Main menu

header

de Dana Purgaru

Cancerul, diagnosticat în numai 20 de minute

Un aparat numit Q-Cancer, realizat de oamenii de ştiinţă britanici în cadrul unui parteneriat între compania QuantuMDx, Universitatea din Newcastle şi Universitatea din Sheffield, va permite medicilor, asistenţilor şi farmaciştilor să identifice tipul de cancer de care suferă un pacient în circa 20 de minute şi cu mare acurateţe. În plus, dispozitivul ce va apărea pe piaţă în circa trei ani va „spune” ce medicament e cel mai indicat ca tratament.

Telefoanele mobile au la fel de mulţi microbi ca şi clanţele

Pentru că sunt ţinute foarte aproape de urechi, nas şi gură, telefoanele mobile constituie un pericol ridicat pentru sănătate, utilizatorii fiind expuşi la acţiunea mai multor bacterii. Teste ştiinţifice au descoperit că aceste dispozitive poartă la fel de mulţi agenţi patogeni ca mânerul unei uşi de toaletă. Afecţiunile ce pot fi transmise de obicei includ gripa, probleme ale sistemului digestiv şi infecţii ale ochilor.

Pierderile de memorie apar mult mai devreme

Vârsta medie la care o persoană poate începe să experimenteze pierderi de memorie este 57 de ani, dar specialiştii susţin că ele pot apărea chiar şi la 30 de ani. Într-un sondaj online realizat în America, 11% dintre respondenţi au declarat că au început să experimenteze pierderi minore de memorie, deşi se aflau în al patrulea deceniu din viaţă. Mai mult, din acelaşi sondaj reiese că 6% dintre participanţii care au declarat că suferă de pierderi de memorie aveau între 30 şi 40 de ani.

Roşcaţii, predispuşi la melanom chiar dacă nu stau mult la soare

Persoanele roşcate, cu pielea deschisă la culoare, prezintă un risc crescut de melanom, cea mai gravă formă de cancer al pielii, chiar şi în absenţa oricărei expuneri la soare, considerată până recent principalul factor de risc în acest caz. Specialiştii de la Universitatea Yale, din Statele Unite, care au realizat studiul, recomandă limitarea expunerii la razele ultraviolete şi analize dermatologice mai frecvente pentru persoanele roşcate.

Aflaţi riscul de gripă din toate ţările în timp real

Google Flu Trends, un instrument ce furnizează estimări aproape în timp real ale incidenţei gripei în mai multe regiuni ale globului, e disponibil acum şi în România. Acesta utilizează tendinţele observate în interogările de căutare timp de mai multe sezoane, coroborate cu datele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino (INCDMI - Cantacuzino). Programul poate fi accesat la adresa de internet google.org/flutrends/intl/ro.