Main menu

header

19-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ovulele sunt medicamente administrate pe cale vaginală. Doamnele care fug doar când aud termenul de ovule ar trebuie să înţeleagă că acestea sunt la fel de importante pentru medicină şi vindecare ca şi celelalte metode de administrare, cum sunt comprimatele ce se iau pe cale orală, supozitoarele sau plasturii transdermici. Doctor Anca Simionescu (foto), medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia şi şef de lucrări la UMF Carol Davila, din Bucureşti, ne-a spus mai multe pe această temă.

Au un efect mai rapid decât alte metode
- Ce medicamente pot fi administrate pe cale vaginală?
- Din punct de vedere farmacologic, orice medicament ar putea fi prezentat sub formă de ovule. În funcţie de efectele dorite şi de localizarea patologiei de tratat, în obstetrică-ginecologie există ovule administrate intravaginal. Astfel, există antisepticele vaginale - de exemplu ovulele de Betadină, dar şi antibiotice şi antimicotice, şi aici spectrul este foarte larg: Flagyl - ovule cu metronidazol, Nistatin, preparate hormonale - Utrogestan şi lista ar putea continua.

- Care este motivul pentru care este recomandată administrarea medicamentelor sub formă de ovule, pe cale vaginală, şi nu se iau pe cale orală?
- În primul rând, medicamentele administrate intravaginal au un efect mai rapid la nivelul organelor pelvine - uter, trompă, ovare - şi local intravaginal, iar calea vaginală şuntează primul pasaj hepatic al acestora, diminuând efectele adverse hepatice, de exemplu în cazul contraceptivelor vaginale. Apoi, datorită vascularizaţiei vaginale bogate, medicaţia trece mai rapid în circulaţia generală, acţionând în consecinţă. De aceea, în cazul infecţiilor vaginale se preferă ovulele administrate local, în cazul contracţiilor uterine se administrează progesteron sub formă de Utrogestan.

„Nu protejează de bolile transmisibile sexual”
- Vorbiţi-mi, vă rog, despre rolul contraceptiv al ovulelor, că tot aţi amintit despre asta.
- Există contraceptive locale sub formă de ovule, creme, spermicide - de exemplu Pharmatex. Contraceptivele locale se administrează înainte de raportul sexual, iar partenera nu trebuie să se spele intravaginal şase-şapte ore după acesta. Atenţie, însă! Contraceptivele locale nu protejează de bolile transmisibile sexual!

- Sunt mai puternice, mai periculoase decât pilulele zilnice?
- Contracepţia orală este alcătuită din hormoni din clasele estrogeni şi progesteron şi se administrează zilnic pentru a bloca ovulaţia. Contracepţia locală este spermicidă, deci sunt mijloace diferite de utilizat pe parcursul evoluţiei cuplurilor. Noi am făcut un articol anterior şi am văzut că există mai multe tipuri de contracepţie: abstinenţa periodică - cu calcularea perioadei fertile, mijloace locale - ovule, creme, spermicide, prezervativ, contracepţie hormonală administrată oral, vaginal sau cutanat, sterilizarea chirurgicală feminină şi masculină, dispozitivul intrauterin. Ovulele cu spermicide sunt o clasă contraceptivă şi se adresează de obicei cuplurilor în care partenerii sunt sănătoşi.

- Sunt mai eficiente sau poate mai incomode decât contraceptivele orale?
- Eficienţa este superioară la utilizarea contraceptivelor orale sau de exemplu la sterilizarea chirurgicală. Există mai multe eşecuri ale contracepţiei locale, prin faptul că acţionează ca o barieră la nivelul colului uterin. Dacă sunt confortabile sau incomode ţine de preferinţa individuală pentru un anumit tip de contracepţie.

„Tratament pentru infecţiile vaginale”
- Să revenim la tratamentul cu ovule. Aţi spus că sunt indicate şi în cazul infecţiilor vaginale.
- Unele infecţii vaginale locale îşi găsesc un tratament mai corect prin administrarea ovulelor la nivelul unde este localizată infecţia. De exemplu se pot administra pentru candida, trichomonas, gardnerella sau alte vaginite. Apoi, pentru refacerea florei vaginale se utilizează ovule cu lactobacillus - Gynophyllus - sau ovule cu vitamina C - Feminella vagiC. Pentru creşterea troficităţii vaginale la femeile aflate la menopauză se pot folosi ovule cu estrogeni - de exemplu Trophygil sau Ovestin.

„Sunt folosite în diverse scheme pentru fertilitate”
- În afară de rolul contraceptiv şi de tratarea afecţiunilor amintite mai sus, ovulele se mai pot folosi şi pentru altceva?
- Ovulele cu hormoni - pe bază de progesteron - sunt folosite în diverse scheme de tratament pentru fertilitate, sarcină cu risc crescut de avort sau scheme de tratament hormonal substitutiv.

- Pot fi utilizate în timpul menstruaţiei?
- Da, se administrează şi în timpul menstruaţiei, pentru că schemele de tratament trebuie să folosească zile consecutive. Pe cât posibil, este bine să fie luate în afara ciclului, întrucât sângele menstrual determină eliminarea ovulelor şi diminuează eficacitatea tratamentului.

„Se recomandă a fi administrate seara“

- Mă ajutaţi să le explicăm cititoarelor noastre care este senzaţia în momentul introducerii ovulului? Cu siguranţă există un disconfort, la fel ca în cazul tamponului intravaginal, dar sunt dureroase, provoacă usturimi, mâncărimi?
- Având în vedere că se administrează pentru o infecţie, datorită efectului rapid, pacientele vor prezenta o calmare a simptomatologiei. Nu produc usturimi sau mâncărimi. Ele se recomandă pentru a calma aceste simptome.

- E adevărat că pătează lenjeria?
- Într-adevăr, acestea pătează lenjeria. Se recomandă a fi administrate seara, iar în timpul zilei se vor purta tampoane. În perioada aceasta caniculară ovulele se vor păstra la frigider.