Main menu

header

de Dana Purgaru

Diabetul de tip III afectează creierul

Un tip special de rezistenţă la insulină, denumit de cercetători diabet tip III, recent descoperit, are efecte negative dramatice asupra creierului. Astfel, perturbarea secreţiei normale de insulină, determinată de o dietă nesănătoasă, bogată în zaharuri şi grăsimi, poate produce la nivelul creierului aceleaşi efecte pe care diabetul tip II le produce în muşchi, ficat şi ţesutul adipos. Cercetătorii au identificat modificări similare celor observate la pacienţii cu Alzheimer.

Urechi „de schimb“ fabricate în laborator

Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts General Hospital, SUA, au reuşit în premieră să obţină urechi „de schimb” destinate persoanelor care şi-au pierdut aceste organe în accidente. Procedeul nu mai presupune, ca în trecut, grefarea unor urechi crescute din celule umane pe pielea unor oi, a unor şoareci pentru a ţine în viaţă ţesuturile, ci permite menţinerea organelor în culturi de laborator până când acestea sunt gata să fie implantate. Practic, pe o armătură din sârmă de titan şi colagen se „însămânţează” celule prelevate, spre exemplu, din cartilajul nasului, care apoi se înmulţesc.

Loviturile la cap din copilărie pot duce la depresii

Studii recente arată că simptome ca starea permanentă de oboseală, lipsa de energie, episoade de depresie, infertilitate, libido redus şi impotenţă pot avea la origine lezarea glandei hipofize (pituitare) ca urmare a unui traumatism la cap, adesea suferit în copilărie. Specialiştii avertizează că sindromul hipopituitarism posttraumatic (PTHP) este rar diagnosticat şi, probabil, multe persoane trăiesc ani în şir luptându-se cu problemele generate de el fără a cunoaşte cauza adevărată.

Spermatozoizi obţinuţi din piele umană

Oamenii de ştiinţă au pus la punct o metodă prin care pot crea spermatozoizi folosind celule prelevate din pielea umană. Tehnica le dă speranţe miilor de bărbaţi infertili care doresc să aibă copii proprii. Mai mult, prin descifrarea mecanismului complex al reproducerii masculine, descoperirea ar putea ajuta la crearea unor contraceptive noi şi a unei „pastile-minune” pentru tratarea infertilităţii.

Cuperoza, cauzată de acarieni

O specie de acarieni microscopici, ce trăiesc în porii pielii faciale, provoacă neplăcuta acnee rozacee (cuperoză). Aceasta se manifestă prin înroşirea şi inflamarea pielii de pe faţă şi apariţia unor vase de sânge vizibile. Cele mai afectate de cuperoză sunt persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 60 ani, în special femeile. În prezent se lucrează la crearea unor anticorpi eficienţi pentru a combate procesele inflamatorii asociate cu acneea rozacee.