Main menu

header

de Daniela Anton

Scrâşnitul din dinţi în timpul somnului nu este doar un obicei neplăcut, ci o boală care poate avea consecinţe grave în timp, precum degradarea danturii, migrene şi dureri în zona tâmplelor, şi chiar pierderea auzului. Iată câteva trucuri simple care vă vor ajuta să calmaţi simptomele provocate de această problemă de sănătate.

Consecinţe grave pe termen lung
Bruxismul, cunoscut sub denumirea de scrâşnit din dinţi, este o manifestare prezentă la un procent important de persoane (între 10% şi 15%). Atunci când încleştarea maxilarelor se manifestă des şi cu o forţă de 14 ori mai mare decât în mod normal, apar migrenele, cefaleea cronică, durerea în articulaţia temporo-mandibulară, deteriorarea dinţilor şi a suportului parodontal (os maxilar şi gingie). Scrâşnitul dinţilor la copii poate avea cauze psihologice, legate de anumite temeri ale copilului, dar poate fi cauzat şi de tulburări de ocluzie a dinţilor sau alte probleme medicale, precum alergiile şi deficienţele nutriţionale, avertizează medicii stomatologi. Alte cauze ţin de perioada de schimbare a dinţilor, obturarea inflamatorie a căilor respiratorii (vegetaţii adenoide - polipi, amigdale hipertrofiate), infecţii ale urechilor (otite). De asemenea, obiceiurile alimentare defectuoase de tipul mâncatului pe fugă sau în faţa televizorului sau a calculatorului, mestecatul gumei, precum şi o dietă deficitară în ceea ce priveşte aportul de calciu sau magneziu pot contribui la apariţia bruxismului. La adulţi, alţi factori care declanşează bruxismul sunt: stresul emoţional, oboseala, somnul insuficient, profesiile solicitante, funcţiile de conducere, persoanele nerăbdătoare sau agresive, tulburări de ocluzie sau lucrări dentare. Odată apărut, este extrem de importantă tratarea bruxismului, pentru eliminarea efectelor secundare neplăcute. Pe termen lung, efectele acestei boli sunt unele grave, de la distrugerea smalţului care duce la apariţia cariilor până la dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, deteriorarea dinţilor, a gingiilor şi chiar afectarea auzului.

Mâncaţi un măr sau un morcov
Înainte de a merge la culcare mâncaţi un măr sau un morcov. Acesta va obosi musculatura şi va preveni scrâşnitul dinţilor în timpul somnului. Un alt truc este să ţineti o cârpă umezită cu apă caldă lângă faţă timp de 10 minute, înainte de a vă aşeza în pat, pentru a vă ajuta să calmaţi muşchii mandibulei. De asemenea, relaxaţi-vă şi eliminaţi stresul prin băi calde şi masaj (muşchii gâtului, umerilor şi feţei). Şi dormitul pe părţile laterale sau pe burtă creşte riscul de bruxism. Cea mai bună poziţie de dormit este cea pe spate. Folosiţi o pernă cu suprafaţa de şedere conturată dacă nu puteţi dormi pe spate. Aceasta reduce presiunea asupra mandibulei şi a gâtului şi previne rotirea capului pe faţă. Evitaţi consumul de alcool, deoarece afectează somnul şi intensifică mişcările mandibulei, care intensifică, la rândul lor, scrâşnitul dinţilor. Reduceţi consumul de cafeină, carbohidraţi şi de bomboane.

Gutierele pot vindeca bruxismul

Tratamentul clasic pentru bruxism constă în aplicarea unei gutiere de medicul stomatolog pe una dintre arcadele dentare şi purtarea ei în timpul somnului. Aceasta ameliorează încleştarea dinţilor şi poziţionează optim maxilarele.