Main menu

header

de Dana Purgaru

Fumul de ţigară din casă, toxic pe termen lung

Experţi din centre de cercetare de top din SUA au stabilit că fumatul în apartament contribuie la apariţia unui strat de substanţe nocive, ce rămâne absolut pe toate suprafeţele chiar şi după aerisirea camerei. Acest strat are un efect genotoxic şi favorizează dezvoltarea cancerului, deteriorând ADN-ul celular. Cercetătorii americani recomandă în acest sens zugrăvirea camerei şi schimbarea mobilei.

Astmul va putea fi depistat din timp

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit că persoanele cu un risc genetic al astmului mai mare de 30% au mai multe şanse de a dezvolta forme grave ale acestei boli decât cele cu un risc mai mic. Cercetătorii sunt de părere că această concluzie ar putea duce către un test ce ar prezice dacă un copil va dezvolta sau nu această boală. În cadrul unor studii preliminarii, cercetătorii au calculat punctajul de risc genetic în cazul a 880 de persoane.

Un compus neştiut până acum apără inima: berberina

O cercetare de ultimă oră în domeniul bolilor cardiovasculare arată că se poate menţine sănătatea inimii cu ajutorul unui extract din plante puţin cunoscut. Acesta se numeşte berberină şi are capacitatea de a reduce colesterolul, conform unui studiu nou efectuat în Italia. În cadrul testelor, voluntarii au primit 1.000 mg de berberină pe zi timp de trei luni. După această perioadă, specialiştii au constatat că subiecţii au avut un nivel mai scăzut al colesterolului rău în sânge. De asemenea, trigliceridele au scăzut cu 16%, respectiv cu 21%. În plus, unele studii au arătat că berberina poate bloca o enzimă asociată cu ateroscleroza.

Nou test pentru identificarea HPV

Anticorpii pentru virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală, asociat cu un risc ridicat de cancer oral şi bucal, pot fi detectaţi cu ajutorul unui nou test sangvin, cu mulţi ani înainte de declanşare, au anunţat cercetătorii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cercetarea a folosit date culese dintr-un studiu la care au participat 500.000 de persoane din zece ţări. HPV cauzează cancer cervical şi alte tipuri de cancer genital.

Vaccin contra tumorilor la plămâni

Oamenii de ştiinţă au conceput primul vaccin pentru cancerul de plămâni. Acesta se numeşte Racotumomab şi a fost conceput în urma unui proiect ce s-a desfăşurat de-a lungul a 18 ani. El oferă opţiuni care, în combinaţie cu chimioterapia şi radioterapia, duc la creşterea semnificativă a perioadei de supravieţuire.