Main menu

header

de Dana Purgaru

Un test de salivă va depista bolile mortale

Cercetătorii suedezi au descoperit o metodă revoluţionară cu ajutorul căreia, în mai puţin de zece ani, vom putea descoperi dacă suferim de cancer sau de alte boli mortale. E vorba despre un test simplu şi necostisitor de salivă, prin care pacienţii vor fi scutiţi de cheltuielile pe care le implică testele folosite în prezent pentru detectarea acestor afecţiuni cronice.

Numărul cazurilor de arterită, în creştere

Numărul persoanelor care suferă de arterită, boală vasculară cauzată de restrângerea şi chiar blocarea circulaţiei sângelui în picioare, a crescut cu un sfert în ultimii zece ani, arată un studiu apărut în revista medicală „The Lancet”, care a fost realizat pornind de la alte 34 de studii. De la 164 de milioane de persoane afectate în 2000, cifra bolnavilor a ajuns în 2010 la 202 milioane. Majoritatea persoanelor afectate de arterită - numită şi arterită obliterantă a membrelor inferioare - trăiesc în ţări în curs de dezvoltare.

Sarea măreşte riscul de cancer gastric

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA, au descoperit că o alimentaţie bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta este extrem de răspândită - practic, jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastroduodenale. Alimentaţia bogată în sare favorizează producerea de către Helicobacter Pylori a unei proteine oncogene (CagA).

Igiena dentară deficitară poate duce la Alzheimer

O bacterie asociată cu o boală a gingiilor poate ajunge la creierul celor care suferă de Alzheimer, au constatat oamenii de ştiinţă britanici. În cadrul cercetărilor, Porphyromonas gingivalis a fost descoperită în patru din zece mostre de ţesut cerebral, provenite de la pacienţi care suferiseră de „boala memoriei”. Bacteria intră în fluxul sangvin în urma procesului de masticaţie, ajunge în alte părţi din corp şi, în timp, substanţele chimice produse de ea pot contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Tuberculoza costă Europa miliarde de euro pe an

În condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale TBC-ului, cresc şi sumele alocate pentru a ţine sub control această boală. În fiecare an, în ţările Uniunii Europene s-au cheltuit 500 de milioane de euro, iar alte 5,3 miliarde de euro au fost pierderi de productivitate. Aceste fonduri sunt mult mai mari decât cele acordate cercetării pentru obţinerea vaccinurilor eficiente. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS), în 2011, tuberculoza a infectat 8,7 milioane de oameni şi a ucis 1,4 milioane în toată lumea. Până în 2015, 2 milioane de persoane pot avea tulpinile rezistente la medicamente, afirmă OMS.