Main menu

header

de Dana Purgaru

De la 1 iunie a scăzut concentraţia de coloranţi din sucuri, dulciuri, mezeluri şi alte alimente procesate, iar anumiţi aditivi vor dispărea complet din unele produse, în urma unor schimbări impuse de Uniunea Europeană.

Bicarbonatul de sodiu, exclus din carnea procesată
Uniunea Europeană a schimbat regulile de folosire a aditivilor alimentari. În urma unor cercetări desfăşurate pe cinci ani s-a decis micşorarea dozei maxime admise pentru anumite „E-uri” considerate toxice şi au fost reduse categoriile de produse în compoziţia cărora pot intra anumiţi aditivi. E şi cazul bicarbonatului de sodiu (E500), care nu va mai putea fi folosit în compoziţia cărnii procesate, pe motiv că maschează gustul produselor vechi. Ţările comunitare pot cere derogări dacă produsele respective sunt considerate tradiţionale, aşa cum a fost în cazul mititeilor româneşti.

Trei potenţiatori extrem de periculoşi
De asemenea, Autoritatea Europeană privind Siguranţa Alimentară a decis să reducă doza permisă pentru trei coloranţi, pe motiv că „expunerea la aceştia este foarte înaltă”. Primul este E104 (galben de Quinoleină), folosit intens în băuturi alcoolice şi nealcoolice, dar şi numeroase produse procesate, pe bază de carne, lapte, ouă, legume, fructe şi cereale. Are potenţial alergen (alergii, astm, dermatite) şi poate duce la tulburări ale glandei tiroide, dar şi la sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD).
Al doilea, E110 (galben auriu), poate provoca alergii şi intoleranţă, intensificarea astmului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive şi chiar şi tumori renale. Se găseşte în sucuri, iaurturi cu fructe, prăjituri, muştar, budincă, cereale, supe la plic, produse de patiserie.
Cel de-al treilea aditiv aflat pe „lista neagră” a UE, E124 (roşu ponceau 4R), conferă culoare roşie alimentelor şi se regăseşte mai ales în gemuri, jeleuri, mezeluri sau băuturi colorate, snacks-uri, sosuri ambalate, condimente, conserve, dulciuri, brânză topită şi altele. Poate provoca tumori ale tiroidei.

O plajă mai largă de folosire pentru aditivii „buni”
Anumiţi aditivi „cu potenţial toxicologic minim” vor putea fi folosiţi pe scară mai largă: E270 (acid lactic), E330 (acid citric) şi E440 (pectine) sau acizi graşi (E570).

Micul românesc a scăpat
Directiva europeană afecta micii româneşti, întrucât interzice adaosul de bicarbonat (E500) în carne procesată, pentru că poate masca gustul vechi al alimentelor. Asociaţia Română a Cărnii a cerut ca micii să fie consideraţi produse tradiţionale, excepţie ce urmează să fie introdusă în regulament.

Atenţie! Cu cât produsele sunt mai procesate - snacks-uri, sucuri răcoritoare, dulciuri ambalate - cu atât conţin mai mulţi aditivi.

• Doza zilnică „permisă“ de „E-uri“ poate fi uşor depăşită prin cumularea cantităţii de aditiv înglobată în diverse produse.