Main menu

header

17-07-1de Cătălina Tăgârţă

- Profesor universitar doctor Ostin C. Mungiu, cu ocazia primului „Congres Naţional de Durere“ din România

Din ce în ce mai mulţi pacienţi se adresează medicului din pricina durerii. Indiferent de localizarea acesteia: la cap, la stomac sau la spate, ea creează un disconfort greu de suportat. Din acest motiv, Asociaţia de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi Houston NPA, a organizat primul Congres Naţional de Durere din România.

Jumătate dintre pacienţi nu răspund la analgezicele cunoscute
Cele mai frecvente dureri sunt cele de cap şi de spate. Potrivit profesorului emerit doctor Ostin C. Mungiu, peste 83% dintre oameni acuză dureri de cap, dar numai 14% dintre acestea sunt migrene. Celelalte apar ca urmare a excesului de muncă, a epuizării fizice şi psihice, a stresului cotidian. Într-un procent foarte mare sunt înregistrate şi durerile de spate. „Durerea de spate poate fi rezultatul stresului sau o stare de spirit. Nu o să vă vină să credeţi, dar şi durerile de spate şi cele hemoroidale pot apărea în situaţii de stres”, a spus doctor Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie. În plus, acesta a vorbit despre capitolele la care România este încă în urmă faţă de alte state europene în ceea ce priveşte cercetarea şi managementul durerii: „În România, durerea este insuficient sau prost tratată. A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu îl vedem de fiecare dată îndeplinit la noi. Dacă în alte ţări există spitale şi clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu există nici măcar nuclee de durere în fiecare spital”. Mai mult, conform celor spuse de doctorul Mungiu, terapia durerii trebuie adaptată în funcţie de mecanismele acesteia, căci „durerile nu răspund automat la un glonţ magic”. Deşi există diferite mijloace farmacologice şi nonfarmacologice pentru a trata acest disconfort, aproximativ jumătate dintre durerile neuropatice nu răspund la analgezicele cunoscute, motiv pentru care se impune necesitatea dezvoltării unor medicamente mai eficiente, drept pentru care rolul cercetării este vital.

Cercetări susţinute la Iaşi
Unicul „Centru pentru Studiul şi Terapia Durerii” din România funcţionează încă din 2001 la Iaşi, iar din 2005 a dobândit şi confirmarea de „Centru de Excelenţă”. Activităţile sunt structurate în compartimentul experimental - unde sunt conduse cercetări fundamentale despre durere - şi compartimentul clinic - cu subsecţiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care funcţionează în diferite spitale din Iaşi. Principala dificultate cu care se confruntă algeziologia în România o reprezintă lipsa de specialişti. „Am pierdut cadre valoroase, care, din cauza salarizării foarte mici din ţară, au preferat să lucreze în laboratoare din străinătate. Nu din cauza aparaturii, aparatura am adus-o. Acum, aceşti oameni fac cercetări de vârf în SUA, Canada, Brazilia sau Germania. Aici au rămas puţini specialişti, care nu ştiu cum să se mai împartă între obligaţiile didactice, cercetare şi clinică. Continuăm totuşi să sperăm că vom mobiliza şi alţi specialişti în jurul nostru”, au spus reprezentanţii centrului. Un prim pas făcut în acest sens a fost reintroducerea studiului durerii la studenţii de la Medicină.

Opt din zece persoane care intră în farmacii se plâng de dureri
Numărul persoanelor care suferă de diverse dureri e în continuă creştere. „Din zece pacienţi care intră pe uşa farmaciei, opt sunt cu simptom de durere. Dacă pacientul vine cu simptom de durere în farmacie, noi trebuie să îi găsim un analgezic care să îi amelioreze durerea, dar fără să ne depăşim limitele... Ni se adresează din ce în ce mai mulţi pacienţi cu durere şi trebuie să vedem cum putem avea o comunicare bună cu medicul şi pacientul”, a spus şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi, farmacist Gabriela Ştreit.

• Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii a declarat anul 2013 „Anul Mondial de Luptă împotriva durerii viscerale“

Epiduroscopia, folosită în premieră în România pentru afecţiuni spinale

Epiduroscopia deschide noi căi de tratare a pacienţilor şi, folosită în stadiu incipient, poate controla durerea înainte de instalarea cronicizării. Utilizată pentru prima dată în România ca mijloc de tratament pentru pacienţii cu diverse afecţiuni spinale de către doctor Ovidiu Nicolae Palea, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă şi Terapia Durerii la Centrul Medical Hemodinamic, din Bucureşti, epiduroscopia (endoscopia canalului spinal) este o intervenţie endoscopică modernă şi eficientă, utilizată în diagnosticarea şi managementul durerii. Aceasta este folosită atât ca metodă de diagnosticare, prin vizualizarea patologiei în timp real, cât şi ca opţiune de tratament, permiţând tratamentul patologiei existente prin ablaţie cu laser. Epiduroscopia poate fi folosită în tratamentul herniilor de disc, discopatiilor lombare şi cicatricelor postoperatorii lombare.