Main menu

header

14-08-1de Cătălina Tăgârţă

Durerile de spate sunt foarte periculoase dacă nu le daţi atenţie şi nu le trataţi corespunzător. Acestea se pot situa fie în regiunea superioară, fie în cea de mijloc sau în zona lombară. Coloana vertebrală este alcătuită din 33-34 de piese osoase numite vertebre. Corpii vertebrali sunt legaţi între ei prin discuri intervertebrale. Dacă aţi suferit un accident sau faceţi efort fizic zilnic e posibil ca discurile intervertebrale să fi suferit modificări. De aceea e bine ca imediat după ce simţiţi o durere puternică în zona spatelui să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de specialitate, deoarece poate fi vorba despre o hernie de disc, despre lumbago sau despre lombosciatică. Doctorul Ovidiu Chiriac (foto), specialist în fizioterapie, ne-a spus mai multe despre aceasta din urmă.

Durerile de spate pot fi cauzate de o saltea necorespunzătoare
- Care sunt principalele cauze ale durerilor de spate?
- În primul rând e vorba despre ridicarea greutăţilor în poziţii incorecte sau despre efectuarea eforturilor fizice intense după perioade lungi de sedentarism sau fără ca musculatura să fie „încălzită” înainte. De asemenea, postura vicioasă a corpului sau o saltea necorespunzătoare afectează activitatea muşchilor şi nivelul tonusului acestora. Surplusul de greutate constituie o altă cauză a discopatiilor spatelui.

- Ce e de făcut în cazul în care nu respectăm ceea ce ne-aţi spus, şi durerea de spate apare totuşi?
- Eu sfătuiesc pe toată lumea să se prezinte de urgenţă la medic în momentul în care simte o durere de spate, indiferent de intensitatea acesteia. În urma examenului medical, doctorul stabileşte dacă e ceva grav, ce necesită tratament, sau dacă e nevoie doar de o perioadă de repaus. Am un motiv întemeiat pentru care recomand să se apeleze de urgenţă la un specialist. De exemplu, în cazul dispariţiei bruşte a durerii, însoţită de o dificultate în mers (mai ales la pacienţii care au deja un diagnostic), poate fi vorba despre sciatică paralizantă, care trebuie operată în cel mult patru-cinci ore de la debutul simptomelor, deci trebuie chemată Salvarea.

- Care sunt diagnosticele cel mai des puse când vine vorba despre astfel de dureri?
- E vorba despre lumbago, lombosciatică şi hernie de disc.

- Cum se manifestă lombosciatica?
- Aceasta se manifestă prin dureri simultane în regiunea lombară, iradiind de-a lungul membrului inferior, pe faţa posterioară a coapsei şi a gambei, extinzându-se, uneori, în direcţia degetelor mare şi mic de la picioare. Lombosciatica prin hernie de disc se manifestă prin dureri violente, ce se agravează pe parcurs, însoţită de dificultate în mers şi o seamă de simptome neurologice ce se descoperă la examenul medical.

Kinetoterapia este recomandată în toate stadiile bolii
- Ce tratament se impune într-o astfel de situaţie?
- Orice lombosciatică trebuie, în principiu, investigată cu un computer tomograf sau RMN (n.r. - rezonanţă magnetică), pentru a se pune un diagnostic corect. În urma investigaţiilor, medicul curant decide ce tip de tratament e necesar. Atunci când apar durerile de spate se tratează mai întâi simptomatologia, durerea, contractura musculară şi disconfortul prin şedinţe de fizioterapie asociate cu masaj terapeutic. Medicaţia ajută doar temporar şi este agresivă pentru mucoasa gastrică. În a doua fază se tratează cauza cu ajutorul kinetoterapiei (n.r. - gimnastică medicală), care poate fi făcută, fără probleme, şi în celelalte stadii ale bolii, iar în cel mai rău caz, atunci când nu se mai poate face altceva, se intervine chirurgical. Bolnavii cu lombosciatică discală, care manifestă dureri sub formă de amorţeală, senzaţie de răcire sau arsuri, e recomandat să facă şi tratament balnear sau fizioterapie. Kinetoterapia este indicată în toate stadiile evolutive ale lombosciaticii şi îl fereşte pe pacient de bisturiu.

- Bolnavii trebuie să aibă un anumit regim de viaţă în timpul tratamentului sau după operaţie?
- Desigur. Ei nu au voie să ridice greutăţi decât în poziţia cu genunchii îndoiţi şi coloana cât mai dreaptă şi trebuie să evite, pe cât posibil, transportul lucrurilor grele în spate, deoarece acestea măresc solicitarea discurilor intervertebrale. De asemenea, trebuie să practice în fiecare zi gimnastică medicală, cel puţin câte 10-15 minute dimineaţa şi seara. În plus e bine să evite îngrăşarea, deoarece greutatea pe care o vor lua va accentua durerea, să respecte dieta conform sezonului şi efortului fizic pe care-l practică şi să se adreseze medicului la primele semne dureroase în regiunea lombară.

Sfat! În cazul în care vi se recomandă repausul la pat timp de două săptămâni, iată cum trebuie să procedaţi. Aşezaţi-vă în poziţia culcat pe o latură, cu genunchii îndoiţi, pentru a evita formarea de noi curburi la nivelul coloanei şi extinderea nervului sciatic ce provoacă durerile. În plus, e bine să alegeţi un pat cu o saltea tare (dură). Evitaţi să staţi în picioare sau pe scaun, deoarece toată greutatea va cădea pe discul lezat!

Scolioza, eradicată cu ajutorul unor corsete profesionale

Scolioza reprezintă o deformare (curbare) a coloanei vertebrale în zona toracică, lombară sau toraco-lombară, ce apare în special la copii şi adolescenţi. Până de curând, la persoanele care nu erau diagnosticate şi tratate la timp era necesară intervenţia chirurgicală pentru tratare. Acum însă, scolioza poate fi vindecată şi cu ajutorul unor corsete profesionale, ce se montează de medicii specialişti. Utilizarea acestora trebuie întotdeauna asociată cu tratamentul prin kinetoterapie.

Pont! Pentru a diminua durerea de spate până la sosirea medicului încălziţi patul cu o pernă electrică şi aşezaţi-vă pe porţiunea caldă. Atenţie însă! Nu ţineţi perna în priză cât timp staţi în pat, pentru că aceasta poate mări durerea.