Main menu

header

de Dana Purgaru

Orbirea, la un pas de a fi vindecată

Un studiu al oamenilor de ştiinţă britanici, efectuat pe animale, a demonstrat că regiunea ochiului ce detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem. În prezent se efectuează deja teste pe oameni, în care celulele stem sunt folosite pentru a înlocui celulele de „susţinere” din ochi care menţin în viaţă fotoreceptorii - celulele din retină ce reacţionează la lumină şi care o convertesc într-un semnal electric ce poate fi transmis către creier.

Afecţiunile pot fi „ghicite“ în înălţime

Înălţimea unei persoane poate fi pusă în legătură cu apariţia unor boli. Astfel, riscul de accident vascular cerebral creşte pe măsură ce înălţimea este mai mică cu câte 5 cm. Posibilitatea de a suferi de Alzheimer este mai mare tot în cazul persoanelor scunde. În ceea ce priveşte diabetul, oamenii mai înalţi au un risc mai mare de a face diabet de tipul I. Conform unui alt studiu, femeile înalte sunt expuse unui risc mai mare de a face cancer mamar, la colon, la ovare, la rinichi sau la glanda tiroidă.

Medicament pentru cancer renal retras de pe piaţă

Un lot de peste 200 de cutii dintr-un medicament vital în lupta cu cancerul renal a fost retras de pe piaţă. Decizia Agenţiei Naţionale a Medicamentului vine după ce în două farmacii, una din ţara noastră şi cealaltă din Germania, au fost descoperite medicamente de acest fel contrafăcute. Medicamentul, denumit Sutent, era inclus în Programul Naţional de Oncologie şi era decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Autorităţile au demarat o anchetă în legătură cu produsul contrafăcut.

Oamenii de ştiinţă confirmă: persoanele obeze riscă să sufere de inimă

Conform unui studiu al oamenilor de ştiinţă americani, cu cât oamenii sunt obezi pentru o perioadă mai lungă atunci când sunt adulţi, cu atât creşte şi riscul de calcifiere a arterei coronariene. Aceasta este o problemă cardiacă, un simptom „tăcut”, pe care doctorii nu îl pot diagnostica uşor, şi care duce în timp la apariţia bolilor cardiace, ce pot avea complicaţii grave din cauza greutăţii în plus.

Bărbaţii care nu iau micul dejun sunt mai bolnavi

O cercetare medicală de amploare, efectuată în SUA pe 27.000 de bărbaţi, a relevat faptul că cei care sar peste micul dejun prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi un atac de cord sau o afecţiune cardiacă fatală, în comparaţie cu persoanele care se hrăneau la prima oră a zilei. Explicaţia constă în faptul că ignorarea micului dejun poate duce la unul sau la mai mulţi factori de risc, printre care obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat şi diabetul.