Main menu

header

de Daniela Anton

Când sunteţi la un picnic sau la o masă obişnuită cu prietenii ori cu familia, dacă râdeţi, vorbiţi sau vă agitaţi în timp ce mestecaţi, există riscul să vă înecaţi cu mâncare. Acest lucru se poate întâmpla mai des în cazul copiilor.

Salvatoarea manevră Heimlich
Cea mai eficientă metodă în cazul în care cineva se îneacă este manevra Heimlich. Aceasta trebuie executată imediat după ce cuiva i-au pătruns în trahee sau în laringe alimente, iar persoana respectivă are senzaţie de sufocare.

Pentru adulţi
Dacă sunteţi singuri acasă plasaţi pumnul deasupra ombilicului şi apăsaţi-l puternic cu cealaltă mână. O altă modalitate ar fi să vă aplecaţi cu abdomenul peste spătarul unui scaun şi să comprimaţi până când iese dumicatul.
În cazul unui adult care s-a înecat cu mâncare poziţionaţi-vă în spatele lui şi plasaţi-vă pumnul pe abdomenul acestuia, deasupra ombilicului. Prindeţi pumnul cu cealaltă palmă şi trageţi în sus, apăsând abdomenul cu putere, încât să ridicaţi picioarele victimei de pe sol.
Dacă victima este însărcinată sau obeză, cel mai indicat este să apăsaţi în zona pieptului, şi nu a abdomenului, brusc, până elimină restul de mâncare.

Pentru copii şi sugari
În cazul copiilor de peste 1 an plasaţi pumnul pe abdomen, deasupra ombilicului, şi cu degetul mare orientat către abdomen comprimaţi. Prindeţi pumnul cu cealaltă mână şi trageţi în sus, apăsând abdomenul, dar nu atât de puternic încât să-l ridicaţi de la sol.
Sugarul care s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect trebuie aşezat pe antebraţ, cu faţa în jos, susţinându-i capul cu mân, astfel încât acesta să fie mai jos decât toracele. Aplicaţi cinci lovituri scurte şi ferme pe spatele bebeluşului, între omoplaţi. Dacă nu se eliberează căile aeriene, se susţine capul şi se întoarce copilul pe coapsă cu faţa în sus şi cu capul în jos. Se pun două-trei degete pe partea inferioară a sternului şi se apasă de cinci ori de jos în sus.
Corpul străin se înlătură cu degetele doar dacă poate fi văzut în gura micuţului.

Nu beţi apă!
Evitaţi să beţi apă ca măsură de prim ajutor în caz de înecare cu alimente. Un pahar cu apă nu vă va ajuta să înghiţiţi mai bine, ci dimpotrivă, vă va obtura singura cale de respiraţie, iar sufocarea poate fi iminentă.

• Manevra Heimlich nu se realizează decât atunci când persoana în cauză se sufocă.