Main menu

header

12-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ştiaţi că băile cu spumă şi chiar celebrul săpun pot duce la apariţia infecţiilor urinare? Ei bine, specialiştii în domeniu susţin că acest lucru e cât se poate de adevărat. În plus, boala se pare că e mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Aşadar, dacă aveţi febră, frisoane sau usturimi la urinare ar fi bine să daţi fuga la doctor pentru un control. Medicul Alexandra Tănase Cojocaru (foto) ne-a spus care sunt simptomele, cauzele, dar şi tratamentul infecţiilor urinare.

Sunt mult mai frecvente la femei
Infecţiile urinare sunt determinate de multiplicarea unor bacterii la nivelul căilor urinare. „Infecţiile sunt de două feluri: joase - la nivelul vezicii urinare (cistitele) sau înalte - când au afectat şi rinichii (pielonefritele)”, ne-a spus doctor Alexandra Tănase Cojocaru, de la CMI „Dr. Tănase”. Acest tip de boală e mai frecvent întâlnit la femei, din cauza poziţiei anatomice a uretrei, lipsei de igienă după raporturi sexuale ori a unor stări fiziologice, cum sunt graviditatea şi menopauza. De asemenea, printre cauze se mai numără şi substanţele spermicide, băile cu spumă sau folosirea locală a săpunurilor, care dezechilibrează flora microbiană locală. Atenţie! Femeile însărcinate care au o infecţie urinară prezintă un risc mai crescut de naştere prematură, de aceea e indicat să se prezinte la medic din timp, pentru a li se recomanda un tratament special. În cazul bărbaţilor, aceste infecţii sunt cauzate adesea de afecţiunile prostatei, mai ales după vârsta de 50 de ani. Printre cauzele comune, atât la femei, cât şi la bărbaţi, se numără şi sondele urinare - în cazul purtătorilor de cateter. Sunt predispuse la această afecţiune şi persoanele care suferă de litiază renală (tumori, calculi renali) şi bolnavii de diabet.

Bolnavii prezintă dureri în partea inferioară a abdomenului
Infecţia poate fi asimptomatică sau poate prezenta următoarele semne: febră şi frisoane, cefalee, vărsături şi tulburări urinare, respectiv usturimi, dureri, urinări frecvente - atât ziua, cât şi noaptea -, urină tulbure sau chiar cu sânge, dureri în hipogastru (partea inferioară a abdomenului, deasupra pubisului), mergând până la dureri în zona renală, cu iradiere descendentă în flancul abdominal, până la nivelul vezicii urinare.

„Respectaţi orarul de administrare a antibioticului”
În ceea ce priveşte tratamentul, mai întâi trebuie efectuat examenul de urocultură, pentru a identifica germenele vinovat de această problemă şi pentru a stabili la ce antibiotic este sensibil acesta. „Din practica mea, majoritatea infecţiilor urinare răspund bine la anumite clase de antibiotic şi, de aceea, tratamentul se instituie de obicei imediat, fără a se mai aştepta rezultatul antibiogramei. În cele mai multe cazuri, rezultatul analizei confirmă decizia luată de medic, însă în anumite situaţii este necesară schimbarea tratamentului. În mod obişnuit, antibioticul trebuie luat şapte-zece zile, iar orarul de administrare trebuie respectat cu stricteţe, pentru că, în caz contrar, microbii capătă rezistenţă la substanţa respectivă şi sunt mai greu de tratat”, ne-a mai spus doctor Alexandra Tănase Cojocaru.

Consumaţi cantităţi mari de lichide
Potrivit medicului, persoanele cu infecţii urinare trebuie neapărat să consume cantităţi mari de apă sau alte lichide (ceaiuri, sucuri naturale), care favorizează golirea frecventă a vezicii urinare. Infecţiile urinare pot fi tratate şi cu ajutorul plantelor. De exemplu, infuziile din plante precum: ienupăr, merişor, afin, busuioc sau iarbă-neagră pot fi folosite cu succes ca adjuvant în tratamentul infecţiilor urinare. „E necesară, de asemenea, întărirea sistemului imunitar cu ajutorul produselor naturiste, precum cele pe bază de echinacea, sau cu o cură de 20 de zile cu suc de orz verde, câte 50 ml de trei ori pe zi. De asemenea, vitaminele C şi D sau alimentele care le conţin nu trebuie să lipsească din alimentaţia dumneavoastră dacă vreţi să scăpaţi rapid de infecţii”, mai sfătuieşte doctorul. La fel de importanţi sunt usturoiul şi strugurii. E indicat să consumaţi chiar şi un kilogram de struguri pe zi.

Băi fierbinţi cu cetină de brad
Încercaţi să vă trataţi cu ajutorul băilor fierbinţi cu infuzie din flori de fân sau cetină de brad. Iată cum trebuie să procedaţi: luaţi 200 g plantă pe care le puneţi la macerat în doi litri de apă dimineaţa. Seara fierbeţi amestecul timp de câteva minute, până dă în clocot, apoi strecuraţi infuzia, pe care trebuie să o puneţi în cada fierbinte. Baia trebuie să dureze cel puţin 30 de minute şi să se repete de minimum trei ori pe săptămână.

Şi cura cu argilă vă poate ajuta
Consumaţi zilnic supe şi ciorbe fierbinţi, cu multă ţelină, pătrunjel sau mărar. Şi cura cu apă vă poate scăpa de infecţiile urinare. Timp de două săptămâni beţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte un litru de apă plată sau de la robinet.
E foarte important să beţi apa rapid, în 5-10 minute. De asemenea, puteţi încerca şi cura cu argilă. La un pahar cu 150 ml apă puneţi o linguriţă cu argilă şi lăsaţi cel puţin două ore, după care beţi. Cura poate fi ţinută între 10 şi 21 de zile pe lună, însă, dacă luaţi şi tratament, e bine să întrebaţi şi medicul înainte. Atenţie! La început e posibil ca urina să-şi schimbe culoarea şi să fie urât mirositoare, dar asta înseamnă că tratamentul dă rezultate.

• Urinaţi atunci când simţiţi nevoia! Abţinerea pentru perioade lungi poate favoriza apariţia infecţiilor urinare

Extractul de merişor sau zeama de lămâie, folosite preventiv

Escherichia Coli este germenul vinovat de aproximativ 80% din totalul infecţiilor, acesta atacând celulele tractului urinar. Bogat în flavonoizi şi sursă excelentă de antioxidanţi, merişorul luptă împotriva acestui germen, el fiind mai eficient dacă este utilizat sub formă de extract. Mai mult, chiar şi studiile efectuate recent de americani arată că acest produs previne infecţiile recurente ale tractului urinar. Extractul din mlădiţe de merişor se administrează de două-trei ori pe zi - câte 40-50 de picături în puţină apă. De altfel, puteţi apela la remediu nu doar în timpul tratamentului, ci şi preventiv, după ce aţi stat mult timp în frig sau cu picioarele ude, spre exemplu. În cazul în care nu aveţi la îndemână extractul de merişor, puteţi apela la zeama de lămâie. Şi aceasta este bogată în vitamina C şi antioxidanţi, astfel că, dacă veţi consuma zilnic jumătate de lămâie stoarsă în puţină apă, nu veţi mai avea de-a face cu infecţiile urinare.