Main menu

header

de Dana Purgaru

A fost creat un ficat artificial

Medicina regenerativă, ce foloseşte miraculoasele efecte ale celulelor stem, a înregistrat recent un progres notabil: ţesutul hepatic regenerator. Transplantat la şoareci, acesta a putut metaboliza substanţe specifice, la fel ca ficatul uman. Este pentru prima dată când cineva a creat o parte funcţională a unui organ din celule stem. Până acum, oamenii de ştiinţă au demonstrat că pot să stimuleze regenerarea ţesutului cardiac sau formarea unor mici părţi din vene şi că pot crea sânge artificial.

„Iaurtul“ ce schimbă culoarea fecalelor în funcţie de boală

Cercetătorii britanici au conceput o metodă inedită, numită „E. Chromi”, pentru a identifica dacă o persoană este bolnavă: o băutură asemănătoare iaurtului, ce schimbă culoarea fecalelor pacientului în funcţie de afecţiunile de care acesta suferă. Băutura conţine bacterii „personalizate” ce interacţionează cu alimentele din stomac pentru a colora „deşeurile” în funcţie de boala identificată. Până acum s-a putut detecta doar bacteria E. coli, dar metoda va fi perfecţionată şi va putea arăta chiar şi dacă apa este potabilă.

Nu e prea târziu să renunţaţi la fumat

Renunţarea la fumat, chiar şi la o vârstă înaintată, creşte speranţa de viaţă, afirmă un studiu realizat în Germania. Cercetarea a folosit 17 studii din şapte ţări, publicate între 1987 şi 2011. Participanţii au fost monitorizaţi pentru perioade cuprinse între trei şi 50 de ani. În comparaţie cu nefumătorii de peste 60 de ani, fumătorii au prezentat un risc de deces cu 83% mai mare în perioada în care au fost monitorizaţi. Vestea bună e că speranţa de viaţă creşte o dată cu perioada care a trecut de când o persoană a renunţat la fumat, chiar dacă a făcut acest lucru la vârsta a treia.

Aspirina previne cancerul

Două studii recente oferă noi detalii asupra efectelor benefice ale aspirinei. Cercetările arată că, pe lângă faptul că aceasta protejează împotriva apariţiei cancerului, blocând formarea tumorilor canceroase, acest medicament poate ataca şi celulele canceroase. Astfel, o mică doză zilnică de aspirină ar putea fi recomandată, dar numai cu avizul medicului. Până acum, doctorii prescriau doze zilnice de aspirină pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare.

Premieră în reconstrucţia cu grefă

(de Cătălina Tăgârţă) O operaţie de reconstrucţie de bazin cu grefă de la donator şi artroplastie totală de şold a fost realizată, în premieră, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Intervenţia chirurgicală, complexă şi de mare risc, a durat 12 ore şi a fost efectuată de o echipă multidisciplinară, formată din 12 medici şi condusă de profesor doctor Mihai Popescu.