Main menu

header

de Dana Purgaru

O metodă revoluţionară permite stârpirea leucemiei

Cercetătorii americani au dat publicităţii noi dovezi ce atestă că folosirea terapiei genetice pentru a manipula sistemul imunitar este o nouă strategie promiţătoare în lupta contra cancerului. Cinci pacienţi care sufereau de leucemie limfoblastică acută - o formă letală -, care fuseseră trataţi cu chimioterapie, însă boala revenise, au avut parte de remisiuni rapide şi complete în urma tratamentului inedit. Cercetătorii au folosit celule extrase din sistemul lor imunitar, pe care le-au modificat genetic.

A fost inventat endoscopul cât un fir de păr

Cel mai subţire endoscop realizat vreodată este cât un fir de păr uman şi are o rezoluţie de patru ori mai bună decât cea a dispozitivelor similare. Instrumentul va permite în scurt timp cadrelor medicale să vizualizeze aspecte ale corpului uman ce nu pot fi studiate cu ajutorul altor instrumente. Acesta a fost conceput la Universitatea Stanford din California, SUA, dintr-o singură fibră optică.

Mesele de dinainte de operaţie influenţează vindecarea

Ultimele câteva mese luate înainte de o intervenţie chirurgicală pot influenţa viteza cu care pacienţii se recuperează după operaţie, sugerează un studiu recent. Ceea ce contează în primul rând este conţinutul de grăsimi al hranei. Oamenii de tiinţă de la Brigham and Women’s Hospital din SUA au subliniat că în acest caz dieta trebuie să fie săracă în grăsimi.

Băuturile îndulcite cu zahăr provoacă peste 180.000 de decese

Un nou raport dat publicităţii în cadrul conferinţei American Heart Association arată că băuturile îndulcite cu zahăr provoacă peste 180.000 de decese anual la nivel global. Acest lucru înseamnă că unul din 100 de decese cauzate de afecţiuni asociate obezităţii este provocat de consumul de băuturi îndulcite. O băutură răcoritoare de 350 ml conţine echivalentul a zece linguriţe cu zahăr.

Aspirina, inamicul cancerului

Cercetătorii americani au identificat o mutaţie genetică ce prelungeşte viaţa celor care suferă de cancer colorectal şi primesc doze regulate de aspirină, potrivit unui studiu efectuat pe 900 de pacienţi. La persoanele la care tumorile nu prezintă această mutaţie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenţă, dar în grupul purtătorilor acestei mutaţii genetice care au primit doze regulate de aspirină, 97% dintre ei erau încă în viaţă la cinci ani după diagnostic. Un alt efect miraculos al aspirinei, descoperit recent la Universitatea Stanford, SUA, este că folosirea frecventă a acesteia reduce riscul de a suferi de melanom malign.