Main menu

header

de Elena Şerban

Vestea că o femeie va deveni mamă este una dintre cele mai bune pe care o reprezentantă a sexului frumos o poate primi. De cele mai multe ori, femeia începe să se gândească mai mult la pruncul pe care îl poartă în pântece decât la ea. Şi, chiar dacă nu l-a cunoscut încă, deja începe să interacţioneze cu el. Îşi mângâie burtica, vorbeşte cu copilaşul şi abia aşteaptă primele lovituri de picioruş. Specialiştii recomandă şi alte metode prin care o mamă îşi poate alinta bebeluşul încă din burtică.

Muzica îl stimulează pe copil
Începând din luna a cincea de sarcină, viitoarea mămică poate să îşi pregătească bebeluşul pentru contactul cu lumea. Are nevoie doar de o pereche de căşti pe care şi le va pune pe burtică. Muzica liniştitoare îi va oferi posibilitatea copilului să asculte şi alte sunete decât vocea mamei sale.
De asemenea, în lunile mari de sarcină, mama îi poate pune copilului muzică ritmată, pentru a-l stimula pe micuţ să dea din picioare şi să se mişte.

Lanterna, o legătură perfectă
Lanterna poate fi un alt mijloc de comunicare între mamă şi fiul ei nenăscut. Astfel, seara, înainte de a vă culca, aprindeţi şi stingeţi lanterna de mai multe ori. Se spune că bebeluşul percepe foarte puţin lumina. Mai mult, chiar ar putea începe să „alerge” după ea, pentru a o prinde.

Masaţi burtica
Duşul zilnic poate fi un alt prilej de joacă între mamă şi bebeluş. Copilaşul va fi foarte încântat să simtă vibraţiile produse de apă. Mai mult, se va cuibări foarte confortabil în locul în care curge apa caldă. Multe mămici au afirmat că micuţul lor aproape că urmărea jetul cu apă caldă şi se muta permanent în căutarea lui.
O altă metodă de a interacţiona cu bebeluşul este masajul pe burtică. Acesta nu are doar rolul de a elimina vergeturile, ci de a calma şi copilul. În unele cazuri, bebeluşul poate răspunde prin lovituri uşoare. În alte situaţii, copilul chiar se mută în locul de masaj, semn că îi place să fie alintat.

Deşi nu vă răspunde, vă aude
Discuţiile mamă copil trebuie să pornească încă din timpul sarcinii. Dialoguri de genul „Vrei să dormim acum?”, „Ce vrei să mănânci?” sau „Ai chef să îţi cânt ceva?” ar trebui să fie la ordinea zilei. Să nu vă faceţi griji că cei din jur ar putea să vă privească ciudat. E treaba lor! Dumneavoastră trebuie să puneţi pe primul plan doar bebeluşul. Mai ales că, deşi nu vă răspunde, copilaşul vă aude şi este încântat de vocea dumneavoastră. De asemenea, când sunteţi acasă, citiţi-i copilului poveşti. Adoptaţi o intonaţie potrivită basmului lecturat. Astfel, bebeluşul se va familiariza cu vocea dumneavoastră şi se va simţi în siguranţă.

• Potrivit specialiştilor cuplurilor care aşteaptă un copil, şi tatăl e bine să îi citească bebeluşului o poveste. În acest fel, copilul se va obişnui şi cu vocea sa şi se va simţi ataşat şi de el.