Main menu

header

19-07-1de Cătălina Tăgârţă

Telemedicina reprezintă un pas înainte pentru doctori şi pacienţi. Cu ajutorul acesteia, bolnavii pot avea acces mai uşor la o a doua opinie medicală. În plus, specialiştii care îi tratează pot cere, la rândul lor, părerea unui alt coleg de breaslă în momentul în care situaţia îi depăşeşte sau când se lovesc de probleme ce nu ţin de specialitatea lor.

„Transmitem live, direct din sala de operaţii”
Referindu-se strict la aspectul de telemedicină, profesor doctor Vlad Iliescu, de la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu”, a explicat, în cadrul evenimentului intitulat: „Sistemul de sănătate: Propuneri inovatoare în vederea reducerii decalajelor uriaşe dintre România şi Uniunea Europeană”, că în unitatea în care îşi desfăşoară activitatea există deja un fel de „miniteleviziune”. „Noi avem deja un sistem prin care transmitem live, direct din sala de operaţii, pentru medici, studenţi şi aşa mai departe. Bineînţeles că sistemul poate fi extrapolat mai ales în domeniul chirurgical, acolo unde o imagine face cât o mie de cuvinte. În plus, e un mare avantaj că putem să ne consultăm în anumite situaţii punctuale, în diferite circumstanţe. Mai mult, în ceea ce priveşte formarea sistemului de telemedicină, acesta e util în relaţia cu studenţii şi rezidenţii. E mai uşor să urmărim un act medical pe un ecran mare, decât să se stea în sala de operaţii, la capul bolnavului, să se strecoare printre medic şi anestezist”, a explicat medicul Vlad Iliescu. Sistemul poate fi utilizat atât pe plan local, în cadrul aceleiaşi unităţi, medicii putându-se critica sau cere sfaturi între ei, deci consultându-se în timp util; dar pot comunica şi cu alte centre din ţară sau chiar din străinătate. „Trebuie să înţelegem că e păcat să nu facem un pas înainte atât pentru pacienţi, cât şi pentru doctori, dar de fapt tot în favoarea pacientului, căci până la urmă scopul final e o mai bună îngrijire a sa”, a mai spus specialistul.

Se poate ajunge până la 1.500 de participări în acelaşi timp
Un alt mare avantaj al acestei conexiuni este că ea poate funcţiona peste mări şi ţări. „Studenţii mai cer păreri, iar la un moment dat cineva a adus vorba despre un pacient din provincie, cu afecţiune posttraumatică. Pentru a vedea exact despre ce e vorba a fost nevoie de transportul bolnavului la Bucureşti pentru a doua opinie... Dacă medicii din localitatea unde se afla în îngrijire aveau acces la sistem, totul era mai simplu. România se va întări când se va întări spiritul de colaborare între cei care pot şi vor să facă ceva”, au mai spus specialiştii. Se poate ajunge până la 1.500 de participări în acelaşi timp. Pot creşte mentoringul la distanţă şi decalajul dintre statele membre UE, ţările care sunt mai dezvoltate în domeniu pot ajuta la îndepărtarea decalajelor între ele şi cele mai slab dezvoltate.

Fiecare pacient are fişă electronică
De un astfel de sistem se bucură şi personalul medical şi pacienţii Spitalului Clinic de Urologie „Profesor Doctor Theodor Burghele”. Potrivit conferenţiarului universitar doctor Viorel Jinga, unitatea dispune de un sistem de stocare a imaginilor de ecografie şi RMN, fiecare pacient având fişă electronică, pentru a putea fi trimisă oricând la un alt specialist şi pentru a avea o conduită medicală corespunzătoare. Pentru implementarea sistemului s-au accesat fonduri europene. Fiecare sală de operaţii a fost echipată corespunzător, astfel încât poate fi filmată fiecare intervenţie deschisă. De asemenea, s-a format astfel o bază de date din care pot fi aleşi pacienţi sau patologii pentru crearea unor studii ori lucrări ştiinţifice. „Cel mai mult mă fascinează la acest sistem că putem participa la operaţie în acelaşi timp cu chirurgul, iar astfel vedem atât părţile frumoase, cât şi momentele complicate, în care deciziile eficiente trebuie luate în timp real”, a spus şi medicul Ştefan Hustui.

• Telemedicina şi-a dovedit utilitatea şi în cadrul SMURD-ului, unde se primesc informaţii în timp real şi se distribuie decizii. Colaborarea se face avantajos pentru a gestiona aceste informaţii de criză.

Iau naştere noi concepte: E-learning şi E-training

Videoconferinţa HD fără limite EPS a cunoscut foarte multe implementări şi în apărarea militară. Platforma funcţionează pe orice suport, e simplu de folosit şi se integrează cu orice altă aplicaţie existentă. Nu sunt necesare nici sisteme POS, pentru că imaginile sunt de cea mai bună calitate. Nu-i nevoie decât de un microfon, o cameră, şi toţi interlocutorii sunt faţă în faţă, ca şi când ar fi fizic prezenţi. Cu ajutorul acesteia, noi concepte iau naştere: E-learning - permite accesul unui număr mare de studenţi la activităţile cadrelor didactice şi E-training - cel mai eficient mod de a eficientiza totul, nu mai e nevoie de team-building, de transport, de cazare.

„Bineînţeles că sistemul poate fi extrapolat mai ales în domeniul chirurgical, acolo unde o imagine face cât o mie de cuvinte. În plus, e un mare avantaj că putem să ne consultăm în anumite situaţii punctuale, în diferite circumstanţe“ - doctor Vlad Iliescu