Main menu

header

09-09-1de Cătălina Tăgârţă

Simţiţi o durere puternică în călcâi şi nu ştiţi de la ce este? E probabil să aveţi de-a face cu un pinten calcanean, numit şi pinten al călcâiului, ce reprezintă o formaţiune osoasă nou-apărută pe suprafaţa plantară a osului calcaneu şi care produce dureri la mers. Georgiana Nedelea (foto), medic specialist ortoped la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

„Reprezintă o reacţie osoasă plantară”
Semnele radiologice ale prezenţei unui pinten calcanean pot fi puţine sau chiar pot lipsi, însă durerea apare încă de la început. „Pintenul calcanean reprezintă o reacţie osoasă plantară sub forma unei producţii osoase. În majoritatea cazurilor, durerea apare în punct fix, dar ea poate iradia de-a lungul fasciei plantare (n.r. - structura de „rezistenţă” a piciorului) sau în sus, pe tendonul Ahilean”, ne-a spus medicul specialist ortoped Georgiana Nedelea.

Devine dureros în urma statului în picioare
Absenţa semnelor radiologice nu exclude un pinten la debut. În plus, pe măsură ce acesta creşte în dimensiuni, durerea se poate ameliora, din cauza unor modificări de la nivelul piciorului. „După o perioadă în care a fost asimptomatic, pintenul poate deveni brusc dureros în urma unui traumatism local sau în urma suprasolicitării piciorului, respectiv statul mult în picioare pe loc”, a mai spus specialista.

Antiinflamatoarele pot fi de ajutor
În ceea ce priveşte tratamentul, sunt mai multe etape, însă cel mai mare succes îl are operaţia. „Antiinflamatoarele, susţinătorii plantari cu decupaj calcanean (n.r. - un branţ din silicon cu o gaură la călcâi, creat special pentru această problemă) pot fi de ajutor. Acestea au rolul de a ameliora durerile îndeosebi în prima fază a bolii, după aceea ele nu prea mai au importanţă. Apoi, ar mai fi de amintit fizioterapia şi radioterapia, infiltraţiile locale - respectiv administrarea prin injecţie locală de anestezic şi cortizon - şi tratamentul chirurgical, care este de fapt cel mai indicat şi cu cele mai bune rezultate”, a explicat medicul ortoped Georgiana Nedelea.

Încălţămintea trebuie să fie fără toc
Încălţămintea trebuie să fie comodă, fără toc şi vârfuri ascuţite excesiv. Talpa trebuie să muleze forma normală a piciorului, este exclusă utilizarea şlapilor sau a balerinilor şi e bine să se evite pe cât posibil statul mult în picioare. În plus, dacă există tulburări de statică în familie, acestea trebuie controlate, dar asta nu înseamnă că, dacă mama a avut pinten, va avea neapărat şi copilul.

Infiltraţiile cu corticoizi, eficiente în cazul talalgiilor
Printre metodele de tratament ale talalgiilor (durerilor de călcâi) se mai numără exerciţiile de elongare ale gambei, antiinflamatoarele nesteroidiene, injectarea unui anestezic în călcâi, iar când e vorba despre căldură locală şi durere pulsatilă, pacienţii mai apelează la infiltraţiile locale cu corticoizi, ce sunt eficiente în ameliorarea inflamaţiei locale.

• O altă variantă, mai modernă, ar fi tratarea cu ajutorul ultrasunetelor, intervenţie care practic sparge pintenul fără a fi nevoie să se apeleze la bisturiu, însă acest procedeu e utilizat în foarte puţine clinici

Platfusul nu se poate vindeca

În ceea ce priveşte platfusul sau piciorul plat, acesta nu se corectează. De aceea e bine ca părinţii să ştie că purtarea încălţămintei speciale de copii e de multe ori în zadar. Se recomandă însă şedinţe de kinetoterapie la vârstele mici, sport uşor (bicicletă, alergare uşoară) şi să poarte încălţăminte adecvată, adică fără şlapi sau balerini, dar nici tocuri foarte înalte.