Main menu

header

25-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Ioan Gyuri Pascu, Cornel Ilie şi Andi Vasluianu susţin campania de informare despre cancerul la sân

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul femeilor, cu o incidenţă de circa 7.500 de cazuri noi pe an şi 3.500 de decese (potrivit datelor Globocan). Prevenirea cancerului de sân porneşte de la obiceiurile sănătoase de zi de zi, cum ar fi menţinerea unei stări active, limitarea consumului de alcool, destresarea şi urmarea unei diete sănătoase. Anul acesta, în campania „Nu am făcut destul”, iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer, s-au alăturat trei nume cunoscute din lumea artistică: Ioan Gyuri Pascu, Cornel Ilie (trupa Vunk) şi Andi Vasluianu (actor).

Mesajul este: „Te rog, mergi la control! Când suferi tu, sufăr şi eu!”
În cadrul campaniei, ce se derulează anul acesta în luna octombrie, mesajul este: „Te rog, mergi la control! Când suferi tu, sufăr şi eu!”. În acest sens, cele trei personalităţi din lumea artistică au împărtăşit din experienţele personale şi îndeamnă femeile să se prezinte la medic pentru control ori de câte ori e nevoie. De ce au fost alese trei figuri masculine pentru campanie? Pentru că bărbaţii sunt interesaţi de sân de la naştere până la moarte şi pot deveni doctorul personal al femeilor pentru palpare, a explicat, în glumă, Cezar Irimia, preşedintele FABC.

„Femeia trăieşte sub un stres continuu”
Ioan Gyuri Pascu recomandă în cadrul campaniei ca doamnele să îşi schimbe atitudinea. „Trebuie să fie mai sincere cu ele însele şi cu cei din jur, căci suferinţa creează boala, nu invers. Sora mea cea mare a decedat la vârsta de 38 de ani, într-o fază târzie a bolii, şi nici bunica mea, care s-a lovit la sân, nu a acordat importanţă acestui lucru. Apoi, e vorba despre prietenele pe care le am şi care primesc acest diagnostic”, a spus artistul. „În vremurile noastre, femeia trăieşte sub un stres continuu, trebuie să-şi exercite rolul de mamă şi de soţie, dar să meargă şi la serviciu, iar toate aceste lucruri îşi pun amprenta asupra sănătăţii sale. Părerea mea e că starea psihosomatică a pacientei, nemulţumirile şi interiorizările se strâng şi au efecte negative asupra sănătăţii”, a mai declarat Ioan Gyuri Pascu.

„Pacienta «moare» din punct de vedere psihic”
Dacă Ioan Gyuri Pascu e susţinătorul echilibrului emoţional, solistul trupei Vunk, Cornel Ilie, atrage atenţia asupra diagnosticului corect şi a importanţei sprijinului celor din jur. „Eu am cunoştinţă de un deces ce a avut loc în urma unui diagnostic pus greşit. Am avut prietene care au primit diagnostice greşite, drept pentru care a fost nevoie de trei-patru controale ca într-un final să afle că nu au nimic. Medicii ar trebui să fie mai comunicativi, să fie atenţi la tonul pe care rostesc diagnosticul, pentru că, în momentul primirii unei astfel de veşti, tot universul pacientei se dărâmă. Vă spun cu mâna pe inimă că, din momentul în care primeşte un astfel de diagnostic şi până la următorul control, pacienta «moare» din punct de vedere psihic - pierde ani de viaţă. De-aceea am fost de acord să reprezint această campanie, să fiu tot timpul acolo, pentru a sprijini pe cine are nevoie”, a subliniat Cornel Ilie.

„Luaţi măsuri din timp!”
Andi Vasluianu, actorul care a jucat în filmul lansat recent „Despre oameni şi melci”, a tras şi el un semnal de alarmă cu privire la importanţa depistării de timpuriu a bolii. „Am întâlnit oameni cu probleme, dar, dacă nu iei măsuri din timp, acestea nu se rezolvă. De aceea, mesajul meu este: «Prevenţie!». Mergeţi la medic, asiguraţi-vă că e totul în regulă şi, în caz contrar, luaţi măsuri din timp! Căci, când voi suferiţi, sufăr şi eu. Şi nu vreau să sufăr, vă rog!”, a încheiat acesta.

„Trebuie să se solicite testarea HER2”
Pentru depistarea unei probleme la sân, itinerariul parcurs de o femeie trebuie să fie, cel puţin teoretic, foarte simplu: autopalpare (lunar, după ciclu, de preferat în aceeaşi zi a lunii), ecografie, mamografie, analize de sânge recomandate de medic şi, abia apoi, biopsie (deci diagnosticul de certitudine se pune abia în urma analizei histopatologice). „Tratamentul actual tinde să fie personalizat, căci nici noi nu semănăm unii cu alţii. În plus, s-au făcut progrese importante în depistarea cancerului mamar. Orice femeie care suferă de această afecţiune trebuie să solicite testarea HER2, care poate fi pozitivă sau negativă. Statisticile arată că una din şase femei la care se efectuează controlul prezintă status HER2 pozitiv - ceea ce înseamnă un curs defavorabil al bolii”, a declarat doctor Cătălin Costovici, oncolog în cadrul Centrului de Diagnostic al Academiei Române. HER2 este o procedură simplă, ce constă în biopsierea unui fragment de tumoare prin imunohistochimie.

Simptome posibile

Cele mai frecvente semne şi simptome pentru prezentarea la medic sunt: un nodul dur, dureros sau nu, de formă neregulată (fie apărut la sân, fie la axilă), durere prezentată la nivelul sânilor, mărire neobişnuită în volum, modificări de contur, apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului, sfârcuri îndreptate asimetric sau unul dintre ele retractat ori apariţia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.

8 metode simple de prevenire

1. Evitaţi îngrăşarea;
2. Hrăniţi-vă sănătos;
3. Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc;
4. Faceţi mişcare în fiecare zi;
5. Evitaţi „terapia de substituţie hormonală”;
6. Dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani cereţi părerea medicului cu privire la efectele adverse ale substanţelor tamoxifen şi raloxifen;
7. Nu fumaţi;
8. Hrăniţi-vă copilul la sân cât mai mult timp posibil.

• Şi bărbaţii pot suferi de cancer la sân, în cazul lor urmându-se aceleaşi demersuri ca şi la femeie, fie că e vorba despre diagnostic sau despre tratament. Afecţiunea mamară este mult mai agresivă în rândul persoanelor de sex masculin, dar, din fericire, este destul de rar întâlnită.

„Sora mea cea mare a decedat la 38 de ani, într-o fază târzie a bolii, şi nici bunica mea, care s-a lovit la sân, nu a acordat importanţă acestui lucru“ (Ioan Gyuri Pascu)

„Vă spun cu mâna pe inimă că, din momentul în care primeşte un diagnostic greşit şi până la următorul control, pacienta pierde ani de viaţă“ (Cornel Ilie)

„Mesajul meu este «prevenţie». Mergeţi la medic, asiguraţi-vă că e totul în regulă... Când voi suferiţi, sufăr şi eu” (Andi Vasluianu)