutul Clinic Fundeni să fie la standardele europene”.

• Banca de celule stem a Institutului Clinic Fundeni respectă toate criteriile pentru a deveni şi prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că în viitor se va putea accesa şi această sursă de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant.