Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul românilor care călătoresc în străinătate fie în interes personal, fie pentru serviciu a crescut cu două procente anul trecut faţă de anul 2011. Astfel, în anul 2012, peste 11 milioane de români s-au deplasat în Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa. În perioada călătoriilor, oamenii îşi doresc să fie în siguranţă, aşa că optează fie pentru asigurări private, fie pentru cardul european de sănătate.

Pot fi rezolvate doar probleme neaşteptate
Studiile arată că peste 8 milioane dintre românii care pleacă în vacanţă au călătorit cu maşina în ţările din Uniunea Europeană. Cel mai mare număr al călătoriilor de afaceri a fost tot în spaţiul UE, dar şi în SUA şi în Asia. „Pentru că românii au început să călătorească din ce în ce mai mult în diverse locuri, au nevoie să găsească o modalitate eficientă pentru a-şi proteja sănătatea, chiar şi când sunt peste hotare. Cardul european de sănătate are beneficii specifice pentru cei care se confruntă cu o problemă de sănătate neaşteptată pe durata şederii lor temporare în afara ţării. Totuşi nu este util pentru persoane care vor să aibă permanent acces la servicii medicale în afara ţării de rezidenţă. În acest scop, un plan de asigurare de sănătate este produsul potrivit. Persoana asigurată poate accesa servicii medicale pentru orice problemă medicală în Europa sau oriunde în lume, cu o acoperire de peste 1 milion de euro pe an pentru un membru”, a declarat Alida Coman, coordonator de Marketing şi PR al MediHelp International.
Diferenţele dintre asigurarea privată de sănătate şi cardul european de sănătate sunt greu de observat. MediHelp International - cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate şi asigurări medicale internaţionale din Europa - a reuşit să traseze, punctual, următoarele asemănări şi deosebiri în ceea ce priveşte acoperirea, costurile, serviciile incluse şi alte aspecte relevante între cele două.

Acoperire internaţională sau europeană
Asigurarea privată de sănătate poate avea acoperire europeană sau internaţională. În ceea ce priveşte furnizorul medical, există libertate de alegere pentru orice spital sau clinică privată sau publică. Cât despre costuri, tratamentele şi spitalizarea sunt acoperite integral, fără limitări legale la aplicare. În plus, planurile de asigurare privată de sănătate sunt create astfel încât să includă tratamentul pentru orice problemă medicală atât în Europa, cât şi oriunde în lume, cu o acoperire de peste 1 milion de euro pe an de membru. Asigurarea privată de sănătate poate fi utilizată pe toată durata contractului. La alte servicii incluse sunt trecute: naşterea, medicamentele, evacuarea aeriană în caz de urgenţă, CT, MRI, radiografii de tip PET.

Perioadă de valabilitate de şase luni
Cardul european de sănătate are acoperire europeană în cele 27 de state din Uniunea Europeană şi în Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. În ceea ce priveşte furnizorul medical, acesta e limitat la clinici şi spitale din sistemul public, iar acoperirea costurilor este supusă legislaţiei din fiecare ţară: tratamentele pot fi gratuite sau pot necesita plăţi adiţionale. Pentru a beneficia de servicii gratuite în străinătate, cu ajutorul cardului european de sănătate, aplicantul trebuie să facă dovada plăţilor la zi către sistemul public de sănătate. Referitor la limitările la utilizare, beneficiarul trebuie să fie rezident român care lucrează, călătoreşte sau studiază într-o ţară străină pe o perioadă determinată. Cardul european de sănătate - care are o perioadă de valabilitate de şase luni - acoperă doar problemele medicale apărute în timpul şederii în străinătate. Însă atenţie! Călătoria nu poate avea scop medical.

• Dacă persoana asigurată pleacă din ţară fără să solicite eliberarea cardului european ori dacă acesta a fost pierdut sau furat, iar în timpul deplasării necesită asistenţă medicală, fie poate solicita un certificat provizoriu de înlocuire de la Casa de Asigurări de Sănătate unde este luată în evidenţă, fie suportă contravaloarea asistenţei medicale, iar la întoarcerea în ţară va recupera sumele plătite prin intermediul formularului E126

Se eliberează gratuit

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), cardul european de asigurări de sănătate se eliberează la cererea persoanei asigurate, gratuit, de la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul. În situaţiile în care instituţia competentă nu poate, din motive obiective, să elibereze cardul european, aceasta va putea elibera un certificat provizoriu de înlocuire - care are aceeaşi valoare juridică. Prestaţiile vor putea fi acordate pentru orice tratament care îl va scuti pe asigurat de întoarcerea în statul de asigurare (România), ceea ce îi va permite să-şi încheie şederea temporară în condiţii sigure din punct de vedere medical. În situaţia în care, în perioada de valabilitate a cardului, titularul nu mai îndeplineşte condiţiile în baza cărora acesta a fost eliberat, dar beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru UE/SEE, Casa de Asigurări de Sănătate emitentă va rambursa contravaloarea serviciilor instituţiei din statul respectiv, urmând ca, ulterior, să recupereze sumele respective de la pacient.