Main menu

header

de Dana Purgaru

Odorizantele de maşină conţin substanţe toxice

„Brăduţii” de maşină, sub forma unui carton ce se agaţă de oglindă, sunt plini de substanţe periculoase, care pot provoca dureri de cap şi ameţeli, potrivit specialiştilor. Astfel, 86% dintre odorizantele de maşină conţin ftalaţi periculoşi - ce influenţează negativ hormonul masculin testosteron -, acetonă - ce afectează aproape toate organele vitale - şi propan - o toxină ce pune în pericol în special sistemul cardiovascular şi sângele. Alte substanţe toxice sunt parfumul, benzenul şi formaldehida.

Somnul insuficient, o cauză a obezităţii

Lipsa somnului poate provoca schimbări în activitatea creierului, determinând unele persoane să mănânce mai mult, potrivit unui studiu recent. Utilizând aparate IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), o echipă a Universităţii din California, SUA, a studiat creierul a 23 de persoane care au fost private de somn. Din această cauză au apărut perturbări în regiunile cortexului, care au determinat subiecţii să mănânce alimente bogate în calorii.

Boala Alzheimer, depistată cu zece ani înaintea apariţiei

Un nou test dezvoltat de oamenii de ştiinţă ar putea permite medicilor să depisteze boala Alzheimer cu un deceniu înainte de apariţia primelor simptome. Cercetătorii au descoperit un nivel mai redus de ADN în lichidul cefalorahidian al subiecţilor cu predispoziţie de a dezvolta această afecţiune. În prezent, singura modalitate de a diagnostica boala Alzheimer cu exactitate este post-mortem.

Este oficial: zahărul ne îmbolnăveşte

Un studiu efectuat recent în SUA a subliniat faptul că zaharurile adăugate, consumate într-un nivel considerat în mod actual drept unul „sigur”, produc efecte dramatice asupra sănătăţii. Cercetătorii au hrănit şoarecii de laborator cu o dietă ce conţinea în proporţie de 25% zaharuri adăugate - o cantitate consumată de mulţi oameni. S-a constatat că femelele mureau de două ori mai repede decât în mod normal, iar masculii prezentau şanse reduse de a se reproduce.

Excesul de cafea provoacă moartea prematură

Consumul ridicat de cafea - mai mult de patru ceşti pe zi - creşte riscul de deces prematur cu 56%, au concluzionat recent cercetătorii americani, în urma unui studiu efectuat pe un eşantion de 43.727 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 ani. Acest obicei afectează metabolismul şi predispune la un alt viciu dăunător: fumatul. Aproximativ 2.500 de decese au fost înregistrate pe parcursul celor 16 ani cât a durat acest studiu.