Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Meteorologii au anunţat o vară fierbinte, iar specialiştii trag un semnal de alarmă în acest sens pentru a limita numărul persoanelor afectate de valul de căldură. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, care sunt măsurile pe care le-au luat autorităţile pentru a face faţă caniculei şi victimelor acesteia, dar şi ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru a ne menţine sănătoşi pe timp torid.

6.000 de apeluri telefonice în 24 de ore
Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturile foarte ridicate, specialiştii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide (în medie trei litri pe zi), alimente cu valoare calorică scăzută, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice (chiar şi a berii) sau al celor puternic cofeinizate. De asemenea, dacă nu se pot evita deplasările în intervalul orar menţionat se vor respecta următoarele reguli: se va merge pe la umbră, cu capul acoperit şi îmbrăcăminte adecvată. În agricultură, pe şantierele de construcţii şi în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de climat corespunzătoare, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara. Potrivit reprezentanţilor SMURD, statistica arată cam aşa: în numai 24 de ore, la nivel naţional, s-au înregistrat peste 6.000 de apeluri telefonice la serviciile de ambulanţă şi SMURD. Numărul persoanelor căzute pe stradă se ridică la 169, acestea au fost transportate la spital, unde li s-a acordat îngrijire medicală.

Corturi de prim ajutor instalate pe străzi
În caz de cod portocaliu sau galben, cu temperaturi de peste 35°C, aşa cum s-au înregistrat şi în luna iunie, autorităţile au luat şi ele rapid măsuri de precauţie. „Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse”, a declarat într-o conferinţă de presă doctor Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. De asemenea, pe străzi au fost instalate corturi de prim ajutor, pentru situaţiile în care persoanele se simt rău.

Purtaţi haine kaki, nu foarte subţiri
Se pare că cele mai potrivite pentru a ieşi afară, pe căldură, sunt hainele kaki, oliv sau negre, întrucât acestea nu permit razelor UV să pătrundă până la piele şi să o ardă, aşa cum se întâmplă în cazul îmbrăcămintei subţiri şi deschise la culoare. În plus, materialul din care sunt făcute hainele e bine să fie din in sau o combinaţie de bumbac şi poliester, întrucât acestea se usucă mai repede şi nu reţin umezeala lăsată de transpiraţie. Trebuie să se evite bluzele sau rochiile cu broderii şi găurele, iar pălăriile e bine să aibă o structură cât mai densă, fără găurele şi cu boruri cât mai mari, astfel încât să protejeze faţa şi gâtul.

Atenţie! Evitaţi expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00! Persoanele cel mai afectate de temperaturile ridicate sunt copiii şi vârstnicii, precum şi cele cu afecţiuni cardiovasculare.