Main menu

header

de Dana Purgaru

Excesul de păr poate avea o cauză genetică - potrivit statisticilor, oamenii din zona mediteraneană sau din Asia de Sud pot avea mai mult păr decât cei cu pielea albă sau cei de rasă neagră - însă există şi alţi factori, până acum neglijaţi, ce ţin de alimentaţie sau de unele boli.

Ovarele produc prea mult testosteron
Noi statistici estimează că una din zece femei suferă din cauza pilozităţii în exces atât pe corp, cât şi pe faţă, iar uneori alimentaţia e cea care duce la apariţia acestei caracteristici. Astfel, prea mulţi carbohidraţi, precum biscuiţii şi prăjiturile, pot determina creşterea în exces a părului. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, furnizând rapid energie şi putând fi şi cauza apariţiei rezistenţei la insulină - hormonul ce ajută la metabolizarea glucozei. În asemenea cazuri, insulina devine mai puţin eficientă, iar corpul produce tot mai multă, în încercarea de a obţine efectul necesar. Însă, nivelul crescut al insulinei poate stimula producerea unor factori de creştere, care, la rândul lor, determină ovarele să producă prea mult testosteron. Acest hormon masculin este responsabil pentru apariţia părului în exces.

O tulburare provocată de „ovarul polichistic” sau de eczeme
În cazul femeilor care suferă de sindromul ovarului polichistic, ovarele nu funcţionează în ritm normal, fiind acoperite de mici chisturi. Această tulburare este întâlnită la 10%-15% dintre femei şi face ca ovulele să fie eliberate haotic, producând menstruaţii neregulate, infertilitate, acnee şi apariţia părului în exces. Aceste acumulări de păr produse de instabilitatea hormonală se situează în zona bărbiei, deasupra buzelor, a perciunilor, în regiunea inghinală sau pe piept.
Specialiştii spun că şi eczemele şi psoriazisul pot duce la creşterea părului în locuri nepotrivite. Aceste boli apar ca urmare a unor inflamaţii ce cresc aportul de sânge din zonele afectate şi determină celulele să se reînnoiască mai des, accelerând creşterea părului.

Se accentuează la menopauză
Corticosteroizii sunt administraţi pentru reducerea inflamaţiilor şi tratarea astmului sau a artritei reumatoide. Ei conţin o versiune sintetică a hormonului cortizol, ce se poate acumula în organism, producând sindromul Cushing. Tulburarea se manifestă prin creşterea în greutate, înroşirea şi umflarea feţei şi pilozitate excesivă.
O altă cauză este menopauza. Pe măsură ce producţia de hormoni estrogeni scade, testosteronul poate deveni hormonul dominant, făcându-le pe femei să dezvolte unele caracteristici masculine precum creşterea părului facial.
Alteori, chiar tratamentul pentru menopauză, prin terapie de substituţie hormonală, poate cauza apariţia părului facial.

• Una din zece femei suferă de pilozitate în exces