Main menu

header

de Elena Şerban

- Pregătirea pentru alăptare începe înainte cu o lună de naştere

Sarcina face ca multe femei să înflorească. Le transformă, le face strălucitoare, pentru că a deveni mamă este un lucru minunat. Multe tinere se tem însă de faptul că, după sarcină, vor avea de suferit din punct de vedere al frumuseţii. Pentru acestea vom oferi o serie de sfaturi legate de alimentaţie, îngrijirea bustului, teama de varice şi altele.

Sutienul întărit, obligatoriu
O problemă care preocupă tinerele femei este aceea dacă să îşi alăpteze sau nu copilul, de teama deformării sânilor. Şi dacă în ceea ce priveşte alăptatul la sân nu există niciun dubiu, teama că sânii îşi vor pierde forma... este foarte mare pentru multe femei.
Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, gravida trebuie să poarte obligatoriu un sutien care să aibă cupele adânci şi care să fie întârit în partea de jos cu o bandă. Este foarte important ca sutienul să nu preseze sânii. Mai ales că, pe parcursul sarcinii, sânii cresc permanent. De aceea, în timpul celor nouă luni de sarcină, femeia trebuie să îşi schimbe sutienul de mai multe ori.
De asemenea, pentru a elimina riscul de formare a unor dungi roşii pe piept, se recomandă masajul zilnic cu cremă cu vitamina A. Asta dacă medicul nu face alte recomandări în acest sens.
După naştere, femeia trebuie să aibă cel puţin două sutiene cu dimensiuni diferite, pentru că, după alăptare, pieptul revine la volumul său normal, sutienul trebuie schimbat. Tot între două mese ale celui mic, când pieptul este mai dezumflat, mămica trebuie să îşi ungă sânii cu cremă cu vitamina A.

Mâncatul „cât pentru doi”, doar un mit
Sfatul din moşi-strămoşi ca femeia gravidă să mănânce cât pentru doi nu este recomandat de medici. Specialiştii spun că organismul trebuie să primească atâta hrană cât are nevoie. Sunt recomandate fructele şi legumele, laptele şi produsele din lapte, în general alimente care conţin calciu, fosfor şi vitamine. Atenţie mare! Dacă dieta mamei abundă în alimente grase, structura genetică a copilului poate fi modificată, predispunându-l la obezitate mai târziu în viaţă.
Un aliment de neocolit în alimentaţia gravidei ar trebui să fie peştele. Chiar dacă multe gravide se feresc de peşte, soiurile care conţin acizi graşi Omega 3 sunt sănătoase. Acizii graşi ajută la sănătatea inimii fătului şi la o bună dezvoltare a creierului, aşa că este bine ca gravidele să consume somon, dar şi nuci şi seminţe de in. Totuşi, nu mâncaţi peşte mai mult de două ori pe săptămână.
Alegeţi peştii mai mici, pentru a vă asigura că nu au o concentraţie prea mare de mercur, şi optaţi mai ales pentru ton sau păstrăv.

Mersul pe jos previne varicele
Multe mămici spun că în timpul sarcinii s-au ales cu varice, cu umflături ale picioarelor care nu mai trec nici după naştere.
Pentru a se evita formarea unor astfel de proeminenţe, femeile însărcinate trebuie să evite să stea prea mult în picioare sau aşezate. Se recomandă mersul pe jos, iar acasă mămicile trebuie să ţină picioarele mai sus decât restul corpului, pentru a favoriza circulaţia sângelui. De asemenea, dimineaţa şi seara se vor fricţiona picioarele cu un burete uşor aspru, apoi se vor masa cu cremă. Duşurile cu apă rece, dar nu îngheţată, sunt recomandate.

Este indicată gimnastica prenatală
Majoritatea femeilor se întreabă dacă abdomenul lor îşi va reveni la forma de dinainte de sarcină. Medicii spun că da, acest lucru este posibil, dar trebuie îndeplinite totuşi nişte condiţii. Cea mai importantă dintre ele... gimnastica prenatală, care are rolul de a întări pereţii abdominali. Cercetătorii arată că femeile însărcinate care îşi menţin activitatea fizică şi care fac mişcare de cel puţin trei ori pe săptămână, o jumătate de oră, îi ajută pe micuţi să aibă o rată a bătăilor inimii sănătoasă.
De asemenea, specialiştii recomandă purtarea unui corset special, din luna a cincea, care să apere muşchii de o întindere excesivă. Apariţia vergeturilor, dungi roşii verticale, poate fi şi ea combătută cu ajutorul cremelor. Cele mai bune rezultate are, se pare, crema cu vitamina A.

