Main menu

header

de Gabriela Bunea

Stilul de viaţă nesănătos este cea mai frecventă cauză a apariţiei insomniilor, fie că este vorba despre alimentaţia săracă în minerale şi vitamine, fie despre stresul continuu sau despre viciile necontrolate. Din ce în ce mai multe persoane se confruntă astăzi cu această „afecţiune”, care se defineşte prin incapacitatea de a adormi sau de a menţine somnul pe o perioadă de câteva ore pe timpul nopţii.

Nu „apelaţi” la somnifere!
Ca să aveţi un somn „dulce” este bine să învăţaţi să alegeţi între alimentele care vă fac rău şi cele care vă ajută să adormiţi mai repede. Pentru a rezolva această problemă, unele persoane „apelează” la anumite medicamente (somnifere), însă această metodă nu este cea mai indicată. Chiar dacă somniferele vă ajută să dormiţi şi să vă odihniţi pe timp de noapte, utilizarea lor excesivă, pe perioadă îndelungată, poate duce la apariţia anumitor tipuri de cancer sau chiar la deces. În cazul în care suferiţi de insomnie pe parcursul unei perioade îndelungate, este bine să vă adresaţi unui specialist, iar dacă aveţi insomnie o perioadă scurtă, alimentaţia poate fi un remediu excelent. Ea prezintă o importanţă deosebită în profilaxia şi tratamentul insomniei, rezultatul fiind un somn mai bun. Aşadar, anumite alimente ajută la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă.

Legumele cu frunze verzi combat insomnia
Pe lista alimentelor care au un efect sedativ şi care vă vor ajuta să adormiţi mai uşor se află legumele cu frunze verzi, dar şi zarzavaturile. Salata verde are o reputaţie de excepţie împotriva insomniei, datorită unor substanţe care sunt prezente în compoziţia salatei. Aşadar, salata verde trebuie constant să se regăsească în cina zilnică, alături de legume şi peşte. Toate acestea conţin vitamina B3 sau niacină, care este implicată în sinteza serotoninei şi promovează un somn sănătos. Cerealele integrale, precum orezul brun sau ovăzul, dar şi ciupercile, fructele sau seminţele sunt surse bogate de carbohidraţi complecşi, care au un efect sedativ. La fel de bune „somnifere” sunt şi supele de legume, cartofii fierţi sau copţi ori fasolea, soia sau mazărea. Încă din cele mai vechi timpuri, un remediu excelent împotriva insomniei este şi laptele dulce. Un pahar cu lapte conţine o cantitate apreciabilă de calciu, care vă dă o stare de somnolenţă. Băut seara, înainte de culcare, induce somnul şi previne trezirea pe timpul nopţii.

Consumaţi condimente
Dintre fructe, bananele şi cireşele sunt bogate în substanţe care favorizează destinderea organismului, inducând starea de somnolenţă. Un exemplu de meniu pentru cină poate să conţină carne uşoară de pui, ton sau curcan, un pahar cu lapte dulce şi pâine integrală. Din gama de băuturi care induc somnul fac parte ceaiurile de plante sau sucurile naturale proaspete din legume sau fructe. Dacă până acum nu aţi acordat prea multă atenţie condimentelor din mâncare, deoarece acestea sunt adăugate de obicei pentru a diversifica gama aromelor, dar şi pentru un pic de savoare, aflaţi că, dacă sunt consumate în mod constant, tratează insomnia. Aşadar, încercaţi să consumaţi cât mai des pătrunjel, mărar, leuştean, ţelină, tarhon, mentă, busuioc, lămâie, oţet de mere, ceapă, usturoi, ghimbir, hrean, cimbru, boabe de muştar, coriandru, dafin sau scorţişoară. Ca îndulcitori, împotriva insomiei sunt recomandate mierea şi zahărul brun nerafinat, iar uleiurile indicate sunt cele presate la rece, de măsline, de floarea-soarelui, de dovleac sau de susan. Iată ce alimente poate să conţină gustarea de seară, care vă va ajuta să aveţi un somn liniştit şi odihnitor: ouă cu pâine prăjită, pâine de cereale integrale cu fasole, cereale neîndulcite cu lapte de soia sau orez cu linte.

Seara trebuie evitate mesele bogate în proteine
Anumite alimente trebuie trecute pe „lista neagră” de persoanele care suferă de insomnie. Printre acestea se află ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, alcoolul, alimentele conservate, sarea şi zahărul în exces, precum şi alimentele care conţin aditivi alimentari. Totodată, seara trebuie evitate mesele copioase, bogate în proteine, alimentele prăjite, supele sau sosurile grase, preparatele cu grăsime animală ori alimentele care produc fermentaţie, precum murăturile în oţet sau conservele în bulion. La cină evitaţi să introduceţi în meniu mezelurile, şunca sau cârnaţii, care conţin foarte mulţi aditivi, dar nici roşiile, vinetele, brânza fermentată sau spanacul nu sunt cea mai bună alegere. Carnea prelucrată sau afumată are un nivel ridicat de tiramină, o substanţă care, odată ajunsă în creier, alungă somnul. În plus, aceasta nu este nici sănătoasă. Dulciurile sau produsele de patiserie, precum prăjiturile, îngheţata, gogoşile, frişca, budincile sau napolitanele nu sunt nici ele indicate insomniacilor. Şi ciocolata cu lapte provoacă insomnie. Batoanele cu ciocolată conţin tirozină, care ulterior se transformă în dopamină, un stimulent care provoacă agitaţie şi înlătură somnul pe timpul nopţii.

Risc crescut de atac cerebral

Pe lângă ochi umflaţi, cearcăne şi stare de oboseală, insomniile pot duce la apariţia unor probleme grave de sănătate. Persoanele care suferă de insomnii cronice sunt mai expuse riscului de apariţie a atacului cerebral. Studiile cercetătorilor americani arată că lipsa unui somn suficient face ca persoanele sănătoase să fie de patru ori mai expuse riscului unui atac cerebral în jurul vârstei de 45 de ani sau după depăşirea ei, decât cele care nu au probleme cu somnul şi dorm aproximativ şapte sau opt ore pe noapte.

Ponturi!
- Evitaţi activităţile intense seara, înainte de culcare
- Aerisiţi camera în care dormiţi, dar temperatura să nu depăşească 22 de grade Celsius
- Beţi în fiecare seară, înainte de culcare, o cană cu ceai de tei, salvie, muşeţel sau valeriană. Vă linişteşte şi veţi avea un somn odihnitor