Main menu

header

de Dana Purgaru

Gripa din America va veni şi în România

Epidemia de gripă, care face ravagii în această perioadă în Statele Unite ale Americii, se estimează că va ajunge şi la noi, însă nu va fi la fel de gravă. Până în acest moment, în ţara noastră au fost făcute 600.000 de vaccinări prin medicii de familie şi în spitale, alte 400.000 fiind programate pentru perioada următoare. Vaccinul din acest an corespunde tulpinii dominante, ceea ce ar urma să confere o protecţie de 60%-65%.

Staţi pe scaun cel mult trei ore pe zi şi puteţi trăi cu doi ani în plus

Statul mult timp pe scaun contribuie la apariţia durerilor de spate, încetineşte metabolismul şi opreşte producţia de enzime care ard ţesutul adipos, predispunându-te astfel la diabet şi boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat în 2012, dacă se reduce durata de stat pe scaun la doar trei ore pe zi, speranţa de viaţă creşte cu doi ani.

Becurile economice pot cauza cancer de piele

Un studiu recent avertizează că becurile economice emit un nivel mare de radiaţii ultraviolete, crescând posibilitatea de a dezvolta cancer de piele. Studiul a fost realizat de cercetătorii Stony Brook University, din New York, SUA, care au dovedit că au fost afectate celulele umane din piele atunci când au fost expuse la becuri economice. În schimb, expunerea pielii sănătoase la becuri incandescente nu a avut efecte negative. Pentru că acestea din urmă au fost interzise în favoarea celor economice fluorescente, o soluţie bună ar fi utilizarea becurilor cu LED.

Fumatul pasiv creşte riscul de demenţă severă

Persoanele care locuiesc alături de fumători sau frecventează localuri unde se fumează sunt în pericol de a dezvolta demenţa severă, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Anhui, din China, şi King’s College London. Aceştia au descoperit o legătură semnificativă între fumatul pasiv şi bolile neurologice. Studii anterioare au arătat că fumatul pasiv poate cauza probleme cardiovasculare şi respiratorii, precum şi cancer la plămâni.

Testul Papanicolau va fi îmbunătăţit

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins lucrează la îmbunătăţirea testului Papanicolau - o metodă prin care milioane de femei află dacă suferă de cancer cervical -, astfel încât acesta să detecteze timpuriu şi alte tipuri de cancere ginecologice, cum ar fi cel ovarian. Astfel, ei au conceput o metodă inovatoare folosind o testare ADN sofisticată pe care o efectuează asupra mostrelor colectate în cadrul testului Papanicolau, pentru a identifica mutaţiile genetice care dezvăluie prezenţa tumorilor.