Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre cele mai importante ramuri ale macrobioticii o reprezintă diviziunea vieţii în cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Fiecare dintre acestea corespunde unui anotimp, având anumite caracteristici ce includ şi consumarea cu precădere a unor anumite elemente benefice pentru organism în perioada respectivă a anului.

Lemn - 22 martie - 21 iunie
Anotimpul primăvara este caracterizat de o explozie de energie. Seva, care reprezintă sângele naturii, curge prin fiecare plantă. Natura revine la viaţă, primind energie din adâncurile pământului, şi totul este înconjurat de reînnoire, creativitate şi diversitate.
Culoarea caracteristică a elementului lemn este verdele, gustul asociat este acru, iar organele vizate sunt vezica biliară şi ficatul.
În această perioadă trebuie consumate cu precădere: cereale - grâu, ovăz, orz, secară; vegetale - broccoli, pătrunjel, salată, spanac, varză, morcovi, sfeclă, untişor, leurdă, ştevie, praz, ciuperci, anghinare; boabe - fasole, mazăre; fructe: lămâi, portocale, grepfrut, mere verzi, avocado; carne - pui, ficat; condimente - murături.

Foc - 22 iunie - 15 august
În timpul lunilor de vară, viaţa se manifestă din plin. Soarele se află la deplina sa capacitate, mâncarea este prezentă din belşug şi natura este plină de forţă vitală.
Elementul caracteristic verii este focul, culoarea asociată este roşu, gustul este amar, iar energia focului este în conexiune directă cu inima şi cu intestinul subţire.
Alimentele pe care trebuie să insistaţi în această perioadă sunt: cereale - porumb, amaranth şi quinoa; vegetale - sparanghel, salată, roşii, varză de Bruxelles, păpădie, arpagic, andive şi ceapă verde; boabe - linte roşie, năut; fructe - caise, fructe de pădure, piersici, cireşe; carne - oaie, fructe de mare; condimente - ardei iute, curry şi orice alte condimente care pişcă la limbă.

Pământ - 16 august - 21 septembrie
La sfârşitul verii intervine o pauză după „explozia” de lumină şi căldură, iar energia se linişteşte. Chiar dacă zilele sunt încă toride, serile, nopţile şi dimineţile sunt mai reci, soarele apune mai devreme, iar fructele şi legumele disponibile se modifică, cele zemoase sunt mai puţine şi predomină în schimb cele mai tari.
Viaţa atinge apogeul echilibrului din timpul anului şi există o abundenţă de alimente. Pământul este cel mai stabil element dintre cele cinci, culoarea caracteristică este galben, gustul este dulce, iar organele asociate sunt stomacul şi splina.
Alimentele indicate pentru consum în această perioadă sunt: cereale: mei, ovăz, secară, orz; vegetale - ciuperci, porumb, sfeclă, ceapă, păstârnac, napi, salată, varză, morcovi, cartofi, castraveţi, anghinare, fasole verde şi galbenă; fructe - mere dulci, smochine, pepene galben, portocale, stafide, struguri dulci, papaya, mango, mandarine; carne - vacă, peşte; nuci - alune de pădure, caju, arahide, susan, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac; îndulcitori - sirop de agave, de arţar, de orez, melasă.

Metal - 22 septembrie - 21 decembrie
În timpul toamnei, viaţa se stinge încet-încet, lumina soarelui este mai puţină, zilele se micşorează, iar energia se întoarce în pământ, pentru a „dormi”. Frunzele încep să cadă, la fel şi fructele, iar celelalte plante încep să se usuce. Culoarea specifică elementului metal este alb, gustul reprezentativ este cel condimentat, pregnant, iar organele asociate sunt plămânii şi intestinul gros.
Alimentele ce trebuie consumate cu precădere sunt: cereale - porumb, orez; vegetale - conopidă, varză, ţelină, ridichi negre, ceapă, napi, usturoi, ciuperci, castraveţi, praz; boabe - fasole albă; fructe - banane, pere, mere; ierburi şi condimente - mărar, fenicul, cimbru, ghimbir, hrean, scorţişoară, mentă, muştar, chili, busuioc şi rozmarin.

Apă - 22 decembrie - 21 martie
Iarna este sezonul în care totul doarme, în care viaţa se îngroapă adânc în sânul pământului. Este vremea pregătirii pentru fluxul de viaţă ce va urma primăvara, pentru renaştere. Culoarea caracteristică elementului apă este negru, gustul este sărat, iar organele asociate sunt vezica şi rinichii.
Alimentele indicate în această perioadă sunt: cereale - orz, hrişcă, orez negru; vegetale - sfeclă, brusture, sparanghel, alge; boabe - fasole neagră, linte neagră; fructe - fructe de pădure, struguri negri, pepene roşu; carne - peşte, fructe de mare; nuci - castane, susan; condimente - murături.

• În lume există unele restaurante ce oferă meniuri împărţite în funcţie de cele cinci elemente, fiecare cu alimentele specifice.