Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni.

Pericol de infecţie chiar şi în piscinele atent îngrijite
Pentru prevenirea conjunctivitei, oamenii trebuie în primul rând să respecte cu stricteţe regulile de igienă: spălatul pe mâini, cu săpun, să se facă ori de câte ori e nevoie, pentru a preveni potenţiale infecţii cu bacterii şi virusuri la nivelul ochilor. Să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia cu privire la contactul cu apa din piscină, ştranduri, lacuri - care pot fi surse de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă, mai arată specialiştii.

Să se renunţe la automedicaţie
Lentilele de contact trebuie să fie curăţate cu atenţie înainte şi după folosire, pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele. Mai mult, în caz de mâncărime, durere sau senzaţia unui corp străin e indicat să se evite frecatul la ochi, pentru a nu se infecta şi mai rău zona. Totuşi, în momentul în care infecţia deja a apărut este indicat să se evite automedicaţia, şi pacientul să se adreseze imediat unui cabinet medical.

Atenţie! Dacă cineva din familie are conjunctivită evitaţi folosirea aşternuturilor şi prosoapelor la comun!