Main menu

header

de Dana Purgaru

Dieta mediteraneană, exerciţiile fizice, greutatea normală şi ignorarea fumatului sunt cele patru secrete ale unui stil de viaţă sănătos, prin care se diminuează semnificativ riscul de deces prematur, relevă un nou studiu.

Se previn mai ales bolile de inimă
Riscul apariţiei decesului poate fi redus cu 80% dacă se adoptă un stil de viaţă sănătos, care să includă patru reguli generale, potrivit experţilor. În cazul subiecţilor pe care a fost efectuat acest studiu, cele patru schimbări - dietă mediteraneană (multe legume, ulei de măsline, fructe, nuci, peşte şi cereale integrale), sport, greutate normală şi ignorarea fumatului - i-au protejat în primul rând de boli coronariene şi de coagularea depozitelor de calciu din arterele inimii.
Pentru cercetare, oamenii de ştiinţă au monitorizat 6.200 de oameni (caucazieni, afro-americani, hispanici şi asiatici), timp de aproximativ opt ani. „Cei care au adoptat cele patru comportamente sănătoase au înregistrat o scădere a riscului de deces cu 80%, comparativ cu subiecţii în rândul cărora nu s-a întâlnit niciunul dintre aceste comportamente”, a declarat doctor Haitham Ahmed.

Cel mai important: evitarea fumatului
La începutul studiului, participanţii au fost supuşi analizelor medicale pentru a li se măsura nivelurile depozitelor de calciu din arterele inimii. Pe parcurs, specialiştii au înregistrat evenimentele cardiace experimentate de subiecţi, precum atacuri de inimă, dureri în piept, stop cardiorespirator, angioplastie sau decesul provocat de boli coronariene.
Pe baza comportamentelor legate de dietă, a exerciţiilor fizice, a indicelui de masă corporală şi a eventualelor obiceiuri nesănătoase, participanţii la studiu au primit scoruri de evaluare a sănătăţii de la zero la patru. Din totalul participanţilor, doar 2% (129 de indivizi) au primit un scor maxim. „Dintre toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, am constatat că evitarea fumatului joacă cel mai important rol în reducerea riscului de apariţie a bolilor coronariene şi a riscului de deces. De fapt, fumătorii, chiar dacă adoptau două sau chiar mai multe obiceiuri sănătoase, tot aveau o rată scăzută de supravieţuire, comparativ chiar şi cu nefumătorii sedentari sau obezi”, a explicat coordonatorul studiului, Roger Blumenthal, cardiolog şi profesor în cadrul Hopkins University School of Medicine.

Pesco-vegetarienii, în top
Un studiu efectuat pe mai bine de 73.000 de persoane, ce a fost publicat în cel mai recent număr al „Journal of the American Medical Association”, arată că persoanele care au o dietă vegetariană trăiesc, în medie, cu câţiva ani mai mult decât persoanele care consumă carne. Cercetarea reprezintă cel mai amplu studiu realizat până acum pe această temă. Oamenii de ştiinţă au comparat longevitatea persoanelor care au în meniurile lor carnea cu cea a patru tipuri de vegetarieni: veganii, care nu consumă niciun produs de origine animală; lacto-ovo-vegetarienii, cei care mănâncă şi lactate, şi ouă; pesco-vegetarienii, ce includ şi peştele la masă; semivegetarienii, care nu consumă carne mai des de o dată pe săptămână. „Câştigătorii” în ceea ce priveşte longevitatea erau pesco-vegetarienii, urmaţi de vegani şi apoi de lacto-ovo-vegetarieni.

• Cercetarea susţine că adoptarea celor patru comportamente sănătoase reduce riscul de apariţie a decesului din orice cauză.