Main menu

header

19-08-1de Gabriela Niculescu

- Iulia Preda: „Cele mai noi măsuri sunt injecţiile trimestriale, inelul vaginal lunar şi plasturele săptămânal“

Sarcinile nedorite, infertilitatea sau dereglările hormonale sunt unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă milioane de femei din lumea întreagă, însă lipsa unei educaţii corespunzătoare în domeniul sexologiei şi al igienei intime duce România pe locurile fruntaşe între ţările cu cel mai mare număr de avorturi şi, la polul opus, cazuri de infertilitate. Pentru a afla care sunt cele mai noi metode contraceptive şi pentru a şti la ce riscuri ne expunem tratându-ne cu anticoncepţionale greşit administrate am discutat cu specialista în contracepţie şi farmacoterapie în sexologie Iulia Preda.

„Implantul hormonal oferă protecţie timp de trei ani”
- Care sunt cele mai noi metode contraceptive?
- Formele de contracepţie au tins şi tind să se extindă din ce în ce mai mult. Unul dintre principalele motive ale dezvoltării în acest sens este acela de a utiliza cât mai puţin estrogen şi progesteron, de a oferi noi agenţi progestogenici, dar şi de a crea noi forme de prezentare. Astfel, în ultimii ani au fost create contraceptive noi, care să reducă posibilele reacţii adverse date de estrogeni şi să se potrivească astfel cu stilul de viaţă al femeii active. Ca metode noi se pot prezenta implantul anual, injecţiile contraceptive trimestriale, inelul vaginal lunar şi plasturele săptămânal.

- Cum funcţionează fiecare dintre aceste metode?
- Implantul hormonal oferă femeilor protecţie împotriva sarcinilor nedorite timp de trei ani. Conţine doar progestogen, sub forma unui hormon numit etonogestrel şi nu conţine estrogen. Injecţiile contraceptive se pot administra doar de medicul ginecolog şi conţin o doză ridicată de progestogen, similar progestogenului natural produs de ovare. Hormonul este injectat o dată la trei luni. Injecţiile funcţionează, în principal, prin inhibarea ovulaţiei şi îngroşarea mucoasei cervicale. Metoda contraceptivă se poate utiliza şi pe durata alăptării, este adecvată pentru femeile cărora nu li se poate administra estrogen, şi cele care optează să folosească această metodă nu sunt afectate de probleme gastrointestinale. Însă, o parte negativă constă în faptul că redobândirea fertilităţii se poate face până la un an de la oprirea injecţiilor, iar pe durata administrării pot apărea sângerări neregulate. Injecţiile contraceptive trimestriale sunt folosite şi în România de ceva timp, sunt foarte practice şi ne scapă de grija zilnică a pilulelor. Inelul vaginal contraceptiv se utilizează la fel de uşor ca un tampon. Eliberează continuu o cantitate scăzută de hormoni, estrogen şi progestogen, care sunt absorbiţi prin pereţii vaginului şi intră în fluxul sangvin. Sunt aceiaşi hormoni ca şi în pilula contraceptivă şi previn eliberarea ovulelor mature de către ovare, îngroşând în acelaşi timp şi mucoasa cervicală. Plasturele hormonal este singura metodă săptămânală de contracepţie. Asemeni pilulei combinate, aceasta eliberează atât estrogen, cât şi progestogen, astfel că se previne nu numai ovulaţia, ci se şi îngroaşă mucoasa cervicală.

„Un examen ginecologic e absolut recomandat”
- Ce analize ar trebui făcute înainte de prescrierea unui contraceptiv oral?
- Anticoncepţionalele se iau numai la recomandarea unui medic specialist şi nicidecum după ureche. Corect este să facem analize medicale înainte atât hormonale, cât şi analize ce privesc ficatul şi viteza de coagulare a sângelui. Sunt cele mai generale şi cele mai cerute analize. În cazul în care se găsesc nereguli, se continuă cu analizele recomandate de medic. Nu se începe tratamentul cu anticoncepţionale dacă sunt probleme de sănătate. Analizele hormonale efectuate înainte trebuie să ofere o imagine despre sănătatea noastră, dar şi necesitatea sau interzicerea folosirii anticoncepţionalelor care pot agrava o afecţiune neştiută, dar descoperită cu ajutorul analizelor. Un examen ginecologic este absolut recomandat în cazul în care dorim să începem un tratament cu anticoncepţionale, deoarece eventualele probleme ginecologice pot fi agravate sau exacerbate în cazul în care utilizăm anticoncepţionale, dar sunt şi cazuri în care în numeroase probleme ginecologice sunt chiar recomandate anticoncepţionalele.
În numărul următor veţi citi despre efectele secundare ale contraceptivelor, despre care nu se vorbeşte în mod curent!

„Greşelile ce privesc sănătatea sexuală pot fi plătite cu preţul fertilităţii!“

- Care sunt cele mai frecvente greşeli legate de administrarea contraceptivelor orale?
- Greşelile frecvente pe care le fac femeile când vine vorba despre sănătatea sexuală şi a zonei intime pot fi plătite cu preţul fertilităţii lor! Multe dintre ele greşesc când vine vorba despre sex, despre aflarea perioadei fertile sau despre monitorizarea ciclurilor menstruale. Toate acestea pot fi cauze ale infertilităţii.

1. Reglarea ciclul menstrual cu anticoncepţionale, ceea ce e greşit!
Dereglarea ciclurilor menstruale este una dintre principalele cauze ale fertilităţii. E o problemă frecventă printre femei şi are la bază mai multe cauze. În loc să depisteze cauzele şi să le trateze pentru a regla corect ciclul, multe femei apelează la o metodă la îndemână, dar care rezolvă doar pe jumătate problema - anticoncepţionalele.
Contraceptivele orale au rolul de a regla ciclul menstrual, dar nu tratează afecţiunea care a dus în primă instanţă la dereglarea lui. Iar după ce încetează să mai ia pastile, se pot trezi că au probleme de fertilitate grave din cauza unor afecţiuni lăsate netratate.

2. Există impresia că toate femeile au ciclu la 28 de zile şi aceeaşi dată de ovulaţie - Greşit!
Peste tot pe unde se vorbeşte sau se scrie despre ciclu menstrual este descris ca fiind o perioadă de 28 de zile, iar că data ovulaţiei este cam într-a 14-a zi. Deşi există specificaţii că acest calcul este valabil doar la cele care au în mod constant un ciclu de 28 de zile (adică regulat), multe femei omit această notă de subsol şi au impresia că şi în cazul lor ovulaţia apare tot într-a 14-a zi. Astfel, ele se pot trezi că nu reuşesc să rămână însărcinate, însă problema este că nu au contacte sexuale la momentul potrivit.

3. Anticoncepţionalele sunt luate neregulat, nu se ţine cont de oră şi nici de faptul că au uitat să le administreze într-una dintre zile. Acest fapt face să apară dereglări menstruale, care duc, implicit, în timp, la infertilitate.

4. O altă greşeală frecventă este administrarea pe termen lung a anticoncepţionalelor, fără analize efectuate şi fără avizul medicului sau schimbarea anticoncepţionalelor după ureche sau după preţ: dacă sunt mai scumpe, nu înseamnă că sunt mai bune pentru tine!

„Înainte de administrarea anticoncepţionalelor faceţi analize hormonale şi analize ce privesc ficatul şi viteza de coagulare a sângelui!“