Petele de pe faţă, provocate de hormoni
„Masca sarcinii” este una dintre cele mai frecvente consecinţe ale stării de graviditate. Este vorba despre pete inestetice care apar pe faţă, din cauza activităţii hormonilor. Aceste mici pete colorate dispar în majoritatea cazurilor de la sine, o dată cu apariţia ciclului. Este interzis total să se încerce decolorarea acestor pete cu creme.
Activitatea hormonală intensă poate aduce schimbări semnificative în organismul femeii însărcinate. Astfel, în această perioadă, femeia se poate trezi că i s-a modificat tipul pielii. Din normal în uscat sau din gras în normal. Mămicile trebuie atunci să îşi schimbe cremele şi loţiunile, în funcţie cu noul tip de piele.
Şi părul ar putea avea de suferit în timpul sarcinii. Astfel, unele mame se pot trezi că le cade părul fie în cele nouă luni, fie după naştere. Altele, dimpotrivă. Se pot confrunta cu apariţia unor fire de păr nedorite, în barbă, la mustăţi sau chiar pe obraz. Lucrurile vor reveni la normal după naştere.

Evitaţi automedicaţia!
În această perioadă, când organismul este oricum supus stresului sarcinii, femeile trebuie să evite orice pastilă. Dacă, bineînţeles, nu este recomandată de medic. O serie de studii au dovedit că banalele pastile luate contra durerilor de cap pot creşte riscul de avort spontan. Acest risc sporeşte chiar şi de două ori dacă pastila administrată face parte din antiinflamatoarele nonsteroidale, precum ibuprofen sau naproxen. În plus, aceste medicamente cresc riscul apariţiei unor boli congenitale.

• Gravida trebuie să evite băile prea lungi sau cu apă prea fierbinte.

Atenţie la cât lucraţi!

Nu degeaba femeile însărcinate pot intra în concediu prenatal. Cele care aleg să meargă la serviciu chiar până în ultima zi de sarcină pot periclita sănătatea propriului bebeluş. Astfel, chiar dacă vi se pare că slujba nu este obositoare şi stresantă, vă înşelaţi. Femeile care muncesc până în ultimul trimestru nasc bebeluşi cu o greutate mai mică şi cu un sfert de kilogram, în medie, faţă de normal. Totuşi, în cazul în care este obligatoriu să lucraţi, stabiliţi cu medicul în ce poziţii trebuie să staţi la birou şi câte pauze este recomandat să faceţi pe parcursul unei zile. Un alt lucru de care ar trebui să ţineţi cont pe perioada sarcinii este timpul pe care îl petreceţi vorbind la telefonul mobil. Un studiu pe această temă a concluzionat că gravidele care petrec multă vreme cu celularul în mână îşi expun fătul la o serie de riscuri.
Concret, copiii acestor femei riscă să sufere de ADHD, adică deficit de atenţie şi hiperactivitate, din cauza radiaţiilor la care este expus fetusul.

• Pentru că dantura viitoarelor mămici are de suferit, înainte de a rămâne gravidă, dar şi în timpul acestei perioade, femeile trebuie să consulte mai des stomatologul.

Gripa în timpul sarcinii poate duce la autism

O simplă gripă în timpul sarcinii şi stările febrile prelungite ale gravidei se pot afla în strânsă legătură cu apariţia autismului în cazul bebeluşului, potrivit unui studiu recent, al doilea pe această temă cu aceeaşi concluzie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aarhus au monitorizat aproape 100.000 de gravide din Danemarca şi copiii acestora, născuţi între anii 1997 şi 2003. În această perioadă, 976 de copii au fost diagnosticaţi cu autism. Se pare că inflamaţiile din organismul gravidei sunt cele care afectează dezvoltarea timpurie a creierului fetusului în primul sau al doilea trimestru.

Sfat! Gravidele trebuie să poarte ţinute lejere, iar încălţămintea nu trebuie să aibă un toc prea înalt. Atenţie însă! Nici pantofii sau sandalele cu talpa plată nu sunt chiar recomandate.