Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Celulele stem recoltate din sângele ombilical (care reprezintă un depozit important) sunt speciale, deoarece se pot transforma în diferite tipuri de celule umane, inclusiv în cele specifice sângelui, nervilor sau pielii. Din acest motiv, ele sunt utilizate deja în tratarea unor afecţiuni grave, însă succesul unui astfel de transplant este asigurat de un număr cât mai mare de celule. Din păcate, în multe cazuri, cantitatea recoltată din sângele ombilical poate fi insuficientă pentru a îndeplini această cerinţă.

Alternativă a recoltării din măduvă, care e foarte dureroasă
O transplantare dublă de celule stem (din sângele ombilical în combinaţie cu cele din măduvă) poate oferi soluţii alternative. Recoltarea celulelor stem din măduvă este însă o procedură foarte dureroasă, costisitoare şi periculoasă pentru pacient, iar găsirea unui donator compatibil se poate dovedi destul de dificilă. În aceste condiţii însă, cercetătorii de la „Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin” (din Franţa) au implementat o metodă nouă pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, pentru a putea obţine, astfel, cantitatea necesară unui transplant. Metoda revoluţionară de multiplicare a celulelor stem prelevate înainte de îngheţare va fi disponibilă foarte curând şi în România.

Calitatea nu este afectată prin îngheţare-dezgheţare
Metoda se aplică înainte de stocare, iar specialiştii francezi, împreună cu o echipă de cercetători de la Cryo-Save, au demonstrat că celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a fi afectată calitatea lor. Descoperirea este de mare însemnătate în special pentru gravidele care urmează să nască şi intenţionează să recolteze celule stem, mai ales dacă ştiu deja că au în familie persoane cu diverse afecţiuni.
Folosite în transplantare, celulele stem pot avea o compatibilitate de până la 100%, maximizând şansele vindecării atât a copilului (de la naşterea căruia au fost recoltate), cât şi a altor membri din familie. S-a observat că rata de supravieţuire în cazul transplantului între fraţi este de aproximativ 73%, faţă de 29% - în cazurile de transplantare de la un donator neînrudit.

• Noua tehnică de multiplicare-îngheţare-dezgheţare permite nu doar obţinerea unui număr suficient de celule stem pentru transplant şi creşterea disponibilităţii utilizării sângelui ombilical, ci şi reducerea costurilor necesare tratamentului, în cazul dublei transplantări.

Pot trata circa 70 de afecţiuni

Există un număr de aproximativ 70 de boli în al căror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre acestea se numără leucemiile acute şi cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei roşii (betatalasemie, anemie aplastică) şi altele. Însă studiile de specialitate menţionează că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi şi în cazuri de deteriorare a sistemului nervos central (maladia Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), în tratarea bolilor autoimune ori a diabetului. Până acum, în lume s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu celule stem pentru vindecarea leucemiilor.