Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să micşoreze dozele de administrare la medicamentele care conţin metoclopramidă, deoarece aceasta poate duce la spasme musculare şi chiar la depresie. Potrivit instituţiei, doza maximă permisă zilnic ar trebui redusă de la 50 mg la 30 mg.

Medicamentele care conţin această substanţă activă ar trebui să fie interzise cu desăvârşire copiilor mai mici de 1 an, întrucât există riscul unor tulburări neurologice extrem de grave, mai recomandă Agenţia Europeană a Medicamentului. De asemenea, în cazul adulţilor, trebuie să fie utilizată doar în cazul afecţiunilor acute, dar pe o perioadă scurtă, de maximum cinci zile. Orice decizie a Comisiei Europene este obligatoriu de implementat în toate statele membre, iar toţi deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă vor fi obligaţi să-şi modifice prospectul în acest sens.

Atenţie şi la Paracetamol!
Autorităţile americane trag un semnal de alarmă cu privire la un alt medicament foarte popular: Paracetamolul. Acesta poate provoca inflamaţii grave ale pielii, iritaţii şi băşici. Problemele apar însă atunci când pacienţii îşi administrează Paracetamol fără prescripţie medicală.