Main menu

header

de Gabriela Bunea

Fierte sau crude, ouăle de prepeliţă aduc o serie de beneficii organismului. Deşi sunt de două ori mai mici decât ouăle de găină, acestea au o valoare nutriţională de patru ori mai mare, iar medicii le recomandă în tratarea a numeroase boli, dar şi pentru menţinerea stării de sănătate.

Întârzie procesele de degradare
Ouăle de prepeliţă nu au contraindicaţii, astfel că oricând este benefică o cură. Faţă de oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şase ori mai multă vitamina B1. În plus, acestea mai conţin şi calciu, zinc, sulf şi potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârstă, au efect benefic în perioada postnatală, după intervenţiile chirurgicale şi radioterapii, în cazurile de anemie, spasmofilie, migrene şi astenie nervoasă. Oul de prepeliţă reglează şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii, întăreşte aparatul cardiovascular, scade nivelul colesterolului, reglează aciditatea gastrică şi digestia şi tratează bolile renale şi de ficat. Cura cu ouă de prepeliţă ajută foarte mult şi în cazurile de TBC, rinită alergică, alergii şi eczeme şi este benefică în afecţiunile oftalmologice şi ORL. Totodată, cura ajută în cazurile de obezitate, formează neuronii din sistemul nervos central la copii şi întârzie procesele degenerative de îmbătrânire.

Cure de 120 sau 240 de ouă
În funcţie de afecţiune, specialiştii recomandă ca în aceste cure să se consume 120 sau 240 de ouă. Cura de 120 de ouă este benefică în cazurile de hipertensiune arterială, tulburări digestive, ulcer gastric, tuse convulsivă, urticarie şi conjunctivită. Cura de 240 de ouă se recomandă în cazurile de TBC sau alte afecţiuni pulmonare, tulburări renale, diabet zaharat, afecţiuni hepatice, anemie, astm bronşic, migrenă, gută, alergii, obezitate, neurastenie, colesterol mărit, prevenirea aterosclerozei şi regenerarea sistemului nervos.
Cura cu 120 de ouă se va ţine 25 de zile astfel: prima zi - trei ouă; a doua zi - trei ouă; a treia zi - patru ouă; începând cu a patra zi până în a 25-a zi, câte cinci ouă pe zi.
Cura cu 240 de ouă se va urma 49 de zile astfel: prima zi - trei ouă; a doua zi - trei ouă; a treia zi - patru ouă; începând cu a patra zi până în a 49-a zi, câte cinci ouă pe zi.
Copiilor şi adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 17 ani li se recomandă cura de 120 de ouă, fără a depăşi însă patru ouă pe zi, iar cura cu 240 de ouă este recomandată numai adulţilor. Cura cu ouă de prepeliţă este benefică şi pentru copii de vârste mai mici. Astfel, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani este potrivită cura de 60 de ouă în 30 de zile, timp în care li se vor administra câte două ouă pe zi.

Atenţie: se consumă crude!
Ouăle trebuie să fie foarte proaspete. Se beau crude, cu gălbenuşul întreg, dimineaţa, pe stomacul gol, în locul cafelei, cu o oră sau două înainte de micul dejun. Persoanele care nu pot înghiţi ouăle crude le pot amesteca însă cu puţină miere, brânză proaspătă de vaci sau cu lămâie.

Ponturi!
- O mască din zece ouă crude de prepeliţă aplicată pe păr ajută la regenerarea firelor de păr, fiind recomandată şi în cazul calviţiei;
- Introduse în alimentaţia bărbaţilor au un efect benefic asupra potenţei;
- Consumate frecvent, ouăle de prepeliţă ajută în curele de slăbire.